Secretele unui imperiu care a sfidat toate crizele economice iar acum este evaluat la 500 de miliarde de dolari

02 Iun. 2023, 10:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2023, 10:42 // Actual //  Lupu Eduard

Bernard Arnault, cel mai bogat om din lume, a reuşit să transforme în timp LVMH într-un imperiu al luxului, evaluat la 500 de miliarde de dolari, care gestionează  75 de branduri diferite localizate în şase sectoare economice, scrie CNBC, citat de busniessmagazin.ro.

În aprilie, pe fondul rezultatelor trimestriale publicate de LVMH, acţiunile gigantului de lux au explodat şi l-au transformat pe Bernard Arnault în cel mai bogat om din lume, depăşind miliardari precum Elon Musk, Jeff Bezos sau Bill Gates.

Compania a înregistrat anul trecut venituri de 79,2 miliarde de euro, o creştere de 23% faţă de veniturile din 2021. Numărul magazinelor sale a crescut de peste cinci ori în ultimele două decenii, cu locaţii în 81 de ţări şi peste 196.000 de angajaţi în întreaga lume.

Pe fondul ascensiunii care pare că nu se mai termină, analiştii, economiştii şi traderii au început să numească LVMH „imperiul anti-recesiune”, în contextul în care în timp a reuşit să treacă fără prea mari probleme peste toate sincopele economice şi să crească constant.

Succesul gigantului de lux a atras după sine şi o întrebare foarte importantă: Care e secretul din spatele acestei evoluţii fulimnante?

Unii spun că punctul forte al lui Arnault constă în identificarea companiilor care pot performa pe termen foarte lung. Cea mai recentă achiziţie a sa a fost Tiffany & Co. pentru 15,8 miliarde de dolari în 2021.

„Când vorbeşte despre potenţiale achiziţii, nu caută brandul care este la modă în acest moment. El caută un brand despre care crede că poate fi aici peste 100 de ani”, a declarat Anish Melwani, preşedinte şi CEO al LVMH pentru America de Nord.

Toate cele 75 de branduri sunt gestionate de LVMH, dar totodată beneficiază şi de un grad ridicat autonomie, în contextul în care fiecare dintre branduri are o conducere proprie şi nu sunt manageriate direct Arnault.

„Am încercat să evităm acea strategie ineficientă pe care o mai practică unele companii, care ajung să pună o singură persoană la conducerea a zeci de businessuri diferite”, a mai spus Melwani.

Acest lucru se reflectă în abilitatea LVMH de a oferi în mod constant produse care se bazează pe moştenirea mărcilor sale, în combinaţie cu tendinţele şi cultura actuală. LVMH colaborează în mod constant cu celebrităţi, staruri din lumea modei şi influenceri, pentru a rămâne relevant pentru toată lumea.

„Cheia succesului este păstrarea relevanţei şi jocul pe termen lung”, a concluzionat CEO-ul LVMH pentru America de Nord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău