Pretinsele autorități din stânga Nistrului acuză Guvernul de la Chișinău de criza socio-economică din transnistria, care ilegal ia cantitățile de gaz destinate regiunii și care refuză să caute soluții raționale. „Rămâne la latitudinea autorităților moldovenești utilizarea instrumentelor economiei de piață în sectorul public”, se arată în declarația așa zisului minister de externe de la Tiraspol.
„Încă o dată, solicităm părții moldovenești să se abțină de la șantajul distructiv și de la neîndeplinirea propriilor obligații în procesul de negociere, precum și de la toate acțiunile unilaterale care conduc la o criză profundă în relațiile ulterioare ale părților. Facem apel la mediatori și observatori să acorde atenție situației critice din sectorul gazelor, energiei și importului de mărfuri în Transnistria. Suntem amenințați o criză umanitară, și sunt necesare eforturi pentru normalizarea situației cât mai curând posibil”, se mai spune în declarația ministerului.
În legătură cu criza din sectorul energetic din transnistria, liderul separatist Vadim Krasnoselski și președintele Consiliului Suprem al regiunii Alexander Korshunov au trimis la ONU și OSCE câte o scrisoare în care cer măsuri urgente pentru soluționarea problemei. În caz contrar regiunea este amenințată de o criză umanitară.
Liderul separatist, Krasnoselski acuză Chișinăul furtul gazului destinat tranistriei. Este vorba de 1,6 mil. metri cubi de gaz zilnic. „Or, diminuarea livrărilor de gaz a dus la stoparea activității companiilor din industrie, dar și a diminuării producției de energie electrică a centralei de la Cuciurgan”.
La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz către Republica Moldova la 5,7 mil. metri cubi/zi, cu 30%, lucru care s-a menținut și în luna noiembrie. Concernul rus spunea ca nu a putut rezerva volumul necesar țării noastre, pentru că Ucraina ar refuza să transporte mai mult gaz prin conductă, informație negată de autoritățile de la Kiev care au anunțat că nu există nicio problemă tehnică în acest sens.
Cele 2,3 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi repartizate regiunii transnistrene în luna noiembrie sunt „suficiente pentru a evita o criză umanitară” pe malul stâng, dar nu fac posibil ca Centrala termoelectrică de la Cuciurgan să producă energie electrică și pentru malul drept, susțin autoritățile de la Tiraspol.
Totodată, Moldovagaz a anunțat Transnistria despre restricționarea furnizării de gaze naturale la 69 de milioane de metri cubi pe lună (2,3 milioane de metri cubi pe zi).