Sectorul imobiliar al Chinei se clatină. Încă o mare companie ratează termenul pentru plata datoriilor

05 Nov. 2021, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Nov. 2021, 09:19 // Actual //  MD Bani

Sectorul imobiliar din China provoacă din nou îngrijorări, după ce Kaisa Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din țară, a ratat termenul limită pentru plata unei datorii către investitori, relatează BBC.

Kaisa a spus că se confruntă cu presiuni financiare fără precedent, din cauza problemelor de pe piața imobiliară.

Acesta, în condițiile în care dezvoltatorul rival Evergrande Group este copleșit de datorii de peste 300 de miliarde de dolari.

Criza Evergrande a declanșat temeri că un eventual faliment ar avea consecințe grave asupra piețelor globale.

Între timp, Evergrande a vândut un activ din Marea Britanie, pentru că are un nou termen limită pentru plata unor obligațiuni, sâmbătă.

După cKaisa a ratat plata, acțiunilgrupului au fost oprite vineri dla tranzacționare în Hong Kong. Înainte de suspendare, acțiunile Kaisa, care are o valoare de piață de aproximativ 1 miliard de dolari, au atins un minim record, după ce au scăzut cu 15%.

Dezvoltatorul din Shenzhen a declarat că se confruntă cu o presiune financiară fără precedent, din cauza unei piețe imobiliare cu probleme și a retrogradărilor din partea agențiilor de rating, condiții în carîi mai greu să împrumute bani.

Evergrande estcel mai mare exponent al crizei datoriilor din China, dar există și altcompanii din sectorul imobiliar cu probleme similare. Datoria lor totală este estimată la peste 5 miliarde de dolari, potrivit gigantului bancar japonez Nomura, aproapcât toată economia Japoniei.

Fantasia, Sinic și China Properties Group au rămas cu toate în urma cu plata datoriilor în ultimele luni, iar Kaisa a devenit cel mai recent dezvoltator care a ratat o plată.

Beijingul a restricționat sumelcu care se pot împrumuta acești dezvoltatori și a propus introducerea unui impozit pe proprietate local, dar această mișcare este controversată, deoarece guvernele locale se bazează pe vânzările de terenuri pentru veniturile lor.

Cu toate acestea, investitorii și economiștii sunt îngrijorați de faptul că problemele financiare cu care se confruntă acești dezvoltatori îi vor face pe consumatori și mai reticenți în a cumpăra proprietăți, într-o economie în care imobilele au reprezentat un motor major pentru creștere.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO