Surpriză pe piața petrolieră! India a devenit furnizor de carburanți în Republica Moldova

29 Nov. 2023, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 12:10 // Actual //  Lupu Eduard

În 9 luni ale anului 2023, cantitatea totală importată de produse petroliere a constituit 672,9 mii tone, din care motorină 491,2 mii tone, benzină 137,3 mii tone și gaz lichefiat 44 364,21 tone, arată datele ANRE.

România, tradițional, este principalul furnizor de produse petroliere pentru Republica Moldova, consolidându-și poziția în primele 9 luni ale anului curent până la o cotă de 96,5% la benzină și 71,6% la motorină.

Din celelalte țări furnizoare de produse petroliere principale, pentru primele 9 luni ale anului 2023 pot fi menționate: India cu 8,5 %, Turcia cu 11 % și Federația Rusă cu 2,2 % la motorină. La benzină, Bulgaria a furnizat țării noastre 3,5% din total. Totodată, cantități nesemnificative de motorină au fost importate din Bulgaria 0,7%, Emiratele Arabe Unite 2,0%, Israel 0,6 %, Italia 2,0%, cât și din alte țări care cumulativ dețin o cotă de 1,6%”.

În ceea ce privește prețurile de import, în primele 9 luni ale anului 2023, s-a înregistrat o majorare a prețului mediu de import la benzină, cauza fiind majorarea pe piața externă a cotațiilor Platts. În luna septembrie, prețul mediu de import al unei tone de benzină a fost de 1029,3 dolari SUA/tona, cu o creștere față de cel din luna ianuarie cu 21,5 %. Exprimat în lei moldovenești, prețul de import din luna septembrie a crescut comparativ cu cel din luna ianuarie cu 2416,50 lei/tona.

Prețurile la motorină au înregistrat o evoluție ușor mai fluctuantă în perioada raportată. Astfel, în primele 5 luni acestea au înregistrat o scădere constantă, ca mai apoi ulterior să crească depășind chiar și nivelul de la începutul anului. Prin urmare, prețul mediu ponderat de import reflectat în dolari SUA/tona, în luna septembrie, s-a majorat în comparație cu luna ianuarie cu 37,8 $/tona (3,8 %), iar în lei/tonă prețul mediu de import s-a diminuat cu 334,8 lei/tonă. Situația data se datorează aprecierii monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

Ca și în cazul motorinei, în primele 9 luni ale anului 2023, prețul de import al gazului lichefiat a înregistrat mai întâi o scădere, cu o ulterioară apreciere către lunile augustseptembrie.

Astfel, în luna septembrie a anului curent prețul mediu de import al gazului lichefiat a constituit 673,2 dolari SUA/tona sau cu 59,3 dolari SUA/tona mai puțin decât cel din ianuarie, iar în lei moldovenești prețul a fost de 12125,8 lei/tona, cu 1834,9 lei/tona mai puțin decât cel înregistrat în luna ianuarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Iul. 2024, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iul. 2024, 09:56 // Actual //  Lupu Eduard

Grecia a urcat o poziție în topul preferințelor turiștilor, fiind plasată acum pe locul patru. 75% dintre cetățenii de pe continent și-au exprimat dorința de a vizita statul elen în următoarele luni, înregistrând o creștere de șase puncte procentuale față de anul trecut.

În plus, Grecia este în top și în privința creșterii cheltuielilor turiștilor europeni în primul semestru din 2024, conform celui mai recent studiu al European Travel Commission (ETC). Cheltuielile de călătorie au crescut cu 25% în Grecia și Spania, cu 20% în Italia și cu 16% în Franța, toate destinațiile mediteraneene fiind în fruntea listei vizitatorilor europeni.

Studiul arată o creștere semnificativă a interesului pentru călătorii în rândul europenilor în perioada iunie-noiembrie 2024, pe fondul cererii solide din partea turiștilor spanioli, italieni și britanici. În toate cele trei țări, opt din zece respondenți au indicat că intenționează să călătorească în perioada menționată.

De asemenea, 36% dintre europeni vor să facă cel puțin o călătorie în următoarele luni, o creștere de 6% față de anul trecut. Alți 33% vor să facă o a doua călătorie, iar 24% trei sau mai multe călătorii.

Cererea pentru destinațiile mediteraneene este la un nivel ridicat, cei mai mulți turiști europeni (45%) preferând zonele însorite pentru viitoarea lor vacanță. Interesul pentru sudul Europei este la un nivel stabil comparativ cu 2023, dar a scăzut cu 10% față de 2022, nu și în Grecia. Crește în continuare cererea pentru destinațiile din vestul și nordul Europei, cu 18% și, respectiv, 13%.

Spania și Italia sunt principalele alegeri ale turiștilor europeni, fiecare fiind preferată de 8% dintre respondenți. Ele sunt urmate de Franța (7%) și Grecia (6%).

Vizitatorii sunt interesați în următoarele șase luni de „soare și mare” (19%), „cultură și patrimoniu” (17%), „natură și excursii” (14%) și „city breaks” (13%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău