Tartorii de la Moscova au avut grijă să betoneze neutralitatea Moldovei! Sturza: Suntem între război și gard

25 Ian. 2023, 11:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Ian. 2023, 11:42 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza, într-o postare pe Facebook, susține că Republica Moldova nu are nicio șansă să fie primită în NATO.

„Personal cred că, dacă Republica Moldova intra în NATO și UE, astăzi eram ca în sânul lui Dumnezeu. Lucru care se întâmplă astăzi cu România și care nici pe departe nu este înțeles de mulți români. „Gardul” este astăzi pe Prut. Pentru cei vizați, e cunoscut – foarte bine ferecat”, a punctat fostul premieri.

Unde e Moldova, se întreabă Sturza. „Acolo. Între. Război și gard”

„Trebuie să recunoaștem, e marele eșec al „elitelor” moldovenești. Nu au avut viziune, nu au fost capabile de consens. Și suntem acolo unde suntem. Între. Problema supraviețuirii fizice a Moldovei nu a fost mai stresantă niciodată decât e astăzi. E o mare provocare a guvernării. Cum și cu ce ne încălzim, cum stabilizăm bugetul, moneda, cum rezolvăm problemele de securitate în interior, cum anihilăm coloana a cincea etc. Etc.-ul este până la „Roma”, mai spune omul de afaceri.

Dacă e să fim obiectivi, ceea ce de multe ori nu suntem, guvernarea se descurcă uimitor de bine.

„În mare parte, datorită valului de simpatie și ajutor care vine din exterior. Val generat de Maia Sandu, evident, asistată de guvern. Acest val trebuie „alimentat” cu declarații, poziții care adeseori pot intra în contradicție cu ceea ce vor să audă moldovenii. Ei vor să fie „neutri”, să se „pună bine” cu rușii și… să primească cât mai mulți bani de la Occident! În plus, din punct de vedere constituțional, predecesorii au „betonat” bine „neutralitatea”. Bănuiesc, pe conspectul de la Kremlin. Așa că, „relax”. Nu avem mari șanse să scăpăm de poziția „între”. Moldovenii sunt convinși că de acolo „ies gazele”. Și, știți, au dreptate… Multe gaze ies…”, a opinat omul de afaceri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mart. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică piața muncii în Republica Moldova este diversă or, există domenii unde numărul femeilor este cel mai mare. 10 sectoare în care femeile reprezintă o majoritate covârșitoare a angajaților:

 1. Producția de îmbrăcăminte – 89%: Industria confecțiilor este un domeniu în care femeile sunt bine reprezentate, contribuind semnificativ la procesul de producție.
 2. Asistență socială – 86%: Sectorul asistenței sociale oferă un cadru propice pentru angajarea femeilor dornice să sprijine și să ajute comunitatea.

3.  Asistență medicală – 84%: Sănătatea este un domeniu vital și femeile sunt implicate în mod activ în furnizarea îngrijirilor medicale esențiale.

 1. Poștă și livrare – 79%: Industria poștei și a serviciilor de livrare reprezintă un alt domeniu în care femeile dețin o pondere semnificativă în ceea ce privește forța de muncă.
 2. Biblioteci, arhive, muzee – 79%: Cultura și educația sunt domenii în care femeile se remarcă prin contribuțiile lor în conservarea și promovarea patrimoniului cultural.
 3. Educație – 77%: Femeile sunt larg reprezentate în sistemul de învățământ, ocupând diverse poziții, de la profesori la personal administrativ.
 4. Prelucrare piele – 77%: Industria prelucrării pielii oferă oportunități de angajare pentru femeile care sunt pricepute în arta lucrului manual.
 5. Activități juridice și contabile – 74%: Sectorul juridic și cel contabil sunt domenii în care femeile aduc expertiză și profesionalism.
 6. Turism – 72%**: Industria turismului oferă numeroase oportunități de angajare pentru femeile interesate de servicii în domeniul ospitalității și turismului.
 7. Sectorul financiar – 71%: Femeile sunt bine reprezentate în sectorul financiar, ocupând poziții de la contabili și auditori la manageri de investiții.

Pe de altă parte, există și sectoare în care prezența femeilor este mai scăzută. Iată cele mai puțin reprezentate 10 industrii:

 1. Producție de petrol și gaze – 6%
 2. Construcții – 13%
 3. Investigații și securitate – 13%
 4. Silvicultură – 15%
 5. Reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor – 16%
 6. Transport terestru – 18%
 7. Comerț cu transport – 18%
 8. Structuri metalice – 18%
 9. Colectarea și tratarea deșeurilor – 21%

10.Transport pe apă – 22%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău