Locatarii blocurilor locative cu sistem orizontal de distribuție a agentului termic au economisit circa 22%

31 Mart. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
31 Mart. 2023, 14:38 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Locatarii blocurilor din strada Nicolae Milescu Spătaru 21/3, 21/4 și Calea Ieșilor 51/5, din municipiul Chișinău, în sezonul de încălzire 2022-2023, au realizat economii medii per bloc, de până la 22%, la plata facturii pentru energia termică consumată și de cca 24% – pentru apa caldă, datorită reconstrucției sistemului intern de distribuție a agentului termic din vertical în orizontal, realizată la începutul acestui sezon de încălzire, anunță Termoelectrica.

Noul sistem de distribuție orizontală a agentului termic oferă proprietarilor de apartamente posibilitatea de a conecta, deconecta sistemul de încălzire, cât și regla nivelul temperaturii aerului în apartamente, în mod individual, în funcție de necesitate. Fiecare apartament  dispune de contor care înregistrează consumul propriu de energie termică, în baza căruia este emisă factura.

Pe lângă asigurarea confortului termic indiferent de poziționarea apartamentului și îmbunătățirea eficienței energetice a procesului de încălzire a acestuia, datorită noilor sisteme de distribuție a agentului termic, consumatorii din blocurile locative respective beneficiază  și de alimentare centralizată cu apă caldă menajeră, serviciu care a fost indisponibil în aceste blocuri mai mult de 20 de ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Datorită sistemului orizontal de distribuție, locatarii se bucură atât de confort termic cât și reduceri la plata facturilor pentru căldură și apă caldă menajeră, contribuind la creșterea eficienței energetice în sectorul de locuințe din or. Chișinău.

Consumatorii își vor diminua valoarea facturilor și mai mult dacă vor efectua termoizolarea pereților exteriori, a podelelor, tavanelor, dar și schimbarea geamurilor și a ușilor ineficiente energetic. În așa mod se va micșora consumul de energie termică și se va diminua valoarea facturilor.

În prezent, în orașul Chișinău, 64 de blocuri locative dispun de sistem orizontal de distribuție a agentului termic, dintre care 24 sunt blocuri locative vechi.

Realitatea Live

28 Mai 2023, 20:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 20:17 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are un nou stat susținător. Cuba a anunțat că va accepta plata cu ruble rusești în magazinele și restaurantele din țară, în ciuda sancțiunilor colective impuse de țările occidentale.

Trei bănci rusești au decis să-și deschidă filiale locale în Cuba, iar cardurile MIR rusești au început din  să poată fi folosite la bancomatele cubaneze martie 2023. Printre serviciile bancare care au devenit posibile în țara din America Latină se numără retrageri de numerar în ruble, dar și convertirea acestora în peso, moneda locală, potrivit Rio Times Online.

Vestea vine în contextul intențiilor de relansare a relațiilor bilaterale dintre Moscova și Havana, cu posibilitatea deschiderii de legături maritime și portuare directe și oferta făcută de guvernul cubanez Rusiei de a folosi terenul din țară timp de 30 de ani pentru închiriere.

Sistemul de plată rusesc MIR rusesc, care utilizează carduri emise în Rusia, pot fi acceptate la plăți și în Vietnam, Coreea de Nord și în alte țări foste republici sovietice, precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Oseția de Sud și Abhazia.

Rubla nu este departe; de la începutul anului, a pierdut 16% din valoare față de dolar (80,16) și 13% față de euro (86,35). Comisia Economică pentru America Latină și Caraibe (CEPAL) estimează că economia cubaneză va crește cu 1,5% în 2023, dar rămâne în scădere de la 2,0% în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău