Alexander Picker: Când va fi permisă utilizarea cripto în Moldova, Moldindconbank va fi pregătit

31 Mart. 2023, 14:29
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
31 Mart. 2023, 14:29 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Tehnologia blockchain nu este răspândită în Moldova, iar utilizarea criptomonedelor este oficial interzisă. Cu toate acestea, cu timpul, clienților trebuie să li se ofere posibilitatea să dețină nu doar cont bancar, dar și un wallet (portofel electronic). O spune președintele Moldindconbank, Alexander Picker, un promotor al tehnologiei blockchain și al digitalizării.

„Este rezonabil acum să fie interzisă folosirea criptomonedelor – nu e clar deocamdată care este locul lor în sistemul monetar internațional. Dar tehnologia blockchain există și va exista. Și cred că trebuie să le oferim posibilitate clienților, cu timpul, să dețină nu doar cont bancar, dar și un wallet”, explică Alexander Picker.

Expertul este convins că tehnologia blockchain își va găsi locul în sistemul bancar.

„Am 34 de ani de experiență în sistemul bancar și în ultimii 5 ani m-am ocupat și de cripto. Am activat la bursa austriacă de criptomonede și cred că tehnologia data va ajunge și în sistemul banca. Și când va exista permisiune de folosire a criptomonedelor în Moldova, noi, la Moldindconbank, vom fi pregătiți”, a mai spus expertul.

Alexander Picker din 2019 a consiliat bursa austriacă de criptomonede Bitpanda. De asemenea, a condus start-up-ul austriac BCB4U AG din domeniul blockchain banking.

Blockchain este un registru al datelor descentralizate, partajate în mod securizat. Această tehnologie oferă integritatea datelor printr-o singură sursă de informații, eliminând dublarea datelor și sporind securitatea. Într-un sistem blockchain, frauda și datele falsificate sunt împiedicate deoarece datele nu pot fi modificate fără permisiunea unui cvorum al părților.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău