Femeile care muncesc în Afganistan trebuie să rămână acasă până când vor exista sisteme adecvate pentru a le asigura siguranța, a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor.
„Este o procedură temporară”, a declarat purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid.
Talibanii, care au aplicat o versiune strictă a legii islamice atunci când conduceau Afganistanul înainte de 2001, au reluat controlul deplin asupra țării în urmă cu nouă zile.
ONU a evidențiat rapoarte „credibile” privind abuzurile comise de talibani, în special restricțiile impuse femeilor.
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat marți că drepturile femeilor sunt o „linie roșie fundamentală”.
În conferința de presă de la Kabul, marți, purtătorul de cuvânt al talibanilor s-a adresat și evacuării conduse de SUA din capitala Kabul.
Trupele americane controlează aeroportul din Kabul de unde au fost evacuate până acum 58.700 de persoane. Domnul Mujahid a reafirmat poziția talibanilor conform căreia operațiunea ar trebui să se încheie până la 31 august.
„Forțele noastre de securitate nu sunt instruite (în) cum să facă față femeilor – cum să le vorbim femeilor (pentru) unele dintre ele”, a spus Mujahid. „Până să avem securitatea deplină … cerem femeilor să rămână acasă”.
Pe lângă faptul că și-a exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile femeilor, dna Bachelet a mai spus că a primit rapoarte despre recrutarea de copii soldați și execuții sumare de către talibani.
Ea a vorbit la o reuniune de urgență a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva. Ulterior, consiliul a aprobat o rezoluție care afirmă „angajamentul său neclintit” față de drepturile femeilor și fetelor.
Dar rezoluția nu a atins ceea ce ceruseră multe grupuri pentru drepturile omului – în special, nu a recomandat numirea unui investigator special al ONU pentru Afganistan.
De la revenirea la putere, militanții au încercat să transmită o imagine mai restrânsă, promițând drepturi pentru femei și fete și o anumită libertate de exprimare.
Chiar înainte ca talibanii să reia controlul, peste 550.000 de persoane au fost forțate să-și părăsească casele anul acesta din cauza luptelor, potrivit UNHCR, agenția ONU pentru refugiați.
Potrivit presei americane, șeful Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA) a ținut o întâlnire secretă la Kabul cu liderul talibanilor, Mullah Baradar.
Dacă ar fi confirmată, ar fi cea mai înaltă întâlnire de până acum dintre SUA și talibani de la căderea Kabulului și de la înlăturarea guvernului susținut de SUA.