Modificările ANRE au intrat în vigoare. La 2 septembrie vor fi publicate prețurile maxime de vânzare a carburanților

01 Sept. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Sept. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat astăzi o rundă de consultări și a fost aprobată în cadrul ședinței publice a Consiliul de Administrație al ANRE Hotărârea privind modificarea unor prevederi în partea ce țin de stabilirea prețului la carburanți, scrie Realitatea.md.

Prin hotărârea de azi, ANRE a modificat decizia sa anterioară prin care a stabilit marjele la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale, la comercializarea cu ridicata și comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat și, totodată, a modificat marja la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, aceasta fiind redenumită în „marjă comercială specifică”.

Nivelul marjei comerciale specifice a fost recalculat conform principiului stabilit anterior, cu excepția valorii indicelui de sporire a eficienței pieței produselor petroliere, redenumit în „coeficient de eficientizare”, care conform noilor prevederi legale nu poate depăși 10% din media ponderată a marjelor comerciale specifice ale operatorilor de pe piața produselor petroliere. În acest fel se urmărește stabilirea unui model echilibrat al pieței construit atât pe interesul consumatorilor, cât și al companiilor petroliere, în special celor mici.

Este de menționat că, astăzi, urmare a publicării în Monitorul Oficial, au intrat în vigoare modificările la Legea privind piața produselor petroliere care au înlăturat echivocul legislativ și carențele admise la textul acesteia prin Legea propusă de fostul deputat, Alexandru Oleinic și aprobată de fosta guvernare socialistă.

În rezultat, la fel ca în anii precedenți, prețurile de comercializare cu ridicata devin libere, la rând cu prețurile de vânzare cu amănuntul a gazului lichefiat. Totodată, ANRE va publica zilnic doar prețurile maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard – benzină COR 95 și motorină, fără denumire comercială.

La stațiile de alimentare se permite comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produse petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite prețurile maxime de către ANRE, doar cu condiția vânzării la aceeași stație de alimentare și a produselor petroliere principale de tip standard.

În rezultat, începând cu ziua de mâine, 2 septembrie, până la ora 12:00, ANRE urmează să publice pe pagina sa web prețurile maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, care vor constitui un plafon pentru toate stațiile de alimentare cu carburanți din țară.

Totodată, pentru a oferi o transparență maximală a procesului de reglementare a prețurilor, ANRE va publica inclusiv valorile tuturor componentelor incluse în calculul acestora.

Reamintim că, la baza formării prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard „PC” stau 4 componente:

  • „PL×CV” – Cotația Platts (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și Cursul de schimb leu/dolar);
  • „MC” – Marja comercială specifică (se modifică semestrial de către ANRE);
  • „AC” – Acciza (se modifică anual conform Codului Fiscal);
  • „TVA” – Taxa pe valoare adăugată (nu se modifică).

Modificarea Hotărârii Consiliului de Administrație al ANRE comportă un caracter urgent, cu efecte imediate și urmează a fi pusă în aplicare de către Agenție nemijlocit din momentul aprobării, astfel încât să nu fie admisă situația unui vid de reglementare în partea de formare a prețurilor la produsele menționate. Modificările respective urmăresc neadmiterea unei perioade de nereglementare a prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard – benzină COR 95 și motorină, precum și protecția consumatorilor finali, se precizează într-un comunicat al ANRE.

Totodată, în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare, Agenția urmează să opereze modificări la Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, în partea în care aceasta contravine noilor prevederi legale.

Realitatea Live

19 Mai 2022, 10:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2022, 10:21 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Veronica Dragalin a fost selectată de către Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al Procuraturii Anticorupție, anunță Consiliul Superior al Procuraturii (CSP).

Potrivit deciziei Comisiei speciale, etapa de preselecție în cadrul concursului la funcția de procuror-șef al Procuratura Anticorupție a fost promovată de către candidată Dragalin Veronica.

Veronica Dragalin este Doctor of Law la University of Virginia School of Law şi Assistant US Attorney în biroul procuraturii federale din districtul central al Californiei. Nominalizată la Premiul Național Young Federal Attorney şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din justiţia federală. Ea vorbește romană , engleză, spaniolă, rusă, germană şi italiană.

Fostul premier Ion Sturza spune că știe personal familia Dragalin. Potrivit lui familia a obținut un succes științific la nivel mondial.

„Cunosc familia Dragalin de mai mulți ani. Au plecat la începutul anilor ’90 în lume și au reușit o cariera excepțională științifică la nivel mondial. Dar cea mai mare realizare sunt cele doua fete. Una este procurorul Veronica Dragalin!”

Precizăm că, la concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție au participat patru candidați: Dragalin Veronica, Bordianu Adrian, Brînză Victor și Iachimovschi Octavian.

Fișele de evaluare individuale sunt disponibile aici.

Interviurile candidaților pot fi accesate aici.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău