Maib – lider în Programul „373”. Banca își consolizează poziția de partener principal al antreprenorilor din Moldova

21 Mart. 2025, 12:55
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
21 Mart. 2025, 12:55 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Maib își consolidează poziția de partener principal al antreprenorilor moldoveni în cadrul Programului „373”, oferind cele mai multe credite și contribuind substanțial la dezvoltarea IMM-urilor din Republica Moldova. Cu o valoare totală a creditelor de 645 milioane de lei, maib este lider incontestabil în acest program guvernamental, destinat sprijinirii investițiilor.

Conform datelor actualizate la 13 martie 2025, fiecare al treilea antreprenor care a aplicat pentru finanțare în cadrul Programului „373” a optat pentru  maib ca partener financiar. În total, maib a acordat 36% din numărul de credite incluse în acest program, sprijinind activ sute de antreprenori în implementarea proiectelor investiționale din sectoare economice cheie.

Rezultate cheie ale maib în Programul „373”:

  • 645 milioane lei – valoarea totală a creditelor acordate de maib, cea mai mare dintre toate băncile participante;
  • maib este banca cu cel mai mare număr de beneficiari din program;
  • contribuția maib se reflectă în proiecte ample, care sprijină creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă.

Avantajele Programului „373” pentru antreprenori

Programul „373” oferă condiții financiare foarte atractive pentru antreprenori:

  • dobândă redusă: 3% pentru credite în valută străină și 7% pentru credite în lei;
  • sume generoase: credite de până la 40 milioane lei sau echivalentul în valută străină;
  • termenul de creditare: credite cu o maturitate de până la 7 ani;
  • perioadă de grație maximă conform condițiilor programului: până la 3 ani;
  • contribuție proprie: de la 10% din valoarea proiectului investițional;
  • garanția ODA de până la 80% din valoarea creditului pentru antreprenorii care nu dispun de suficiente garanții materiale.

Maib a finanțat proiecte în diverse sectoare economice, inclusiv: producția și furnizarea de energie, transport și depozitare, industria prelucrătoare, agricultură, silvicultură și pescuit, sănătate și asistență socială, activități de recreere, învățământ și multe altele.

De ce să alegi maib ca partenerul tău în Programul „373”?

Pentru că maib oferă multiple avantaje antreprenorilor, precum:

  • aprobarea creditului în doar 1 zi – fără prezența fizică obligatorie la sucursale;
  • semnătura digitală – pentru semnarea rapidă și sigură a documentelor;
  • aprobarea unei limite financiare mai mari – astfel încât antreprenorii să poată accesa mai multe credite fără re-perfectarea contractelor de gaj;
  • înregistrarea gajului mobil direct la bancă, eliminând necesitatea drumurilor la notar.
  • posibilitatea de a primi resurse din toate liniile externe disponibile în Republica Moldova;

Sergiu Statii, Șef al Departamentului Creditare Business Banking la maib:

La maib, nu oferim doar finanțare – oferim un parteneriat strategic pentru antreprenori, menit să accelereze inovația și creșterea economică sustenabilă. Programul „373” este o oportunitate esențială pentru IMM-uri de investi în dezvoltare și a-și consolida poziția pe piață, iar maib își asumă un rol activ în facilitarea acestui proces, prin soluții rapide, flexibile și eficiente.

Investim în viitorul afacerilor moldovenești, încurajăm antreprenorii să transforme idei îndrăznețe în realitate și contribuim activ la construirea unei economii mai competitive. Fiecare credit acordat prin acest program este mai mult decât o simplă investiție de capital – este un pas spre crearea de noi locuri de muncă, modernizarea infrastructurii și consolidarea unui mediu de afaceri prosper.”

Solicitați acum un credit în cadrul Programului pentru susținerea antreprenorilor „373” la orice sucursală maib sau online și dezvoltați proiecte, extindeți afaceri și realizați obiective ambițioase.

Tu conduci. maib

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri, 25 aprilie, că păstrează neschimbată rata-cheie de dobândă la nivelul record de 21%, unde se află deja de jumătate de an, din octombrie 2024. Este a patra decizie consecutivă de acest fel, iar autoritatea monetară avertizează că nu se întrevede o reducere a dobânzii în viitorul apropiat.

În prognoza sa actualizată, banca a restrâns intervalul estimat pentru rata medie din 2025 la 19,5–21,5%, de la 19–22%, semnalând că o reducere este posibilă, dar nu garantată. De altfel, instituția a evitat să vorbească explicit despre orice ajustare viitoare a ratei și a subliniat că va menține o politică monetară severă pentru a readuce inflația la ținta dorită abia în 2026.

„Aceasta înseamnă un perioadă îndelungată de politică monetară restrictivă. Deciziile viitoare vor depinde de ritmul și durabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste”, a explicat banca centrală.

Inflația anuală a fost estimată la 10,3% la 21 aprilie, în ușoară scădere față de trimestrele anterioare. În primul trimestru din 2025, prețurile au crescut cu o medie anualizată de 8,3%, în scădere de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2024 – o dinamică atribuită politicii monetare dure.

Totuși, așteptările inflaționiste ale populației, mediului de afaceri și investitorilor rămân ridicate și stabile, ceea ce împiedică relaxarea rapidă a politicii monetare. Banca a precizat că, în evaluarea politicii sale, se concentrează mai degrabă pe așteptări decât pe rata efectivă a inflației – astfel, doar o scădere a acestor așteptări ar permite reducerea dobânzilor fără a relaxa în realitate condițiile monetare.

În ciuda unei ușoare scăderi a dobânzilor la depozite, economisirea rămâne ridicată, iar creditarea începe să se tempereze – ceea ce ar putea contribui la reducerea presiunii inflaționiste. Cu toate acestea, Banca Centrală își menține prognoza de inflație între 7–8% pentru finalul anului 2025.

Economia rusă continuă să fie supraîncălzită, cu un consum intern stimulat de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare, în timp ce oferta rămâne constrânsă. Analize recente indică faptul că cererea depășește oferta cu 13–14%, ceea ce sporește riscul de inflație suplimentară, în ciuda încetinirii economiei și a unei tentative de revenire la o creștere mai echilibrată.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi