Superiaht-ul lui Vladimir Putin a fost un cadou de Crăciun dăruit de mai mulți oligarhi

11 Sept. 2022, 18:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2022, 18:10 // Actual //  Lupu Eduard

Milioanele de euro necesare pentru a construi un superiaht au fost oferite de oligarhi președintelui rus, drept cadou de Crăciun în 2014, potrivit un site al opoziției ruse.

Dossier Center, care „urmărește activitatea criminală a diferitelor persoane asociate cu Kremlinul”, a declarat că un grup de oameni de afaceri ruși, conduși de Gennady Timchenko, a strâns cele 583 de milioane de euro necesare pentru a construi Șeherazada. Superiahtul fost construit într-un șantier naval german și lansat pe apă în iulie 2019.

Cadou pentru președinte

Superiaht-ul, despre care se crede că are o valoare de 700 de milioane de dolari, a fost confiscat de autoritățile italiene în mai, după ce ancheta lor a găsit legături între acesta și guvernul rus. Superiahtul a fost în curs de reparații din iunie 2020 în portul italian Marina di Carrara.

Timcenko și familia sa au fost sancționați de guvernul SUA, ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei de Occident, în urma invaziei Ucrainei de către Putin. Raportul nu îi identifică pe ceilalți oligarhi implicați, dar spune că una dintre companiile offshore, High Definition – care a donat 60 de milioane de dolari – poate fi legată de Ziyavudin Magomedov. El a fost arestat în Rusia în 2018 și acuzat într-un scandal de corupție, motiv pentru care încă este în închisoare.

Adevăratul proprietar

Alți donatori îl includ pe Alera Assets, despre care s-a spus că a oferit 226 de milioane de dolari, și pe Diams Overseas, care a contribuit cu 289 de milioane de dolari. Se crede că Șeherazada a fost folosită de Alina Kabaeva, despre care se spune că ar fi iubita lui Putin, potrivit unei surse care a vorbit cu Dossier Centre. Kabaeva a fost sancționată de SUA abia în august, potrivit Business Insider.

Existența navei a fost dezvăluită în martie, după ce căpitanul britanic a vorbit cu ziarul The Times. Membrii echipajului erau în mare parte membri ai serviciilor de informații ruse. Adevăratul proprietar al iahtului a fost greu de stabilit. Acesta este controlat de fostul președinte al Rosneft, Eduard Khudainatov, potrivit Dossier Center.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 16:42 // Actual //  Soroceanu Olga

Legea privind interzicerea publicității jocurilor de noroc va fi modificată pentru a oferi surse de finanțare suplimentare pentru sportul profesionist și de amatori. Informația a fost anunțată de către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la o întâlnire recentă cu reprezentanții federațiilor de profil, în contextul discuțiilor despre noua lege a sportului, scrie Ziarul National.

Juristul Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Ion Poalelungi,  a declarat la emisiunea Total Sport de la canalul We Sport că proiectul legat de publicitate va fi transmis Parlamentului.

„Din ce cunoaștem și s-a anunțat la ședință, se dorește ca cel puțin ceea ce ține de interdicția publicității pariurilor sportive să fie eliminat. Domnul ministru a anunțat că va fi transmis Parlamentului o propunere de modificare. Pentru noi această interzicere este nu prea binevenită, chiar deloc, deoarece ea limitează una din sursele de bază care este astăzi în sport”, a spus reprezentantul FMF.

Revenind la Legea Sportului, Ion Poalelungi a menționat că federațiile sportive au optat și pentru eliminarea din proiectul supus discuțiilor a punctului care prevede interzicerea pariurilor sportive la evenimente sportive, alături de băuturi alcoolice și produse din tutun.

Acesta a fost susținut și de către directorul Academiei FMF, Corneliu Popovici, care a menționat că nu este corect ca interdicția pentru publicitatea băuturilor alcoolice și a tutunului să fie aplicate și pentru betting.

„Noi vorbim despre pariuri, care este o sursă de venit de bază pentru funcționarea sportului în întreaga lume”, a insistat Popovici.

Anterior, tot la Total Sport, ministrul Dan Perciun a declarat că se poartă discuții cu părțile interesate pentru eliminarea unor restricții la publicitatea jocurilor de noroc. 

„Noi am văzut cifrele, am discutat cu reprezentanții Loteriei. Există un proces de discuție în acest sens. Unde interesul nostru coincide, este să fiscalizăm cât mai mult din jocurile de noroc online, care astăzi se desfășoară ilegal, dinafara Republicii Moldova și la care în continuare au acces cetățenii noștri. Asta le-ar permite și lor să-și majoreze veniturile și, respectiv, să poată să investească mai mult în sport. Dar în egală măsură nu ar avea și un impact asupra interesului public”, a dat detalii ministrul Educației și Cercetării.

Amintim că publicitatea jocurilor de noroc, inclusiv a pariurilor sportive, a fost interzisă de la 1 ianuarie 2022. Mai mulți economiști, dar și reprezentanți ai federațiilor sportive, Comitetului Național Olimpic și Sportiv au criticat această decizie. Potrivit lor, interdicția favorizează dezvoltarea jocurilor de noroc neautorizate, dar și reduce substanțial finanțarea sportului. 

Un raport al Curții de Conturi, făcut public în decembrie 2023, arată că aproximativ 60% din piața jocurilor de noroc din Republica Moldova este în zona gri, iar bugetul de stat ratează venituri substanțiale din impozite și taxe aplicate domeniului.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău