Tarife comerciale de 25% sau migranți deportați? Columbia îngenunchează în fața presiunilor SUA

27 Ian. 2025, 10:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Ian. 2025, 10:19 // Actual //  Ursu Victor

Sub amenințarea tarifelor comerciale de 25% și a sancțiunilor impuse de administrația Trump, Columbia a fost de acord să primească migranți ilegali deportați din Statele Unite. Anunțul a fost făcut de Caroline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, citată de Bloomberg, care a precizat că tarifele nu vor intra în vigoare dacă Bogotá acceptă, fără restricții sau întârzieri, avioanele cu migranți expulzați. Totuși, sancțiunile vizând vizele oficialilor columbieni rămân în vigoare până la aterizarea primului avion în Columbia.

Luis Gilberto Murillo, ministrul columbian de externe, a declarat că impasul diplomatic dintre Bogotá și Washington a fost depășit și că, în curând, va călători în capitala SUA pentru a supraveghea implementarea acordului. „Vom continua să primim columbieni deportați, asigurându-le condiții demne,” a subliniat Murillo.

Decizia vine după ce, pe 26 ianuarie, Columbia a refuzat să permită aterizarea pe teritoriul său a două avioane militare americane care transportau aproximativ 160 de migranți. În replică, Donald Trump a anunțat introducerea unor tarife de 25% pe toate produsele columbiene, sancțiuni de viză pentru oficialii guvernului columbian și aliații acestora, precum și restricții de călătorie în SUA pentru familiile și susținătorii lor. De asemenea, Trump a ordonat intensificarea controalelor la frontieră pentru cetățenii columbieni.

Președintele Columbiei, Gustavo Petro, a negat că țara sa a refuzat să primească migranții deportați, dar a criticat faptul că aceștia au fost trimiși „în cătușe și cu avioane militare.” Administrația Petro a anunțat că va aloca un avion prezidențial pentru transportul migranților și a răspuns la amenințările SUA prin introducerea unor tarife similare de 25% pentru produsele importate din America.

Potrivit organizației pentru drepturile omului Witness at the Border, Columbia a primit 475 de zboruri cu migranți deportați între 2020 și 2024, dintre care 124 numai anul trecut. În acest clasament, Columbia este devansată de Guatemala, Honduras, Mexic și El Salvador.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

28 Ian. 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, Republica Moldova face un pas semnificativ în direcția unei piețe energetice mai eficiente și mai transparente, odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a procedurilor operaționale ale Operatorului Pieței de Energie din Moldova (OPEM). Aceste proceduri, care au fost supuse consultărilor publice și avizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), vizează implementarea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) și a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ), ce vor permite tranzacționarea energiei electrice pe termen scurt, inclusiv din surse regenerabile.

Prin aceste noi reglementări, se stabilesc mecanismele de formare a prețurilor și regulile pentru tranzacționarea energiei electrice, contribuind la un cadru concurențial și transparent. De asemenea, acestea vor facilita ajustarea în timp real a portofoliilor de energie ale participanților pe piață, aducând un plus de flexibilitate și eficiență sistemului energetic național.

OPEM, o filială a SA „OPCOM” din România, a fost desemnată operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova începând cu anul 2024. Aceasta va gestiona piețele PZU și PPZ, iar lansarea acestei piețe va permite și integrarea mai profundă a Moldovei în piața energetică europeană, în urma sincronizării sistemului energetic cu cel continental ENTSO-E și cuplării piețelor de energie din Moldova și Ucraina.

În prezent, în Republica Moldova activează 84 de companii licențiate pentru furnizarea de energie electrică, însă doar doi furnizori de pe piața concurențială au o cotă de piață semnificativă. Se estimează că, odată cu implementarea pieței de energie și funcționarea OPEM, cota pieței libere de energie electrică va crește considerabil, ceea ce va aduce beneficii semnificative consumatorilor și va sprijini dezvoltarea sectorului energetic național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală