Statele Unite dezvăluie un adevăr sumbru: Numărul real de morți și răniți al Rusiei este colosal în Ucraina

04 Feb. 2023, 06:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Feb. 2023, 06:39 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul sângeros declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum aproape un an este cel mai mare conflict din ultimii 80 de ani, au anunțat istoricii și experții. Acum, oficiali americani au anunțat sumbrul adevăr legat de numărul morților și răniților Rusiei din Ucraina: acesta se apropie de 200.000 de militari.

În timp ce oficialii avertizează că victimele sunt dificil de estimat, în special pentru că se crede că Moscova își subestimează în mod obișnuit morții și răniții de război, ei spun că măcelul din luptele din și în jurul orașului Bakhmut, din estul ucrainean, și orașul Soledar a explodat numărul pierderilor Moscovei, potrivit The New York Times.
Cu o Rusie disperată pentru o victorie majoră pe câmpul de luptă și considerând Bakhmut cheia pentru a ocupa întreaga zonă estică a Donbasului, armata lui Putin a trimis recruți slab pregătiți și foști condamnați în linia frontului, direct în calea bombardamentelor și a mitralierelor ucrainene. Rezultatul, spun oficialii americani, a fost sute de militari uciși sau răniți pe zi.

Analiștii din Rusia spun că pierderea de vieți omenești este puțin probabil să descurajeze obiectivele de război ale lui Putin. El nu are opoziție politică acasă și a încadrat războiul drept genul de luptă, cu care s-a confruntat țara în Al Doilea Război Mondial, când au murit peste 8 milioane de soldați sovietici.

Oficialii americani au spus că ei cred că Vladimir Putin poate suporta sute de mii de victime în Ucraina, deși un număr mai mare ar putea reduce sprijinul său politic.

Cifrele victimelor Ucrainei sunt, de asemenea, greu de stabilit, având în vedere reticența Kievului de a dezvălui propriile pierderi din timpul războiului. Dar în Bakhmut, sute de trupe ucrainene au fost răniți și uciși zilnic, au spus oficialii americani.

Ultima estimare a victimelor administrației publice Biden a venit în noiembrie anul trecut, când generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major comun, a declarat că peste 100.000 de soldați de fiecare parte au fost uciși și răniți de la începutul războiului.

La televiziunea norvegiană pe 22 ianuarie 2023, generalul Eirik Kristoffersen, șeful Apărării Norvegiei, a declarat că Rusia a suferit 180.000 de morți și răniți, în timp ce Ucraina a avut 100.000 de morți sau răniți în acțiune, împreună cu 30.000 de civili.
Înalți oficiali americani au declarat săptămâna aceasta că ei cred că numărul de morți și răniți pentru Rusia este mai aproape de 200.000. Acest număr, în doar 11 luni, este de opt ori mai mare decât victimele americane în două decenii de război din Afganistan.

Cifrele pentru Ucraina și Rusia sunt estimări bazate pe imagini din satelit, interceptări de comunicații, rețelele sociale și rapoarte din mass-media la sol, precum și rapoarte oficiale ale ambele guverne.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău