Se schimbă legea! Mii de construcții neautorizate vor fi spulberate de buldozere

01 Iun. 2022, 16:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iun. 2022, 16:19 // Actual //  bani.md

Guvernul a aprobat, astăzi, Regulamentul cu privire la modul de demolare a construcțiilor neautorizate și de defrișare a arborilor și arbuștilor. Documentul, elaborat de Ministerul Justiției, stabilește competențele și condițiile de executare a lucrărilor de demolare și de defrișare, modalitatea de evaluare a cheltuielilor necesare pentru executarea acestor lucrări, dar și criteriile de recuperare a cheltuielilor din contul contravenienților/proprietarilor bunurilor respective.

Prin intermediul acestui Regulament, se urmărește crearea unui cadru normativ unitar, care să reglementeze procedura de demolare a construcțiilor neautorizate sau defrișare a arborilor și arbuștilor, dispusă în calitate de măsură de siguranță de către instanța de judecată, și astfel să fie excluse abordările diferențiate de la caz la caz sau de la o localitate la alta. În acest fel, vor fi create premise suplimentare pentru asigurarea unei echități și respectarea drepturilor tuturor părților implicate în procedura de demolare sau defrișare”, a explicat ministrul Sergiu Litvinenco.

De asemenea, Regulamentul prevede cu suficientă claritate și etapele procesului de demolare sau defrișare care trebuie parcurse, pentru a asigura atât o transparență, cât și o corectitudine a procedurilor respective. Astfel, după ce instanța de judecată va dispune demolarea construcțiilor neautorizate sau defrișarea arborilor și arbuștilor, autoritatea publică responsabilă conform prevederilor Regulamentului va înmâna contravenientului prescripția privind conformarea și executarea benevolă a dispozițiilor documentului executoriu.

În situațiile în care contravenientul nu se va conforma sau va tergiversa executarea documentului prin care s-a dispus demolarea/defrișarea, autoritatea responsabilă va emite direct dispoziția de executare silită a lucrărilor de demolare a construcțiilor neautorizate sau de defrișare a arborilor și arbuștilor. În acest caz, cheltuielile pentru executarea lucrărilor de demolare sau defrișare, dar și cheltuielile pentru serviciile de încărcare, transportare și depozitare a bunurilor sau materialelor rezultate în urma demolării sau defrișării vor fi suportate de către contravenient/proprietar. Plățile se vor achita în baza calculelor prezentate de către agentul economic care a prestat serviciul în cauză.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!