VIDEO Zece tineri antreprenori au prins aripi cu ajutorul proiectului „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”

29 Nov. 2023, 11:31
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
29 Nov. 2023, 11:31 // Slider //  MD Bani

În raionul Orhei au prins aripi zece tineri antreprenori care beneficiază de asistență în crearea și dezvoltarea afacerilor lor. Doi dintre acești tineri sunt Silvia Rânja, care predă engleza în Peresecina, și Vasile Țăruș, cofondatorul unei firme de ovine.

„Abilităm antreprenorial tinerii din raionul Orhei, prin a le oferi granturi ca să-și lanseze niște afaceri. De obicei este vorba despre afaceri care generează din hobby-urile sau din activitățile pe care ei deja le-au îndrăgit, le practică, în același timp să mărim gradul de cultură a tinerilor din raionul nostru”, a explicat Corina Erhan, coordonatoarea proiectului „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei” și directoarea executivă a AO ADIS.

 

Participanții la proiect au fost aleși din localitățile rurale.„Am găsit tineri care nu sunt angajați și care nu învață și nu au venit stabil, ca să le dezvoltăm careva aptitudini, abilități de a fi un mic antreprenor. Inițial am găsit mulți tineri, dar nu aveau ambiția de a merge mai departe și rămâneau doar la ședința în care noi ne vedeam cu ei. În finalul proiectului am ajuns cu 10 tineri antreprenori”, a spus Elena Stelea, asistentă de proiect la „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”.

Cursuri de engleză la Peresecina

După mai mulți ani de experiență în domeniu, Silvia Rânja a decis să deschidă un centru de afaceri, unde este și adminstrator, și profesoară de engleză.

„Adică eu și predau și administrez afacerea. M-am axat pe adulți începători și copii de vârstă preșcolară și școlară mică. M-am concentrat pe zona raionului Orhei, adică mai mult Peresecina, fiindcă este un sat destul de mare și cererile sunt destul de multe. Motivația vine foarte mult de la părinții satisfăcuți. Când vine un părinte și îți mulțumește că uite copilul său a început să privească video în engleză, sau a început să ceară chestii în engleză, ceea ce este diferit de ceea ce făceau ei jumătate de an în urmă. Și desigur cererea permanentă. Vreau să mă extind și în orașul meu natal, Orhei, fiindcă cerere este, vreau să creez niște locuri de muncă”, ne-a povestit Silvia, una dintre beneficiarele „Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”.

Produse lactate bio, produse la Isacova

Vasile Țăruș și-a legalizat afacerea de oierit de la Isacova, iar acum se preocupă de eficientizarea producției și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

„În prezent avem 80 de oi. 30 sunt tinere și 50 sunt mulgătoare. Ne trezim la ora 5 dimineața, începem mulsul, mulge, punem fermentul, se fermentează laptele, turnăm cașul, brânza, apoi oile pleacă pe deal la păscut, seara se întorc înapoi, aceiași procedură. Vrem să ne modernizăm, să trecem la o etapă mai avansată. Nu cum se făcea înainte cu pășunatul, să trecem pe bază de stabulare, unde este mult mai rentabil. La momentul dat pe piață este foarte mult produs care conține chimie, care nu este sănătos, dar noi ne axăm pe un produs bio”, spune Vasile, cofondatorul unei firme de ovine și beneficiar al „Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”.

Tinerii antreprenori vorbesc despre importanța participării la „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”.

„Ne-au ajutat foarte mult de a învinge frica aceasta de legi, de impozite, de a fi fermi, de a merge înainte. Am început să ne legalizăm, să perfecționăm actele, să facem certificate de calitate. Am procurat un aparat de cosit iarba care ne ajută foarte tare la pregătirea nutrețului”, spune Vasile.

 

„În primul rând ei ne-au dat încrederea că uite se poate și este posibil și că ideea mea de afacere este una realizabilă și este destul de cerută pe piață. În al doilea rând ei ne-au instruit destul de mult și aș spune că pe înțelesul tuturor. M-au ajutat să creez un plan de afaceri, mi-au dat oportunitatea să aplic la un grant și deja m-au finanțat. Ulterior, după ce am câștigat grantul mă instruiesc acum”, a mărturisit Silvia.

I-am întrebat ce sfaturi au pentru tinerii care vor să înceapă o afacere.

„Să creadă că ideea loc este bună, să se pornească și să întrebe așa cum am făcut-o și eu”, i-a îndemnat Silvia.

 

„Nu există om de afaceri care a încercat și a avut succes deodată. Sunt eșecuri, cazi, te ridici și mergi mai departe”, a adăugat Vasile.

Proiectul „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei” a durat doi ani și jumătate. Fiecare participant a beneficiat de un grant de 2.000 de euro, instruiri și un program de mentorat.

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău