Germania naționalizează Uniper, principalul său importator de gaz natural rusesc

21 Sept. 2022, 15:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Sept. 2022, 15:16 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Germania naționalizează Uniper, principalul său importator de gaze naturale rusești, într-un acord care subliniază criza energetică a Europei.

Uniper a anunțat miercuri că guvernul german va achiziționa o participație de 99% din companie, după ce a cumpărat o participație de 30% în iulie, ca parte a unui plan de salvare de 15 miliarde de euro. Cea mai recentă tranzacție va implica o majorare de capital care urmărește să ofere alte 8 miliarde de euro în numerar pentru Uniper, a spus compania.

„La Uniper, suntem conștienți de responsabilitatea noastră față de Germania și Europa”, a declarat CEO-ul Uniper, Klaus-Dieter Maubach, într-un comunicat. „Ne angajăm să facem partea noastră pentru a depăși această criză și pentru a restructura aprovizionarea cu energie în această țară”.

Acordul anunțat miercuri va prevedea ca Germania să cumpere participația companiei de stat finlandeze Fortum la Uniper pentru aproximativ 500 de milioane de euro. Fortum va întoarce, de asemenea, un împrumut de 4 miliarde către Uniper, scrie Business Insider.

Acțiunile Uniper au scăzut cu 36%, la 2,73 euro la Frankfurt, iar acțiunile Fortum au crescut cu 9,2%, până la 13,21 euro la Helsinki, la 7 a.m. ET.

Naționalizarea Uniper de către Germania vine în momentul în care țara încearcă să își asigure aprovizionarea cu energie înainte de iarnă. La începutul lunii septembrie, Germania a preluat controlul a trei rafinării de petrol deținute de gigantul energetic rus Rosneft. De asemenea, a pus în funcțiune centrale electrice pe bază de cărbune pentru a ajuta la satisfacerea cererii de energie electrică

Realitatea Live

24 Sept. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a revenit vineri seara, 23 septembrie, în Republica Moldova, cu un zbor low-cost, de la Berlin.

Sursa foto: Dragoș Galbur

Maia Sandu a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, apoi la Adunarea Generală a ONU de la New York, iar la întoarcere s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.

Imagini cu Sandu au fost publicate de bloggerul Dragoș Galbur, care s-a aflat și el în avion. Maia Sandu a așteptat cursa, alături de ceilalți pasageri, timp de trei ore, din cauza unei defecțiuni la aeronavă, potrivit nordnews.md.

„Am venit de la Berlin la Chișinău împreună cu doamna președinte, cu un zbor low-cost. Nu e nicio senzație, dar pentru asta merită un respect aparte, dat fiind faptul că 30 de ani majoritatea președinților cheltuiau banii publici pe zboruri charter în lux și opulență. Banul public trebuie cheltuit cu bun simț!”, a scris Galbur, pe Facebook.

Maia Sandu s-a aflat între 18-19 septembrie la Londra, unde a luat parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. În zilele de 20-21 septembrie, șefa statului a fost la New York, unde a fost prezentă la Adunarea Generală a ONU, eveniment anual care pune în discuție subiecte de interes global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău