VIDEO Mutare importantă a SUA în Ucraina: Armele revoluționare ce îi vor crea insomnii lui Putin

04 Feb. 2023, 06:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Feb. 2023, 06:44 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum aproape un an este departe de a se termina, iar deznodământul său rămâne unul imprevizibil. Însă în prezent Statele Unite au făcut o mutare importantă pentru a sprijini Ucraina și vor trimite Kievului noi bombe tip Boeing de mare precizie.

Rachetele americane, care vor fi livrate Ucrainei, sunt lansate de la sol, cu rază lungă de acțiune și ghidate prin GPS cu ajutorul sateliților, potrivit Bloomberg.

Noile rachete ale SUA care au în vârf bombe, care vor fi comandate de la Boeing Co., vor face parte din cel mai recent pachet de arme americane pentru Ucraina, care a fost anunțat de Casa Albă și Pentagon.

Arma hibridă cu rază lungă de acțiune combină două dispozitive separate: o bombă cu diametru mic a forțelor aeriene, ghidată de sateliții prin GPS, care este în prezent utilizată pe scară largă și o rachetă a armatei deja operată de forțele ucrainene.

La fel ca și alte echipamente furnizate de SUA și aliați, nu va fi desfășurată în Ucraina prea curând: un oficial din industrie a spus că va dura aproximativ nouă luni pentru primele livrări odată ce Forțele Aeriene americane emit un contract.

Finanțarea pentru rachetele ghidate cu precizie ar proveni din cei 1,75 miliarde de dolari din Inițiativa Ucrainei de Asistență în Securitate, care urmează să fie anunțată vineri. Nu mai mult de 200 de milioane de dolari ar fi alocați armei Boeing inițial, potrivit unuia dintre oficiali, care, ca și alții, a cerut să nu fie identificat înainte de anunțul armelor.

De asemenea, vineri vor fi anunțate o autoritate suplimentară de 475 de milioane de dolari pentru a extrage stocurile existente ale Departamentului Apărării pentru Ucraina, inclusiv mine antipersonal Claymore suplimentare, parka de iarnă, cartușe Excalibur de 155 mm ghidate de GPS, echipamente de sprijin pentru rachete Patriot și lansatoare de rachete Mk 153 cu umăr. potrivit unui oficial american.

Noua rachetă cu vârf de bombă de la Boeing a fost testată de trei ori din 2015 în parteneriat cu Saab AB din Suedia. Într-un exercițiu, ea a zburat mai mult de 130 de kilometri și a atins o țintă la 102 centimetri de obiectivul său GPS, potrivit unui oficial din industrie familiarizat cu rezultatele. Acesta este aproximativ dublu față de raza de acțiune a rachetelor actuale lansate de lansatoarele Himars, care au devenit arme de temut pentru forțele ucrainene.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău