Starea de urgență – ANULATĂ. Curtea Constituțională a declarat acțiunea ca fiind neconstituțională

28 Apr. 2021, 18:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Apr. 2021, 18:04 // Actual //  MD Bani

Curtea Constituțională a anulat astăzi instaurarea stării de urgență de către majoritatea parlamentară PSRM-Șor-Pentru Moldova, la data de 30 martie, declarând această acțiune ca fiind neconstituțională. Sentința a fost pronunțată astăzi de către magistrații constituționali „acompaniați” de aproape o mie de cetățeni, care manifestau în fața Curții, pentru a fi susținută sesizarea de anulare a stării de urgență, scrie Realitatea.md.

Decizia Înaltei Curți este definitivă, nu se supune nici unei căi de atac, intră în vigoare la data pronunțării și se publică în Monitorul Oficial.

Astfel, odată cu anularea stării de urgență, președinta țării, Maia Sandu, are undă verde de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului, așa cum a hotărât tot CCM, după ce a constatat că se întrunesc toate elementele pentru a fi înfăptuit acest lucru, deoarece, conform Constituției, în perioada stării de urgență, asediu sau război, Parlamentul nu poate fi dizolvat.

În momentul când va fi semnat decretul prezidențial, Republica Moldova intră în „febra” organizării procesului de organizare a alegerilor anticipate, iar în decurs de 60 de zile, urmează să aibă loc scrutinul propriu-zis.

Amintim că, la 30 martie, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a solicitat Legislativului introducerea stării de urgență, argumentând acest lucru prin faptul că, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică are capacități de control limitate în raport cu răspândirea extrem de rapidă a contaminărilor cu coronavirus. Parlamentul a instituit stare de urgență până la 30 mai curent, adică termenul maxim prevăzut de Constituție – două luni. La o săptămână distanță, numărul cazurilor noi de coronavirus a început să scadă simțitor, precum și cel al deceselor, deși nu au fost întreprinse măsuri suplimentare de până la instaurarea stării de urgență, ba chiar unele restricții au fost anulate.

Opoziția a calificat instaurarea stării de urgență ca metodă a majorității parlamentare de a trage din timp, pentru a nu putea fi dizolva Parlamentul de către președinta țării.

Realitatea Live

01 Nov. 2024, 16:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Nov. 2024, 16:54 // Actual //  Ursu Victor

După ce șeful aeroportului Iași a anunțat că zborul Iași – Dubai este considerat nerentabil conform studiilor de piață, compania Wizz Air a deschis recent o nouă cursă Chișinău – Abu Dhabi, inaugurată pe 27 octombrie. Această nouă rută oferă trei frecvențe săptămânale, în zilele de miercuri, vineri și duminică, cu prețuri începând de la 69,99 euro.

Strategia Wizz Air de a extinde zborurile de la Chișinău este evidentă, având în vedere că compania a lansat nu mai puțin de 16 zboruri externe în sezonul de iarnă, în timp ce aeroportul din Iași beneficiază doar de un singur nou zbor (spre Malmö, Suedia), care înlocuiește o cursă recent desființată către Copenhaga, scrie topiasi.ro.

O analiză comparativă a numărului de curse externe scoate în evidență disparitățile dintre cele două aeroporturi. Aeroportul Chișinău operează în prezent 44 de zboruri externe, gestionate de 26 de companii, în contrast cu cele 24 de zboruri de la Iași, operate de doar 5 companii.

De asemenea, la Iași, Wizz Air controlează aproximativ 80% din trafic, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la viitorul zborurilor de la acest aeroport. Dacă noul zbor Chișinău – Abu Dhabi se dovedește a fi profitabil, există riscul ca Wizz Air să renunțe la rutele de la Iași în favoarea celor din Chișinău, amplificând astfel discrepanțele dintre cele două aeroporturi.

Această situație sugerează o concurență acerbă între cele două aeroporturi, fiecare încercând să atragă mai multe zboruri și pasageri. În timp ce Chișinău se prezintă ca un hub în expansiune, Iași se confruntă cu provocări semnificative în a-și menține relevanța pe piața zborurilor internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău