Germania naționalizează Uniper, principalul său importator de gaz natural rusesc

21 Sept. 2022, 15:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Sept. 2022, 15:16 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Germania naționalizează Uniper, principalul său importator de gaze naturale rusești, într-un acord care subliniază criza energetică a Europei.

Uniper a anunțat miercuri că guvernul german va achiziționa o participație de 99% din companie, după ce a cumpărat o participație de 30% în iulie, ca parte a unui plan de salvare de 15 miliarde de euro. Cea mai recentă tranzacție va implica o majorare de capital care urmărește să ofere alte 8 miliarde de euro în numerar pentru Uniper, a spus compania.

„La Uniper, suntem conștienți de responsabilitatea noastră față de Germania și Europa”, a declarat CEO-ul Uniper, Klaus-Dieter Maubach, într-un comunicat. „Ne angajăm să facem partea noastră pentru a depăși această criză și pentru a restructura aprovizionarea cu energie în această țară”.

Acordul anunțat miercuri va prevedea ca Germania să cumpere participația companiei de stat finlandeze Fortum la Uniper pentru aproximativ 500 de milioane de euro. Fortum va întoarce, de asemenea, un împrumut de 4 miliarde către Uniper, scrie Business Insider.

Acțiunile Uniper au scăzut cu 36%, la 2,73 euro la Frankfurt, iar acțiunile Fortum au crescut cu 9,2%, până la 13,21 euro la Helsinki, la 7 a.m. ET.

Naționalizarea Uniper de către Germania vine în momentul în care țara încearcă să își asigure aprovizionarea cu energie înainte de iarnă. La începutul lunii septembrie, Germania a preluat controlul a trei rafinării de petrol deținute de gigantul energetic rus Rosneft. De asemenea, a pus în funcțiune centrale electrice pe bază de cărbune pentru a ajuta la satisfacerea cererii de energie electrică

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău