Țări care strâng rândurile în jurul Azerbaidjanului, pe fondul proiectului de extindere a livrării de gaz în UE

05 Ian. 2023, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Ian. 2023, 15:33 // Actual //  Lupu Eduard

Azerbaidjanul și-a exprimat întotdeauna disponibilitatea de a crește aprovizionarea cu gaze și de a ajuta Europa să depășească actuala criză. Țara a devenit un partener energetic de încredere al Europei datorită strategiei energetice clare a președintelui Ilham Aliyev. Țările UE consolidează și îmbunătățesc parteneriatele energetice cu Azerbaidjanul an de an, precum și susțin toate inițiativele în acest sens.

Ca toate proiectele inițiate de Azerbaidjan, proiectul de extindere a aprovizionării cu gaz a UE devine și el o realitate. În special, pe fundalul unei crize energetice globale și al necesității unei diversificări reale a surselor și rutelor de aprovizionare cu gaze, țările UE și-au exprimat în mod repetat interesul pentru a spori aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan sau pentru a obține acces la acestea. Anul trecut au avut loc numeroase vizite reciproce la cel mai înalt nivel, al căror punct central a fost extinderea capacității Coridorului sudic al gazelor.

Între timp, în timp ce l-a primit la Sofia pe ministrul turc al Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Donmez, președintele bulgar Rumen Radev a declarat că cinci țări din UE au dezvoltat un proiect dedicat creșterii aprovizionării cu combustibil „albastru” azer. El a mai menționat că proiectul urma să fie prezentat la Baku, pe 3 februarie 2023.

„Acest proiect va permite începerea imediată a pompării cantităților suplimentare de gaz natural din Azerbaidjan spre Europa, cu fonduri minime. România, Ungaria, Slovacia și Austria s-au alăturat acestui proiect, la inițiativa Bulgariei”, a spus Radev.

Proiectul menționat este implementarea practică a Memorandumului de Înțelegere (MoU), care a fost semnat între Comisia Europeană și Azerbaidjan privind consolidarea cooperării energetice, în iulie 2022. Printre altele, memorandumul prevede o creștere a livrărilor de gaze azere către UE, de la 10 miliarde de metri cubi în prezent, la 20 de miliarde de metri cubi până în 2027. Exporturile de gaze naturale ale țării către UE vor ajunge la cel puțin 11,6 miliarde de metri cubi în 2023. Între timp, exportul total de gaze naturale al Azerbaidjanului va fi de aproape 24 de miliarde de metri cubi, potrivit en.trend.az

În timp ce era intervievat de canalele TV azere la Praga, pe 6 octombrie 2022, președintele Ilham Aliyev a vorbit despre planurile de dublare, cel puțin, a exporturilor de gaze azere către Europa, în următorii ani.

Deci, se face un alt pas către consolidarea și extinderea cooperării energetice dintre Azerbaidjan și UE. Azerbaidjanul, care își îndeplinește toate obligațiile la timp și eficient, se transformă de fapt într-un furnizor de încredere nu numai pentru Europa, ci și pentru întreaga lume.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Iun. 2024, 13:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2024, 13:04 // Actual //  Lupu Eduard

Un raport de audit al Curții de Conturi a dezvăluit că infrastructura feroviară și terenurile aferente în valoare de peste 4,1 miliarde de lei nu sunt înregistrate în bazele de date ale statului. Aceste constatări sunt rezultatul unei verificări a situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

În timpul auditului, s-a descoperit că nici infrastructura feroviară, nici terenurile ocupate de aceasta, alături de alte infrastructuri de inginerie și construcții și terenurile aferente, nu sunt înregistrate în evidențele ministerului sau ale Agenției Proprietății Publice. Această situație se datorează faptului că inventarierea și delimitarea patrimoniului de stat gestionat de întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” nu au fost finalizate.

De asemenea, raportul a evidențiat că drumurile naționale și loturile de pământ, proprietate publică a statului în valoare de 22,9 miliarde de lei, sunt reflectate doar în evidența contabilă a Administrației de Stat a Drumurilor. Evidențele contabile ale ministerului sau ale Agenției Proprietății Publice nu includ aceste informații, ceea ce duce la o subestimare a valorii drumurilor publice în raportul Guvernului privind executarea bugetului de stat.

În plus, raportul a dezvăluit că 60 de milioane de lei, realocați de la Programul de drumuri la Programul de dezvoltare a transportului feroviar pentru reabilitarea terasamentului liniei de cale ferată între Cahul și Giurgiulești, nu au fost utilizați în scopul propus. Banii au fost investiți în valori mobiliare de stat, lăsând terasamentul căii ferate într-o stare nereabilitată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău