Curtea Constituțională a anulat astăzi instaurarea stării de urgență de către majoritatea parlamentară PSRM-Șor-Pentru Moldova, la data de 30 martie, declarând această acțiune ca fiind neconstituțională. Sentința a fost pronunțată astăzi de către magistrații constituționali „acompaniați” de aproape o mie de cetățeni, care manifestau în fața Curții, pentru a fi susținută sesizarea de anulare a stării de urgență, scrie Realitatea.md.
Decizia Înaltei Curți este definitivă, nu se supune nici unei căi de atac, intră în vigoare la data pronunțării și se publică în Monitorul Oficial.
Astfel, odată cu anularea stării de urgență, președinta țării, Maia Sandu, are undă verde de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului, așa cum a hotărât tot CCM, după ce a constatat că se întrunesc toate elementele pentru a fi înfăptuit acest lucru, deoarece, conform Constituției, în perioada stării de urgență, asediu sau război, Parlamentul nu poate fi dizolvat.
În momentul când va fi semnat decretul prezidențial, Republica Moldova intră în „febra” organizării procesului de organizare a alegerilor anticipate, iar în decurs de 60 de zile, urmează să aibă loc scrutinul propriu-zis.
Amintim că, la 30 martie, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a solicitat Legislativului introducerea stării de urgență, argumentând acest lucru prin faptul că, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică are capacități de control limitate în raport cu răspândirea extrem de rapidă a contaminărilor cu coronavirus. Parlamentul a instituit stare de urgență până la 30 mai curent, adică termenul maxim prevăzut de Constituție – două luni. La o săptămână distanță, numărul cazurilor noi de coronavirus a început să scadă simțitor, precum și cel al deceselor, deși nu au fost întreprinse măsuri suplimentare de până la instaurarea stării de urgență, ba chiar unele restricții au fost anulate.
Opoziția a calificat instaurarea stării de urgență ca metodă a majorității parlamentare de a trage din timp, pentru a nu putea fi dizolva Parlamentul de către președinta țării.