Secretarul general al ONU lansează un atac dur la adresa giganţilor din energie

21 Sept. 2022, 16:23
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Sept. 2022, 16:23 // Actual //  MD Bani

Secretarul general al ONU, António Guterres, i-a acuzat pe giganţii din energie că „se bucură de sute de miliarde de dolari în subvenţii şi profituri excepţionale, în timp ce bugetele gospodăriilor se reduc şi planeta arde”, scrie ZF.

„Fac apel la toate economiile dezvoltate să impoziteze profiturile excepţionale ale companiilor producătoare de combustibili fosili”, a declarat Guterres în faţa Adunării Generale a ONU. „Aceste fonduri ar trebui să fie redirecţionate în două moduri: către ţările care suferă pierderi şi daune cauzate de criza climatică şi către oamenii care se luptă cu creşterea preţurilor la alimente şi energie”.

Economiile bogate ar trebui să aplice noi impozite excepţionale companiilor de petrol şi gaze naturale pentru a ajuta ţările afectate de schimbările climatice şi populaţia care se confruntă cu facturile tot mai mari la energie şi alimente, a declarat marţi secretarul general al ONU, António Guterres.

Guterres a avertizat că se anunţă „o iarnă a nemulţumirilor globale”, cu inegalităţi care „explodează” şi o criză a costului vieţii care „face ravagii.”

„Trebuie să cerem socoteală companiilor producătoare de combustibili fosili şi celor care le permit”, a adăugat el: „include băncile, fondurile de capital privat, managerii de active şi alte instituţii financiare care continuă să investească şi să subscrie la poluarea cu carbon”.

Comentariile lui Guterres, făcute la Adunarea Generală a ONU de la New York, vin în urma unei propuneri a Uniunii Europene de a introduce o taxă pe profituri excepţionale pentru companiile de petrol, gaze şi cărbune, multe dintre acestea raportând profituri record, în condiţiile în care războiul din Ucraina şi criza de energie au dus la creşterea preţurilor.

Comisia Europeană propune ca statele UE să preia o cotă de 33% din profiturile excedentare ale companiilor.

Comentariile lui Guterres vin, de asemenea, în contextul în care unele părţi ale lumii sunt afectate de fenomene meteo puternice. Peste 1 500 de persoane au murit în Pakistan în trei luni de ploi musonice extreme, pe care oamenii de ştiinţă le-au asociat cu schimbările climatice. Autorităţile de gestionare a dezastrelor din Nigeria au declarat că peste 300 de persoane au murit în inundaţii în acest an.

Taifunurile şi uraganele au provocat inundaţii în Puerto Rico, Republica Dominicană şi Japonia în această săptămână. Seceta afectează zone întinse din Statele Unite, China şi Europa.

În al doilea trimestru al acestui an, gigantul Shell a obţinut profituri record de 11,5 miliarde de dolari, depăşind precedentul record înregistrat cu doar trei luni înainte. ExxonMobil şi-a depăşit şi el recordul în aceeaşi perioadă, cu 17,9 miliarde de dolari, aproape dublu faţă de ceea ce a obţinut în primul trimestru. Profitul BP a atins un maxim al ultimilor 14 ani, de 8,45 miliarde de dolari.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău