Summit-ul CPE: Primarul de Bulboaca spune că stadionul local, pentru o zi, s-a transformat în pistă pentru elicoptere

02 Iun. 2023, 13:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2023, 13:51 // Actual //  Lupu Eduard

În Republica Moldova a avut loc cel mai mare eveniment internațional din istoria țării – Summit-ul Comunităţii Politice Europene. Aproape 50 de șefi de state și guverne au fost la Castel MIMI din satul Bulboaca, situat la doar 20 de kilometri de granița cu Ucraina.

Primarul localității Bulboaca, Ion Berzoi, susține că localnicii au fost bucuroși că un eveniment de o asemenea amploare a avut loc la ei sat. Mai mult, datorită Summit-ului, în localitate s-au făcut lucrări de amenajare, iar pentru asta au fost cheltuiți 600 de mii de lei.

„Pentru anul 2023 am avut planificate lucrări de amenajare or, executarea lor a fost accelerată urmare a summit-ului din localitate. Muncitorii au lucrat și în weekend”.

Primarul de Bulboaca mai spune că evenimentul istoric i-a surprins pe săteni. „Nu în fiecare zi vezi cum aterizează elicoptere pe stadionul satului. Oamenii au văzut multe lucruri inedite care nu pot fi observate în fiecare zi. E vorba de multă pază, poliție de pe strada centrală, care asigura securitatea spre Castel MIMI”.

Și pentru că pe 1 iunie au fost luate măsuri sporite de securitate, locuitorii satului Bulboaca au trebuit să respecte niște reguli, ne spune primarul localității, Ion Berzoi. ”Dacă au avut nevoie să meargă la muncă în această zi, au putut să o facă, având ecusoane speciale. Și șoferii au avut asemenea permise speciale pentru mașinile lor”.

Astăzi, satul Bulboaca a revenit la viața obișnuită: magazinele au fost redeschise, oamenii merg liber pe stradă, iar polițiștii nu mai stau la toate colțurile. Totuși, de azi numele localității este cunoscut în întreaga Europă.

Pentru organizarea summit-ului, Guvernul a alocat 6,5 milioane de lei pentru lucrări de reparație și reabilitare a infrastructurii în mai multe locuri din țară.

Consiliul raional Anenii Noi a primit 782 de mii de lei pentru lucrările de reparație și întreținere a drumului public Bulboaca – Chirca – Merenii Noi–Floreni. De asemenea, 2 milioane de lei au fost alocați pentru lucrări de amenajare a accesului către stația de transport public din Bulboaca. Lucrările de amenajare a parcării din aproprierea vinăriei Castelul MIMI și terasamentul au fost făcute tot din acest buget.

Calea Ferată din Moldova a primit mai puțin peste jumătate de milion de lei pentru lucrări de reabilitare la Gara Chișinău, 1,9 milioane de lei pentru reabilitarea stației Bulboaca, 1,2 milioane de lei pentru reparația trenurilor modernizate și 84 140 de lei pentru acoperirea serviciilor de transport pentru participanții la summit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău