Alexander Picker: Când va fi permisă utilizarea cripto în Moldova, Moldindconbank va fi pregătit

31 Mart. 2023, 14:29
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
31 Mart. 2023, 14:29 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Tehnologia blockchain nu este răspândită în Moldova, iar utilizarea criptomonedelor este oficial interzisă. Cu toate acestea, cu timpul, clienților trebuie să li se ofere posibilitatea să dețină nu doar cont bancar, dar și un wallet (portofel electronic). O spune președintele Moldindconbank, Alexander Picker, un promotor al tehnologiei blockchain și al digitalizării.

„Este rezonabil acum să fie interzisă folosirea criptomonedelor – nu e clar deocamdată care este locul lor în sistemul monetar internațional. Dar tehnologia blockchain există și va exista. Și cred că trebuie să le oferim posibilitate clienților, cu timpul, să dețină nu doar cont bancar, dar și un wallet”, explică Alexander Picker.

Expertul este convins că tehnologia blockchain își va găsi locul în sistemul bancar.

„Am 34 de ani de experiență în sistemul bancar și în ultimii 5 ani m-am ocupat și de cripto. Am activat la bursa austriacă de criptomonede și cred că tehnologia data va ajunge și în sistemul banca. Și când va exista permisiune de folosire a criptomonedelor în Moldova, noi, la Moldindconbank, vom fi pregătiți”, a mai spus expertul.

Alexander Picker din 2019 a consiliat bursa austriacă de criptomonede Bitpanda. De asemenea, a condus start-up-ul austriac BCB4U AG din domeniul blockchain banking.

Blockchain este un registru al datelor descentralizate, partajate în mod securizat. Această tehnologie oferă integritatea datelor printr-o singură sursă de informații, eliminând dublarea datelor și sporind securitatea. Într-un sistem blockchain, frauda și datele falsificate sunt împiedicate deoarece datele nu pot fi modificate fără permisiunea unui cvorum al părților.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău