Sezonul turistic în Grecia va începe în luna martie: Există o cerere mare

18 Feb. 2022, 09:48
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
18 Feb. 2022, 09:48 // Au Bani //  MD Bani

Ministrul Turismului din Grecia a anunţat joi că în acest an sezonul turistic va începe, oficial, în luna martie, mai devreme decât în anii precedenţi, adăugând că există „semnale pozitive” cu privire la un sezon estival aglomerat, transmite Reuters.

După ce în 2020 pandemia de COVID-19 a paralizat călătoriile în întreaga lume, sectorul turismului din Grecia a cunoscut cel mai slab an din istorie, cu doar şapte milioane de vizitatori care au adus venituri de patru miliarde de euro. Această industrie, care este responsabilă pentru o cincime din Produsul Intern Brut al Greciei şi un procent similar din locurile de muncă, a început să îşi revină anul trecut, când sezonul a început oficial în luna mai, astfel că veniturile au urcat la 10,5 miliarde de euro, cu mult sub recordul istoric din 2019, când veniturile din turism ale Greciei au depăşit 18 miliarde de euro, scrie Agerpres.

„Există o cerere mare şi o dinamică excelentă pentru turismul grec în 2022. Marii touroperatori, marile companii aeriene vor să prelungim sezonul, începând din martie şi până în decembrie. Acestea sunt semne solide pentru turismul elen”, a declarat ministrul Turismului, Vassilis Kikilias.

Faptul că sezonul turistic începe mai devreme înseamnă că hotelurile care de obicei sunt închise în lunile de iarnă se pot redeschide mai devreme iar touroperatorii pot începe să aducă vizitatori.

Vassilis Kikilias, care în cel mai dificil moment al pandemiei era ministru al Sănătăţii în Grecia, nu a dorit să facă prognoze pentru acest an, declarând doar că va fi un an mai bun decât 2021. Faptul că Grecia şi-a depăşit veniturile pe care miza în 2021 este un „semnal pozitiv care ne permite să fim optimişti”, a spus Kikilias.

Grecia a relaxat deja restricţiile de călătorie impuse pentru a combate răspândirea COVID-19 iar vizitatorii complet vaccinaţi nu mai au nevoie de un test negativ la intrarea în ţară.

„Grecia este deschisă pentru toată lumea, începând de astăzi. Dar sezonul turistic propriu zis, sezonul estival, va începe pentru noi la 1 martie în acest an”, a spus Kikilias.

Realitatea Live

04 Iun. 2025, 09:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Iun. 2025, 09:08 // Actual //  bani.md

În perioada 16-20 iunie, Moldova va deveni centrul global al cercetării și inovațiilor în viticultură și oenologie, datorită desfășurării celui de-al 46-lea Congres Mondial al Viei și Vinului. Evenimentul, organizat pentru prima dată în țara noastră, va reuni peste 150 de experți, cercetători, viticultori, enologi, producători și decidenți politici din 51 de țări membre a Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV).

Programul științific al congresului se va axa pe tema: „Trasarea viitorului vinului: Îmbrățișarea rezilienței, creșterea valorii, încurajarea inovației”. Totodată, în cadrul evenimentului vor fi abordate peste 300 de teme de importanță mondială din sector, în cadrul a patru paneluri de discuții.

  1. Viticultură: Practici viticole reziliente pentru ecosisteme durabile:
    Cercetători din întreaga lume vor prezenta studii despre adaptarea viței de vie la schimbările climatice, protecția biodiversității și implementarea unor practici agricole sustenabile. De asemenea, se va discuta despre conservarea și îmbunătățirea biodiversității diferitor soiuri, identificarea trăsăturilor genetice asociate rezistenței la climă a viței de vie, precum și despre optimizarea randamentului și calității strugurilor prin analiza factorilor meteorologici și a practicilor de irigație.
  2. Oenologie: Tehnologii adaptative și inovatoare în oenologia durabilă: De la utilizarea derivaților de drojdii pentru optimizarea fermentației, până la dezalcoolizarea parțială a vinurilor și aplicațiile inteligenței artificiale în analiza compușilor volatili, aceste sesiuni vor scoate la iveală soluții inovative pentru o oenologie sustenabilă. În cadrul sesiunilor, se va mai discuta despre vinuri fără sulfiți și tehnici alternative de protecție a vinului sau valorizarea subproduselor din vinificație.
  3. Economie & Drept: Creșterea valorii – lanțuri valorice favorabile și modele de afaceri reziliente: Participanții vor discuta despre impactul certificării asupra performanței economice a vinăriilor, dezvoltarea sustenabilă a sectorului vitivinicol din Republica Moldova, precum și inovațiile în marketingul digital și comerțul global al vinurilor. Totodată, vor fi abordate teme precum impactul social media și al rețelelor digitale asupra vânzării de vinuri, marketingul adaptat pentru piețele emergente, inclusiv accesul vinurilor moldovenești pe alte piețe.
  4. Siguranță & Sănătate: Nutriție și sănătate – împărtășire, grijă și bunăstare: Experți internaționali vor prezenta studii despre efectele consumului moderat de vin asupra sănătății, dezvoltarea alimentelor funcționale pe bază de struguri și analiza riscurilor toxice asociate micotoxinelor în produsele viticole.

Sesiunile vor avea loc pe 16, 17 și 18 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău și maib park. Pe lângă aceste sesiuni, în cadrul congresului vor avea loc 13 vizite tehnice la cele mai renumite vinării din Republica Moldova și o cină festivă, desfășurată la vinăria Cricova cel mai mare complex subteran, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense şi vinurile excelente.

Pachetele de participare pot fi procurate online, pe site-ul oficial al congresului – https://oiv2025.md/packages-available/

Evenimentul este organizat de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). Republica Moldova este membră a Organizației Internaționale a Viei și Vinului din 3 aprilie 2001, fiind prima țară din CSI care a aderat la OIV. În 2024, Organizația Internațională a Viei și Vinului a marcat 100 de ani, iar congresul din Moldova deschide cel de-al doilea centenar al organizației.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO