Starea de urgență – ANULATĂ. Curtea Constituțională a declarat acțiunea ca fiind neconstituțională

28 Apr. 2021, 18:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Apr. 2021, 18:04 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Curtea Constituțională a anulat astăzi instaurarea stării de urgență de către majoritatea parlamentară PSRM-Șor-Pentru Moldova, la data de 30 martie, declarând această acțiune ca fiind neconstituțională. Sentința a fost pronunțată astăzi de către magistrații constituționali „acompaniați” de aproape o mie de cetățeni, care manifestau în fața Curții, pentru a fi susținută sesizarea de anulare a stării de urgență, scrie Realitatea.md.

Decizia Înaltei Curți este definitivă, nu se supune nici unei căi de atac, intră în vigoare la data pronunțării și se publică în Monitorul Oficial.

Astfel, odată cu anularea stării de urgență, președinta țării, Maia Sandu, are undă verde de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului, așa cum a hotărât tot CCM, după ce a constatat că se întrunesc toate elementele pentru a fi înfăptuit acest lucru, deoarece, conform Constituției, în perioada stării de urgență, asediu sau război, Parlamentul nu poate fi dizolvat.

În momentul când va fi semnat decretul prezidențial, Republica Moldova intră în „febra” organizării procesului de organizare a alegerilor anticipate, iar în decurs de 60 de zile, urmează să aibă loc scrutinul propriu-zis.

Amintim că, la 30 martie, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a solicitat Legislativului introducerea stării de urgență, argumentând acest lucru prin faptul că, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică are capacități de control limitate în raport cu răspândirea extrem de rapidă a contaminărilor cu coronavirus. Parlamentul a instituit stare de urgență până la 30 mai curent, adică termenul maxim prevăzut de Constituție – două luni. La o săptămână distanță, numărul cazurilor noi de coronavirus a început să scadă simțitor, precum și cel al deceselor, deși nu au fost întreprinse măsuri suplimentare de până la instaurarea stării de urgență, ba chiar unele restricții au fost anulate.

Opoziția a calificat instaurarea stării de urgență ca metodă a majorității parlamentare de a trage din timp, pentru a nu putea fi dizolva Parlamentul de către președinta țării.

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău