Summit-ul CPE: Primarul de Bulboaca spune că stadionul local, pentru o zi, s-a transformat în pistă pentru elicoptere

02 Iun. 2023, 13:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2023, 13:51 // Actual //  Lupu Eduard

În Republica Moldova a avut loc cel mai mare eveniment internațional din istoria țării – Summit-ul Comunităţii Politice Europene. Aproape 50 de șefi de state și guverne au fost la Castel MIMI din satul Bulboaca, situat la doar 20 de kilometri de granița cu Ucraina.

Primarul localității Bulboaca, Ion Berzoi, susține că localnicii au fost bucuroși că un eveniment de o asemenea amploare a avut loc la ei sat. Mai mult, datorită Summit-ului, în localitate s-au făcut lucrări de amenajare, iar pentru asta au fost cheltuiți 600 de mii de lei.

„Pentru anul 2023 am avut planificate lucrări de amenajare or, executarea lor a fost accelerată urmare a summit-ului din localitate. Muncitorii au lucrat și în weekend”.

Primarul de Bulboaca mai spune că evenimentul istoric i-a surprins pe săteni. „Nu în fiecare zi vezi cum aterizează elicoptere pe stadionul satului. Oamenii au văzut multe lucruri inedite care nu pot fi observate în fiecare zi. E vorba de multă pază, poliție de pe strada centrală, care asigura securitatea spre Castel MIMI”.

Și pentru că pe 1 iunie au fost luate măsuri sporite de securitate, locuitorii satului Bulboaca au trebuit să respecte niște reguli, ne spune primarul localității, Ion Berzoi. ”Dacă au avut nevoie să meargă la muncă în această zi, au putut să o facă, având ecusoane speciale. Și șoferii au avut asemenea permise speciale pentru mașinile lor”.

Astăzi, satul Bulboaca a revenit la viața obișnuită: magazinele au fost redeschise, oamenii merg liber pe stradă, iar polițiștii nu mai stau la toate colțurile. Totuși, de azi numele localității este cunoscut în întreaga Europă.

Pentru organizarea summit-ului, Guvernul a alocat 6,5 milioane de lei pentru lucrări de reparație și reabilitare a infrastructurii în mai multe locuri din țară.

Consiliul raional Anenii Noi a primit 782 de mii de lei pentru lucrările de reparație și întreținere a drumului public Bulboaca – Chirca – Merenii Noi–Floreni. De asemenea, 2 milioane de lei au fost alocați pentru lucrări de amenajare a accesului către stația de transport public din Bulboaca. Lucrările de amenajare a parcării din aproprierea vinăriei Castelul MIMI și terasamentul au fost făcute tot din acest buget.

Calea Ferată din Moldova a primit mai puțin peste jumătate de milion de lei pentru lucrări de reabilitare la Gara Chișinău, 1,9 milioane de lei pentru reabilitarea stației Bulboaca, 1,2 milioane de lei pentru reparația trenurilor modernizate și 84 140 de lei pentru acoperirea serviciilor de transport pentru participanții la summit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău