Statele Unite vor impune din 10 martie taxe vamale de 200% la aluminiu şi derivate produse în Rusia, a anunţat vineri Casa Albă, acestea fiind cele mai recente sancţiuni legate de invadarea Ucrainei de către Moscova, transmite Reuters.
De asemenea, începând din 10 aprilie, SUA vor aplica taxe vamale de 200% la importurile de aluminiu care au orice cantitate de aluminiu primar topit sau turnat în
Rusia.
Aluminiul rusesc este produs de Rusal, responsabil pentru aproximativ 6% din livrările globale. Livrările către SUA au fost responsabile pentru 7% din veniturile Rusal, în primul semestru din 2022.
Reprezentanţii Rusal nu au dorit să comenteze pentru Reuters.
Importurile de aluminiu rusesc sunt responsabile pentru o mică parte din livrările către SUA. Anul trecut, importurile SUA de aluminiu brut şi aliaje din Rusia s-au situat la 191.809 tone, sau aproximativ 4,4% din totalul de peste 4,4 milioane tone, comparativ cu 8,9% în 2018 şi 14,6% în 2017, conform statisticilor.
Totuşi, analiştii spuneau luna aceasta că, dacă Rusia recurge la represalii în urma impunerii de taxe vamale de 200% la aluminiu, ar putea potenţial limita exporturile de nichel sau paladiu, care sunt importante pentru importurile americane.
Nichelul este vital pentru industria aerospaţială şi bateriile pentru vehiculele electrice, iar paladiul este o componentă cheie la producerea maşinilor pe benzină.
SUA impun taxe vamale de 200% pentru aluminiul importat din Rusia


Compania Energocom anunță că a semnat primele contracte de achiziție a gazelor naturale pentru anul gazier 2025–2026, în baza strategiei aprobate de Consiliul societății. Procesul de achiziție s-a desfășurat în perioada aprilie – mai, în urma unor proceduri competitive, însă nu toate licitațiile au putut fi finalizate, din cauza ofertelor care au depășit plafonul de preț stabilit.
Potrivit unui comunicat publicat de companie, prețul maxim acceptat pentru achiziții este calculat în funcție de indicii bursieri regionali (inclusiv TTF) și este aprobat de Consiliul de administrare al Energocom, pentru a garanta transparență, eficiență și control instituțional. Cu toate acestea, unele oferte primite au fost peste plafon, în ciuda unui nivel relativ scăzut al prețurilor pe platforma olandeză TTF.
Energocom explică faptul că achiziția de gaze de pe bursa din Olanda ar fi presupus costuri de transport mai mari, ceea ce ar fi dus la un preț final mai ridicat comparativ cu opțiunile regionale. Astfel, compania a preferat să încheie contracte avantajoase în regiune, în cadrul plafonului agreat.
Detaliile privind volumul și prețul exact al gazelor achiziționate nu pot fi dezvăluite, întrucât constituie informații comerciale sensibile, protejate contractual.
Compania precizează că monitorizează zilnic evoluția piețelor regionale și ajustează în timp real strategia de achiziție, cu scopul de a asigura un proces responsabil și eficient, orientat spre consolidarea securității energetice a Republicii Moldova.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Domnica Manole a pus ștampila pe un jaf! CEDO condamnă Moldova pentru exproprierea ilegală
-
2Piața imobiliară se răcește, creditarea fierbe: 2025, anul paradoxului financiar
-
3Al doilea cel mai lung drum din țară avansează! 68% din segmentul Vulcănești e deja realizat
-
4Se caută șefi de milioane! ANRE deschide porțile pentru posturi cu super-salarii
-
5Kremlinul aruncă praf în ochii lumii: Adevărul din spatele „boom-ului” economic rusesc









