Crește apetitul moldovenilor de a se împrumuta de la bănci. Creditele noi acordate s-au majorat cu 255 mil. de lei

21 Sept. 2022, 16:40
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Sept. 2022, 16:40 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Băncile moldovenești au acordat în luna august credite în sumă de 3,892 miliarde de lei cu 255 mil. de lei mai mult față de luna iulie, dar cu 3,3% mai puțin comparativ cu luna august a anului 2021, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

55,1 la sută reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 2 144,9 milioane lei (+11,0 la sută față de luna precedentă și -23,4 la sută față de august 2021), iar 42,5 la sută reprezintă creditele în valută, al căror volum recalculat în MDL a constitui 1 655,3 milioane lei (+2,5 la sută față de luna precedentă și +38,1 la sută față de august 2021).

Cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 56,9 la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 45,5 la sută din totalul creditelor.

Cele mai mult împrumuturi au fost acordate societăților comerciale nefinanciare (62,0 la sută), iar persoanelor fizice (29,5 la sută). În cadrul creditelor acordate societăților comerciale nefinanciare prevalează creditele acordate comerțului (47,5 la sută).

În ceea ce privește rata dobânzii, la creditele în moneda națională s-a majorat cu 0,37 puncte procentuale (p.p.). Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 12,29 la sută, iar persoanelor fizice care practică activitate – cu o rată de 16,40 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 14,87 la sută

La împrumuturile în valută rata medie s-a majorat cu 0,04 p.p. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 4,25 la sută, persoanelor fizice care practică activitate – cu o rată de 4,97 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 6,62 la sută.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău