Se modernizează două segmente de le cale ferată de coșmar, pe care se circulă mai încet decât căruțele

31 Mart. 2023, 15:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mart. 2023, 15:38 // Actual //  Lupu Eduard

CFM planifică să modernizeze două segmente de calea ferată pentru a facilita tranzitul de mărfuri din Ucraina, scrie gmk.center.

Lucrările de modernizare vizează eliminarea limitelor de viteză între Chișinău și Căinari, precum și între Ocnița și Ungheni la granița cu România. Costul estimat al lucrărilor este estimat la 71 milioane euro.  Guvernul ar trebui să asigure 28 milioane euro și UE – 20 milioane euro. În plus, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a aprobat un împrumut anticriză de 23 milioane de euro, pe care CFM îl va folosi pentru finanțarea parțială a modernizării celor două tronsoane de cale ferată.

Scopul modernizării celor două segmente de cale ferată este de a facilita transportul de mărfuri din Ucraina către UE prin Republica Moldova, asigurând securitatea alimentară și îmbunătățirea accesului exporturilor ucrainene în portul românesc de la Marea Neagră – Constanța, precum și în porturile Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești. Acest lucru poate satisface o parte semnificativă a nevoilor de export ale Ucrainei.

Republica Moldova s-a alăturat coridorului solidarității și asigură tranzitul mărfurilor feroviare din Ucraina. Este vorba eliminarea controlului dublu sau triplu al autorităților vamale și de frontieră. Vor fi simplificate procedurile de tranzit feroviar de mărfuri pe teritoriul Ucrainei cu destinație către Moldova și România și pe teritoriul Moldovei cu destinație către Ucraina și România.

După cum a raportat Centrul GMK, Republica Moldova va accelera repararea căii care duce la granița cu Ucraina. Tara efectuează lucrări de reparație pe tronsonul de cale ferata Bender – Causeni – Basarabeasca – Etulia – Giurgiulești. Proiectul prevede revizii a aproximativ 80 km și reparații curente a aproximativ 153 km de cale. După încheierea lucrărilor, trenurile de marfă vor circula cu o viteză de aproximativ 90 km/h.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Feb. 2024, 15:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 15:41 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Primul care a folosit numele de Rotschild a fost Izaak Elchanan, născut în 1577, care și-a dorit să fie cunoscut sub denumire de ”scut rosu” așa cum se traduce numele. Dar cel care a pus întemeiat dinastia a fost Amschel Mayer Rotchild, care a făcut și blazonul familiei și a pus bazele cele mai mari averi din lume.

Fondatorul dinastiei, Amschel Mayer Rotschild, s-a născut într-un ghetou evreiesc din Germania, unde se ocupa cu schimbatul de bani. El a fost cel care a început să strângă bani și a făcut 5 copii pe care i-a trimis în cele mai importante puncte comerciale din Europa. Austria, Italia, Spania, Franța, Marea Britanie au fost țările în care au ajuns.

În secolul XVIII, familia ar fi avut cea mai mare avere privată din lume. De aceea și testamentul lui Amschel Mayer a fost unul plin de reguli. Potrivit informațiilor din spațiul public, posturile importante în companii trebuiau să fie ocupate de membrii familiei.

Numai bărbații din familie aveau voie să facă afaceri. De altfel, familia era o afacere, fiul cel mare trebuia să preia mereu conducerea la moartea tatălui.

Niciodată averea familiei Rotschild nu putea fi făcută publică

Iar membrii familiei erau încurajați să se căsătorească între ei. Mai exact verișorii primarii și secundari nu aveau nicio opreliște în acest sens. Exista totuși ceva ce niciun membru al familiei nu trebuia să facă. “Niciodată să nu fie făcut un inventariu public, de către tribunale sau oricine altcineva, a averii mele.

Interzic publicarea oricărei evaluări a moştenirii mele”. Și nici până în ziua de astăzi nu se știe cu exactitate averea familiei, doar că are afaceri în toată lumea. Cert este că fii lui Amschel au devenit nobili în Austria și în Marea Britanie, fără să fi avut legături cu familiile regale din aceste state.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău