Scumpirile la energia electrică se țin lanț! Premierul Gavrilița spune că tariful nu va depăși 10 lei/KWh

04 Nov. 2022, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Nov. 2022, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Energia electrică s-ar putea scumpi din nou, chiar și după ultima majorare a tarifelor din această săptămână. Premierul Natalia Gavrilița a declarat la Radio Moldova că tariful nu va depăși suma de 10 lei/KWh.

Un preţ pe care oamenii nu şi-l vor putea permite – este unul dintre cele „mai sumbre” scenarii elaborate de guvernare în contextul crizei energetice prin care trece ţara noastră. Prim-ministra Natalia Gavriliţa admite că un nou val de scumpiri ar putea avea loc în curând în ţara noastră, după ce Centrala de la Cuciurgan şi-a sistat livrările de energie electrică către malul drept al Nistrului, iar Gazprom a redus cu 50 la sută livrările de gaze naturale în Republica Moldova. Deşi a evitat să spună la cât ar putea ajunge tariful la energia electrică dacă Centrala de la Cuciurgan nu va relua livrările către Chişinău, premierul a precizat că acesta nu va depăşi suma de 10 lei/kWh.

„Îndemnăm pe toată lumea să economisească, or acest lucru contează nu doar pentru buzunarul întreprinderilor, a familiilor, dar şi pentru cât de mult va creşte tariful pe viitor. (…) Cu cât mai mult vom economisi, cu atât mai mic va fi tariful şi cu atât mai puţin va cheltui statul pentru compensaţii”, a declarat şefa Executivului.

Potrivit prim-ministrei, Guvernul de la Chişinău continuă să negocieze reluarea livrărilor de energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan. O eventuală înţelegere, însă, spune premierul ţării, trebuie să ţină cont întâi de toate de interesul cetăţenilor: „Sunt mereu deschisă să revenim la negocierea unor aspecte. Atunci însă când vom considera că nu este o înţelegere în interesul cetăţenilor, nu o vom face”, a precizat Natalia Gavriliţa.

În contextul crizei prin care trece ţara noastră în domeniul energiei electrice, premierul spune că, pe viitor, ar putea fi operate deconectări de la energia electrică în orele de vârf. Guvernul ia în considerare, de asemenea, ajustarea tarifului la energia electrică consumată în orele de vârf or, inclusiv, revenirea la învăţământul online.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat miercuri, 2 noiembrie, noi tarife la energia electrică, după mai puţin de o lună de la ultima majorare. Astfel, consumatorii din centrul şi sudul Republicii Moldova vor achita 4,77 lei pentru un kWh, faţă de 3,15 de lei/kWh, iar cei din nord – 4,81 lei/kWh faţă de 3,21 de lei/kWh, cât achitau până acum. Noile tarife vor fi aplicate în factură începând cu 4 noiembrie, suma fiind indicată fără TVA.

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 12:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 12:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică (ENTSO-E) a anunțat o majorare cu 500 MW a limitei de capacitate a comerțului cu energie electrică, ajungând la 1.700 MW, ca rezultat al finalizării procesului de sincronizare a sistemelor energetice și pe baza simulărilor de securitate și stabilitate a sistemului.

Această mutare reprezintă un pas esențial în consolidarea securității energetice regionale și promovarea unei piețe energetice mai integrate și eficiente. Președintele ENTSO-E, Zbyněk Boldiš, a salutat nivelul crescut de cooperare între operatorii de sisteme de transport din Europa Continentală și Ukrenergo, subliniind eforturile continue pentru o rețea electrică rezistentă și integrată.

Sincronizarea de urgență a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu cel continental a fost finalizată la 16 martie 2022. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a evidențiat importanța acestui eveniment pentru Republica Moldova, subliniind că sincronizarea a contribuit semnificativ la consolidarea independenței energetice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău