Superiaht-ul lui Vladimir Putin a fost un cadou de Crăciun dăruit de mai mulți oligarhi

11 Sept. 2022, 18:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Sept. 2022, 18:10 // Actual //  bani.md

Milioanele de euro necesare pentru a construi un superiaht au fost oferite de oligarhi președintelui rus, drept cadou de Crăciun în 2014, potrivit un site al opoziției ruse.

Dossier Center, care „urmărește activitatea criminală a diferitelor persoane asociate cu Kremlinul”, a declarat că un grup de oameni de afaceri ruși, conduși de Gennady Timchenko, a strâns cele 583 de milioane de euro necesare pentru a construi Șeherazada. Superiahtul fost construit într-un șantier naval german și lansat pe apă în iulie 2019.

Cadou pentru președinte

Superiaht-ul, despre care se crede că are o valoare de 700 de milioane de dolari, a fost confiscat de autoritățile italiene în mai, după ce ancheta lor a găsit legături între acesta și guvernul rus. Superiahtul a fost în curs de reparații din iunie 2020 în portul italian Marina di Carrara.

Timcenko și familia sa au fost sancționați de guvernul SUA, ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei de Occident, în urma invaziei Ucrainei de către Putin. Raportul nu îi identifică pe ceilalți oligarhi implicați, dar spune că una dintre companiile offshore, High Definition – care a donat 60 de milioane de dolari – poate fi legată de Ziyavudin Magomedov. El a fost arestat în Rusia în 2018 și acuzat într-un scandal de corupție, motiv pentru care încă este în închisoare.

Adevăratul proprietar

Alți donatori îl includ pe Alera Assets, despre care s-a spus că a oferit 226 de milioane de dolari, și pe Diams Overseas, care a contribuit cu 289 de milioane de dolari. Se crede că Șeherazada a fost folosită de Alina Kabaeva, despre care se spune că ar fi iubita lui Putin, potrivit unei surse care a vorbit cu Dossier Centre. Kabaeva a fost sancționată de SUA abia în august, potrivit Business Insider.

Existența navei a fost dezvăluită în martie, după ce căpitanul britanic a vorbit cu ziarul The Times. Membrii echipajului erau în mare parte membri ai serviciilor de informații ruse. Adevăratul proprietar al iahtului a fost greu de stabilit. Acesta este controlat de fostul președinte al Rosneft, Eduard Khudainatov, potrivit Dossier Center.

Realitatea Live

04 Oct. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2024, 16:46 // Actual //  bani.md

Oligarhul Ilan Șor, implicat în fraude bancare și aflat sub sancțiuni internaționale, a creat cinci companii la Moscova în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale și referendumul de aderare a Moldovei la UE din 20 octombrie 2024, conform unei investigații RISE Moldova. Aceste firme sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi, iar în două dintre ele Șor s-a asociat cu corporații de stat rusești, inclusiv cu Promsvyazbank, o bancă de stat sancționată internațional.

Conform investigației, Șor ar fi folosit aceste structuri pentru a transfera 15 milioane de dolari în Moldova, bani destinați cumpărării voturilor. Alegătorii racolați urmau să voteze „Nu” la referendum și să sprijine un candidat indicat prin aplicația Telegram din Rusia.

Procurorii Anticorupție și poliția au desfășurat percheziții la persoanele apropiate lui Șor, care au fost implicate în racolarea alegătorilor. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că banii au fost transferați prin intermediul Promsvyazbank, către conturile unor lideri locali și simpatizanți, care gestionau aceste fonduri printr-o aplicație bancară rusească.

În Găgăuzia, o regiune autonomă din sudul Moldovei, guvernatoarea Evghenia Guțul a confirmat un parteneriat cu Promsvyazbank, care oferă carduri pensionarilor și angajaților din sectorul public, facilitând plăți suplimentare prin sistemul MIR.

De asemenea, RISE Moldova a descoperit că Ilan Șor a creat compania А7 împreună cu Promsvyazbank, deținând 51% din acțiuni. În plus, a fondat alte două filiale sub denumiri similare, toate având ca obiectiv oferirea de credite și servicii financiare.

Procuratura Anticorupție monitorizează aceste fluxuri financiare, susținând că beneficiarii fondurilor sunt unii candidați la alegerile prezidențiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău