VIDEO Mutare importantă a SUA în Ucraina: Armele revoluționare ce îi vor crea insomnii lui Putin

04 Feb. 2023, 06:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Feb. 2023, 06:44 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum aproape un an este departe de a se termina, iar deznodământul său rămâne unul imprevizibil. Însă în prezent Statele Unite au făcut o mutare importantă pentru a sprijini Ucraina și vor trimite Kievului noi bombe tip Boeing de mare precizie.

Rachetele americane, care vor fi livrate Ucrainei, sunt lansate de la sol, cu rază lungă de acțiune și ghidate prin GPS cu ajutorul sateliților, potrivit Bloomberg.

Noile rachete ale SUA care au în vârf bombe, care vor fi comandate de la Boeing Co., vor face parte din cel mai recent pachet de arme americane pentru Ucraina, care a fost anunțat de Casa Albă și Pentagon.

Arma hibridă cu rază lungă de acțiune combină două dispozitive separate: o bombă cu diametru mic a forțelor aeriene, ghidată de sateliții prin GPS, care este în prezent utilizată pe scară largă și o rachetă a armatei deja operată de forțele ucrainene.

La fel ca și alte echipamente furnizate de SUA și aliați, nu va fi desfășurată în Ucraina prea curând: un oficial din industrie a spus că va dura aproximativ nouă luni pentru primele livrări odată ce Forțele Aeriene americane emit un contract.

Finanțarea pentru rachetele ghidate cu precizie ar proveni din cei 1,75 miliarde de dolari din Inițiativa Ucrainei de Asistență în Securitate, care urmează să fie anunțată vineri. Nu mai mult de 200 de milioane de dolari ar fi alocați armei Boeing inițial, potrivit unuia dintre oficiali, care, ca și alții, a cerut să nu fie identificat înainte de anunțul armelor.

De asemenea, vineri vor fi anunțate o autoritate suplimentară de 475 de milioane de dolari pentru a extrage stocurile existente ale Departamentului Apărării pentru Ucraina, inclusiv mine antipersonal Claymore suplimentare, parka de iarnă, cartușe Excalibur de 155 mm ghidate de GPS, echipamente de sprijin pentru rachete Patriot și lansatoare de rachete Mk 153 cu umăr. potrivit unui oficial american.

Noua rachetă cu vârf de bombă de la Boeing a fost testată de trei ori din 2015 în parteneriat cu Saab AB din Suedia. Într-un exercițiu, ea a zburat mai mult de 130 de kilometri și a atins o țintă la 102 centimetri de obiectivul său GPS, potrivit unui oficial din industrie familiarizat cu rezultatele. Acesta este aproximativ dublu față de raza de acțiune a rachetelor actuale lansate de lansatoarele Himars, care au devenit arme de temut pentru forțele ucrainene.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău