Ministrul german de Externe: Rusia are „pretenţii care ţin de Războiul Rece”

18 Feb. 2022, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Feb. 2022, 09:34 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Rusia periclitează securitatea Europei prin „pretenţii care ţin de Războiul Rece”, a apreciat vineri şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, înaintea conferinţei anuale de securitate de la Munchen.

„Cu o desfăşurare de trupe fără precedent la frontiera cu Ucraina şi cu pretenţii care ţin de Războiul Rece, Rusia pune la îndoială principiile fundamentale ale ordinii de pace europene”, a declarat Annalena Baerbock într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Annalena Baerbock a cerut Moscovei să dea dovadă de „eforturi serioase de detensionare”.

Ţările din G7 sunt dispuse să poarte un „dialog serios” cu Rusia privind criza ucraineană, a mai spus ea, înaintea reuniunii cu omologii ei din ţările cele mai dezvoltate.

Miniştrii de externe din G7 se vor întâlni sâmbătă la Munchen. Baerbock a afirmat că ei vor transmite „un mesaj de unitate”.

„Suntem gata de un dialog serios privind securitatea pentru toţi. Chiar şi paşi milimetrici către pace sunt mai buni decât paşii mari către război”, a adăugat ea, exprimându-şi regretul că Moscova nu a trimis reprezentanţi la conferinţa programată de vineri până duminică.

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău