Șocul stagnării! Banca Centrală a Rusiei refuză ajustarea politicii monetare, lăsând economia în plâns la o rată de 21%

21 Mart. 2025, 14:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Mart. 2025, 14:57 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a decis să nu modifice rata cheie, lăsând-o la nivelul maxim de 21%, stabilit din anii 2000. Deși presiunile inflaționiste au scăzut, acestea rămân ridicate, iar economia continuă să se supraincălzească. Creșterea creditării s-a moderat, iar activitatea de economisire a populației se menține ridicată. Potrivit Băncii Centrale, se formează condițiile necesare pentru a readuce inflația la ținta stabilită până în 2026.

Decizia nu a surprins pe nimeni, însă adevărata intrigă a constat în comentariul Băncii Centrale și semnalul transmis către piață. „Comentariul Băncii Centrale va fi mai important decât rata în sine”, a declarat investitorul Evgeny Kogan. Astfel, autoritățile vor monitoriza cu atenție viteza și stabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste. Dacă dinamica dezinflației nu va asigura atingerea țintei, Banca Rusă va analiza posibilitatea majorării ratei cheie, conform așteptărilor economistului Egor Susin, care subliniază un semnal moderat și neutru.

Datele recente arată că, în perioada ianuarie–februarie, creșterea prețurilor, ajustată sezonal, a scăzut de la 12% în trimestrul al patrulea la 9,1% pe an. Însă inflația de bază se reduce mai lent, de la 12,1% la 10,2%, reflectând un nivel încă ridicat al cererii interne. De asemenea, consolidarea rublei a contribuit la reducerea unei părți din presiunile inflaționiste și la scăderea așteptărilor pe termen lung, deși analiștii au revizuit ușor prognozele pentru 2026.

În termeni reali, scăderea ratelor nu este semnificativă, iar condițiile monetare rămân stricte. Banca Centrală recunoaște că, deși economia este încă supraîncălzită, se formează treptat premisele pentru o revenire la un ritm de creștere echilibrat, susținută de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare care mențin cererea ridicată. Totodată, semnele de relaxare a tensiunilor de pe piața muncii și posibila îmbunătățire a condițiilor externe, în cazul atenuării tensiunilor geopolitice, ar putea avea un impact dezinflaționist.

În ciuda unor semne pozitive, Banca Centrală rămâne precaută și nu dorește ca așteptările de reducere a ratei cheie să devină o certitudine, considerând că menținerea condițiilor monetare stricte este esențială pentru eficacitatea politicii sale. Analiștii de la Raiffeisenbank și Promsvyazbank consideră că, în contextul actual, majorarea ratei este puțin probabilă, iar o relaxare prematură a politicii nu este de așteptat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 08:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 08:34 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Începând cu luna aprilie 2025, Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat procesul de retragere treptată din circulație a bancnotelor de 20 și 50 de euro în formatul actual. Această măsură face parte dintr-un plan amplu de modernizare a monedei euro, vizând actualizarea designului și îmbunătățirea elementelor de securitate ale bancnotelor.

BCE pregătește lansarea unei noi generații de bancnote, având ca teme „Cultura europeană” și „Natura Europei”. Noile modele vor aduce în prim-plan figuri emblematice precum Marie Curie și Miguel de Cervantes, alături de reprezentări vizuale ale biodiversității europene, cu păsări și râuri ce traversează granițele continentului.

Pentru a implica cetățenii europeni, BCE va organiza un concurs în 2025, destinat artiștilor și designerilor grafici din întreaga Uniune Europeană. Propunerile vor fi evaluate atât de un juriu de specialitate, cât și prin vot public, iar modelele câștigătoare vor fi aprobate de Consiliul Director al BCE. Primele bancnote din noua serie sunt programate să intre în circulație în 2026, reflectând un echilibru între modernitate, sustenabilitate și simbolism european.

Decizia de actualizare vine și pe fondul problemelor legate de falsificarea bancnotelor. În 2024, aproximativ 554.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație, majoritatea reprezentând cupiurile de 20 și 50 de euro, care însumează peste 75% din totalul falsurilor detectate. Deși rata de contrafacere rămâne extrem de scăzută – doar 18 bancnote false la un milion de bancnote autentice – BCE urmărește prin noul design să întărească securitatea monedei euro și să combată riscurile asociate falsificării.

Responsabilă de politica monetară a statelor din zona euro, Banca Centrală Europeană își reafirmă astfel angajamentul de a proteja stabilitatea financiară și încrederea cetățenilor în moneda unică europeană.

 

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi