VIDEO Mutare importantă a SUA în Ucraina: Armele revoluționare ce îi vor crea insomnii lui Putin

04 Feb. 2023, 06:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Feb. 2023, 06:44 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum aproape un an este departe de a se termina, iar deznodământul său rămâne unul imprevizibil. Însă în prezent Statele Unite au făcut o mutare importantă pentru a sprijini Ucraina și vor trimite Kievului noi bombe tip Boeing de mare precizie.

Rachetele americane, care vor fi livrate Ucrainei, sunt lansate de la sol, cu rază lungă de acțiune și ghidate prin GPS cu ajutorul sateliților, potrivit Bloomberg.

Noile rachete ale SUA care au în vârf bombe, care vor fi comandate de la Boeing Co., vor face parte din cel mai recent pachet de arme americane pentru Ucraina, care a fost anunțat de Casa Albă și Pentagon.

Arma hibridă cu rază lungă de acțiune combină două dispozitive separate: o bombă cu diametru mic a forțelor aeriene, ghidată de sateliții prin GPS, care este în prezent utilizată pe scară largă și o rachetă a armatei deja operată de forțele ucrainene.

La fel ca și alte echipamente furnizate de SUA și aliați, nu va fi desfășurată în Ucraina prea curând: un oficial din industrie a spus că va dura aproximativ nouă luni pentru primele livrări odată ce Forțele Aeriene americane emit un contract.

Finanțarea pentru rachetele ghidate cu precizie ar proveni din cei 1,75 miliarde de dolari din Inițiativa Ucrainei de Asistență în Securitate, care urmează să fie anunțată vineri. Nu mai mult de 200 de milioane de dolari ar fi alocați armei Boeing inițial, potrivit unuia dintre oficiali, care, ca și alții, a cerut să nu fie identificat înainte de anunțul armelor.

De asemenea, vineri vor fi anunțate o autoritate suplimentară de 475 de milioane de dolari pentru a extrage stocurile existente ale Departamentului Apărării pentru Ucraina, inclusiv mine antipersonal Claymore suplimentare, parka de iarnă, cartușe Excalibur de 155 mm ghidate de GPS, echipamente de sprijin pentru rachete Patriot și lansatoare de rachete Mk 153 cu umăr. potrivit unui oficial american.

Noua rachetă cu vârf de bombă de la Boeing a fost testată de trei ori din 2015 în parteneriat cu Saab AB din Suedia. Într-un exercițiu, ea a zburat mai mult de 130 de kilometri și a atins o țintă la 102 centimetri de obiectivul său GPS, potrivit unui oficial din industrie familiarizat cu rezultatele. Acesta este aproximativ dublu față de raza de acțiune a rachetelor actuale lansate de lansatoarele Himars, care au devenit arme de temut pentru forțele ucrainene.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău