Țări care strâng rândurile în jurul Azerbaidjanului, pe fondul proiectului de extindere a livrării de gaz în UE

05 Ian. 2023, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Ian. 2023, 15:33 // Actual //  Lupu Eduard

Azerbaidjanul și-a exprimat întotdeauna disponibilitatea de a crește aprovizionarea cu gaze și de a ajuta Europa să depășească actuala criză. Țara a devenit un partener energetic de încredere al Europei datorită strategiei energetice clare a președintelui Ilham Aliyev. Țările UE consolidează și îmbunătățesc parteneriatele energetice cu Azerbaidjanul an de an, precum și susțin toate inițiativele în acest sens.

Ca toate proiectele inițiate de Azerbaidjan, proiectul de extindere a aprovizionării cu gaz a UE devine și el o realitate. În special, pe fundalul unei crize energetice globale și al necesității unei diversificări reale a surselor și rutelor de aprovizionare cu gaze, țările UE și-au exprimat în mod repetat interesul pentru a spori aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan sau pentru a obține acces la acestea. Anul trecut au avut loc numeroase vizite reciproce la cel mai înalt nivel, al căror punct central a fost extinderea capacității Coridorului sudic al gazelor.

Între timp, în timp ce l-a primit la Sofia pe ministrul turc al Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Donmez, președintele bulgar Rumen Radev a declarat că cinci țări din UE au dezvoltat un proiect dedicat creșterii aprovizionării cu combustibil „albastru” azer. El a mai menționat că proiectul urma să fie prezentat la Baku, pe 3 februarie 2023.

„Acest proiect va permite începerea imediată a pompării cantităților suplimentare de gaz natural din Azerbaidjan spre Europa, cu fonduri minime. România, Ungaria, Slovacia și Austria s-au alăturat acestui proiect, la inițiativa Bulgariei”, a spus Radev.

Proiectul menționat este implementarea practică a Memorandumului de Înțelegere (MoU), care a fost semnat între Comisia Europeană și Azerbaidjan privind consolidarea cooperării energetice, în iulie 2022. Printre altele, memorandumul prevede o creștere a livrărilor de gaze azere către UE, de la 10 miliarde de metri cubi în prezent, la 20 de miliarde de metri cubi până în 2027. Exporturile de gaze naturale ale țării către UE vor ajunge la cel puțin 11,6 miliarde de metri cubi în 2023. Între timp, exportul total de gaze naturale al Azerbaidjanului va fi de aproape 24 de miliarde de metri cubi, potrivit en.trend.az

În timp ce era intervievat de canalele TV azere la Praga, pe 6 octombrie 2022, președintele Ilham Aliyev a vorbit despre planurile de dublare, cel puțin, a exporturilor de gaze azere către Europa, în următorii ani.

Deci, se face un alt pas către consolidarea și extinderea cooperării energetice dintre Azerbaidjan și UE. Azerbaidjanul, care își îndeplinește toate obligațiile la timp și eficient, se transformă de fapt într-un furnizor de încredere nu numai pentru Europa, ci și pentru întreaga lume.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău