Sectorul imobiliar al Chinei se clatină. Încă o mare companie ratează termenul pentru plata datoriilor

05 Nov. 2021, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Nov. 2021, 09:19 // Actual //  MD Bani

Sectorul imobiliar din China provoacă din nou îngrijorări, după ce Kaisa Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din țară, a ratat termenul limită pentru plata unei datorii către investitori, relatează BBC.

Kaisa a spus că se confruntă cu presiuni financiare fără precedent, din cauza problemelor de pe piața imobiliară.

Acesta, în condițiile în care dezvoltatorul rival Evergrande Group este copleșit de datorii de peste 300 de miliarde de dolari.

Criza Evergrande a declanșat temeri că un eventual faliment ar avea consecințe grave asupra piețelor globale.

Între timp, Evergrande a vândut un activ din Marea Britanie, pentru că are un nou termen limită pentru plata unor obligațiuni, sâmbătă.

După cKaisa a ratat plata, acțiunilgrupului au fost oprite vineri dla tranzacționare în Hong Kong. Înainte de suspendare, acțiunile Kaisa, care are o valoare de piață de aproximativ 1 miliard de dolari, au atins un minim record, după ce au scăzut cu 15%.

Dezvoltatorul din Shenzhen a declarat că se confruntă cu o presiune financiară fără precedent, din cauza unei piețe imobiliare cu probleme și a retrogradărilor din partea agențiilor de rating, condiții în carîi mai greu să împrumute bani.

Evergrande estcel mai mare exponent al crizei datoriilor din China, dar există și altcompanii din sectorul imobiliar cu probleme similare. Datoria lor totală este estimată la peste 5 miliarde de dolari, potrivit gigantului bancar japonez Nomura, aproapcât toată economia Japoniei.

Fantasia, Sinic și China Properties Group au rămas cu toate în urma cu plata datoriilor în ultimele luni, iar Kaisa a devenit cel mai recent dezvoltator care a ratat o plată.

Beijingul a restricționat sumelcu care se pot împrumuta acești dezvoltatori și a propus introducerea unui impozit pe proprietate local, dar această mișcare este controversată, deoarece guvernele locale se bazează pe vânzările de terenuri pentru veniturile lor.

Cu toate acestea, investitorii și economiștii sunt îngrijorați de faptul că problemele financiare cu care se confruntă acești dezvoltatori îi vor face pe consumatori și mai reticenți în a cumpăra proprietăți, într-o economie în care imobilele au reprezentat un motor major pentru creștere.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ