Locatarii blocurilor locative cu sistem orizontal de distribuție a agentului termic au economisit circa 22%

31 Mart. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
31 Mart. 2023, 14:38 // Actual //  MD Bani

Locatarii blocurilor din strada Nicolae Milescu Spătaru 21/3, 21/4 și Calea Ieșilor 51/5, din municipiul Chișinău, în sezonul de încălzire 2022-2023, au realizat economii medii per bloc, de până la 22%, la plata facturii pentru energia termică consumată și de cca 24% – pentru apa caldă, datorită reconstrucției sistemului intern de distribuție a agentului termic din vertical în orizontal, realizată la începutul acestui sezon de încălzire, anunță Termoelectrica.

Noul sistem de distribuție orizontală a agentului termic oferă proprietarilor de apartamente posibilitatea de a conecta, deconecta sistemul de încălzire, cât și regla nivelul temperaturii aerului în apartamente, în mod individual, în funcție de necesitate. Fiecare apartament  dispune de contor care înregistrează consumul propriu de energie termică, în baza căruia este emisă factura.

Pe lângă asigurarea confortului termic indiferent de poziționarea apartamentului și îmbunătățirea eficienței energetice a procesului de încălzire a acestuia, datorită noilor sisteme de distribuție a agentului termic, consumatorii din blocurile locative respective beneficiază  și de alimentare centralizată cu apă caldă menajeră, serviciu care a fost indisponibil în aceste blocuri mai mult de 20 de ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Datorită sistemului orizontal de distribuție, locatarii se bucură atât de confort termic cât și reduceri la plata facturilor pentru căldură și apă caldă menajeră, contribuind la creșterea eficienței energetice în sectorul de locuințe din or. Chișinău.

Consumatorii își vor diminua valoarea facturilor și mai mult dacă vor efectua termoizolarea pereților exteriori, a podelelor, tavanelor, dar și schimbarea geamurilor și a ușilor ineficiente energetic. În așa mod se va micșora consumul de energie termică și se va diminua valoarea facturilor.

În prezent, în orașul Chișinău, 64 de blocuri locative dispun de sistem orizontal de distribuție a agentului termic, dintre care 24 sunt blocuri locative vechi.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău