Se obține mai ușor licența de antrenor la Chișinău? Dezvăluirile lui Dănuț Oprea

01 Sept. 2021, 19:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Sept. 2021, 19:20 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În ultimii ani, tot mai mulți fotbaliști români aleg să-și ia licențele de antrenori de la Școala Federală de Antrenori din cadrul Federației Moldovenești de Fotbal. Doar în ultimii ani, Dan Alexa (Licența PRO), Ianis Zicu și Marius Croitoru (Licența A) au făcut naveta la Chișinău pentru a obține diplomele de antrenor. În acest context, au apărut mai multe zvonuri precum că la Chișinău s-ar obține mai ușor licența de antrenor.

La rândul său, Gălățeanul Dănuț Oprea în vârstă de 48 de ani, ajuns șeful Școlii de Antrenori din cadrul FMF, dezminte categoric zvonurile într-un interviu oferit presei din România.

„Categoric, nu! Este o percepție total greșită. Nu este ușor, cursurile sunt structurate conform ultimelor norme de la UEFA. Vreau să vă spun că Școala Federală de Antrenori din cadrul FMF are acreditare de la UEFA și asta după un proces intens de reevaluare. În acest moment, Școala Federală de antrenori din cadrul FMF este acreditată de UEFA pentru următorii trei ani. Suntem monitorizați permanent și lucrăm după Convenția antrenorilor UEFA. Anul trecut am reușit să acredităm cursurile și la Asociația Națională Cultură, Educație și Cercetare a Republicii Moldova (ANACEC). Știu că au fost multe discuții în România, dar nu vreau să intru în polemici cu nimeni. Normal ar fi ca Școala Federală de Antrenori a FMF să primească respectul cuvenit. S-a tot vorbit că noi acceptăm cursanți fără diploma de Bacalaureat. În Republica Moldova, în anii trecuți, după 11 clase se intra direct la facultate fără diplomă de Bacalaureat. Acum, eu nu puteam să le interzic oamenilor să participe la cursuri pentru că nu aveau Bacalaureatul. În același timp, fiecare Asociație afiliată UEFA, conform noii Convenții a antrenorilor, semnată în 2020, are dreptul să facă anumite derogări, asta și în funcție de performanțele obținute de sportivi de a lungul carierei”, explică Dănuț Oprea.

La moment, la Chișinău, alte trei persoane din România sunt cursanți pentru a obține licența de antrenor. Este vorba despre Mihai Iosif, Robert Ilyeș și Romeo Surdu.

 

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 14:30
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2021, 14:30 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au acordat licența de emisie unanim în ședința de joi, 23 septembrie curent, pe un termen de 9 ani pentru postul de televiziune 3,14 TV. Proiectul a fost prezentat de Elena Pahomova, prezentatoarea emisiunii „Механизм Действия” de la NTV, postul tv afiliat socialiștilor. Potrivit acesteia, o echipă de jurnaliști profesioniști și cu experiență în spate de 10-20 de ani în domeniu s-au decis să aducă o altă abordare pe piață, cu fețe noi, scrie Realitatea.md.

Nicolae Dastic a prezentat subiectul, după care prin online Elena Pahomova a luat cuvânt și a prezentat proiectul. Jurnalista a anunțat că, mai întâi, a fost formată Asociația Obștească „Media Content” și după asta a fost fondat SRL-ul „Constanta Media” care va deține postul de televiziune 3,14 TV.

„Cine sunt fondatorii? Toți sunt profesioniști din mass-media, cu o experiență destul de mare, 10-20 de ani. Toți au trecut de la reporteri, cameramani, prezentatori, regizori până la editori în diferite redacții și vrem să facem o echipă nouă. De ce 3,14 TV? Este de la constanta „pi” din matematică. … Vrem să aducem o altă abordare a știrilor, a evenimentelor. Nu vrem să facem concurență altor posturi și nici să fim primii, ci să avem discuții profunde. Vrem să aducem alți oameni pe ecran, să apară experți din economie, politologie, dar și cultură. Ei să devină vedetele”, a spus Elena Pahomova.

Întrebată dacă postul tv va respecta regula de 80 la sută de produs în limba română, jurnalista a răspuns în următorul fel: „Da, desigur. Vedeți că și eu mă strădui să vorbesc. Pentru mine și echipă este important să vorbim în limba de stat, absolut”.

Membrii CA au apreciat că toate documentele sunt în regulă și, mai ales, că în conformitate cu proiectul tocmai 91% va fi produs propriu.

Într-un final, membrii CA au aprobat unanim pentru acordarea licenței de emisie.

Este de menționat că, la aceeași ședință, membrii CA au aprobat acordarea licenței de emisie și la solicitarea „BEST WAY MEDIA” SRL pentru postul de televiziune SPECIAL TV.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală