Secretarul general al ONU lansează un atac dur la adresa giganţilor din energie

21 Sept. 2022, 16:23
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Sept. 2022, 16:23 // Actual //  MD Bani

Secretarul general al ONU, António Guterres, i-a acuzat pe giganţii din energie că „se bucură de sute de miliarde de dolari în subvenţii şi profituri excepţionale, în timp ce bugetele gospodăriilor se reduc şi planeta arde”, scrie ZF.

„Fac apel la toate economiile dezvoltate să impoziteze profiturile excepţionale ale companiilor producătoare de combustibili fosili”, a declarat Guterres în faţa Adunării Generale a ONU. „Aceste fonduri ar trebui să fie redirecţionate în două moduri: către ţările care suferă pierderi şi daune cauzate de criza climatică şi către oamenii care se luptă cu creşterea preţurilor la alimente şi energie”.

Economiile bogate ar trebui să aplice noi impozite excepţionale companiilor de petrol şi gaze naturale pentru a ajuta ţările afectate de schimbările climatice şi populaţia care se confruntă cu facturile tot mai mari la energie şi alimente, a declarat marţi secretarul general al ONU, António Guterres.

Guterres a avertizat că se anunţă „o iarnă a nemulţumirilor globale”, cu inegalităţi care „explodează” şi o criză a costului vieţii care „face ravagii.”

„Trebuie să cerem socoteală companiilor producătoare de combustibili fosili şi celor care le permit”, a adăugat el: „include băncile, fondurile de capital privat, managerii de active şi alte instituţii financiare care continuă să investească şi să subscrie la poluarea cu carbon”.

Comentariile lui Guterres, făcute la Adunarea Generală a ONU de la New York, vin în urma unei propuneri a Uniunii Europene de a introduce o taxă pe profituri excepţionale pentru companiile de petrol, gaze şi cărbune, multe dintre acestea raportând profituri record, în condiţiile în care războiul din Ucraina şi criza de energie au dus la creşterea preţurilor.

Comisia Europeană propune ca statele UE să preia o cotă de 33% din profiturile excedentare ale companiilor.

Comentariile lui Guterres vin, de asemenea, în contextul în care unele părţi ale lumii sunt afectate de fenomene meteo puternice. Peste 1 500 de persoane au murit în Pakistan în trei luni de ploi musonice extreme, pe care oamenii de ştiinţă le-au asociat cu schimbările climatice. Autorităţile de gestionare a dezastrelor din Nigeria au declarat că peste 300 de persoane au murit în inundaţii în acest an.

Taifunurile şi uraganele au provocat inundaţii în Puerto Rico, Republica Dominicană şi Japonia în această săptămână. Seceta afectează zone întinse din Statele Unite, China şi Europa.

În al doilea trimestru al acestui an, gigantul Shell a obţinut profituri record de 11,5 miliarde de dolari, depăşind precedentul record înregistrat cu doar trei luni înainte. ExxonMobil şi-a depăşit şi el recordul în aceeaşi perioadă, cu 17,9 miliarde de dolari, aproape dublu faţă de ceea ce a obţinut în primul trimestru. Profitul BP a atins un maxim al ultimilor 14 ani, de 8,45 miliarde de dolari.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ