Tentația Estului. Socor: Investițiile rusești în Republica Moldova – export de corupție

18 Nov. 2021, 17:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Nov. 2021, 17:18 // Actual //  Lupu Eduard

Am observat o tendință din partea guvernării de la Chișinău de a se arăta doritoare să aibă investiții rusești în Republica Moldova, deocamdată nu se precizează în ce sector ar fi aceste investiții, eu mă tem că aceste investiții ar urma să fie aduse în sectorul agricol cu speranța că piața rusească se va deschide fără restricții pentru firme agricole din Republica Moldova care au proprietari ruși sau care au participări de acționari ruși, a explicat comentatorul Vladimir Socor, care a comentat ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ruse care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie

Comentatorul cred că ar fi o greșeală ireparabilă, posibil ireparabilă, deoarece investițiile rusești în toate țările, inclusiv în Europa Occidentală sunt deseori însoțite de corupție.

Corupția este un export rusesc, un export rusesc care deseori însoțește investițiile rusești. De aceea nu cred că însănătoșirea economiei Republicii Moldova poate avea loc cu ajutorul unor investiții rusești, prea mari sunt riscurile. Guvernarea de la Chișinău”, a adăugat Vladimir Socor, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Federația Rusă este pe locul cinci în topul investitorilor străini în Republica Moldova cu un volum de 110 mil. USD în trimestrul unu al anului 2021.

Afacerile din Moldova controlate de capitalul rusesc se extind practic în toate sectoarele economiei naționale, de la gaze și produse petroliere, la telecomunicații, mass-media, până la industria alimentară și terminale de plăți on-line.

Cea mai mare și mai vizibilă prezență a capitalului rusesc este cea a gigantului Gazprom la întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz. Oficial Gazprom deține 50% din Moldovagaz, dar concernul rus administrează de 6-7 ani și cota de 13,44% a regiunii separatiste. În consecință, Gazprom are 63,44% din Moldovagaz, care însă nu-i oferă și controlul deplin asupra companiei.

Valoarea investiției Gazprom este estimată la 145 de milioane de dolari, rezultată din transformarea datoriilor acumulate de Moldova până în anul 1998 la consumul de gaze naturale, în acțiuni (50%) ale companiei Moldovagaz. Aceasta a fost o investiție făcută pe hârtie. Gigantul Gazprom este deocamdată și singurul furnizor de gaze al Republicii Moldova, asigurând practic 100% din necesarul de gaze al țării.

Controlul asupra Moldovagaz îi oferă Gazprom-ului și controlul asupra sistemului de transport și distribuție a gazelor, iar luând în calcul și datoriile enorme de 500 de milioane de dolari ce îi revin Chișinăului și circa cinci miliarde de dolari ale regiunii separatiste, atunci influența gigantului rus asupra economiei moldovenești este extrem de mare.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 11:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 11:19 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna martie 2024, Banca Națională a Moldovei a raportat o schimbare semnificativă în gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice. Conform datelor oficiale, gradul de acoperire a cererii nete de valută a constituit 86,6%, în scădere față de nivelul înregistrat în luna februarie 2024, care fusese de 90,5%.

În ceea ce privește oferta netă de valută de la persoanele fizice, aceasta a înregistrat o creștere de 4,0%, totalizând o majorare de 7,6 milioane USD față de luna precedentă. Pe de altă parte, cererea netă de valută din partea agenților economici a înregistrat o creștere și mai pronunțată, de 8,6%, însumând o majorare de 18,3 milioane USD.

Într-un context fără intervenții din partea Băncii Naționale a Moldovei pe piața valutară locală, leul moldovenesc a înregistrat o apreciere semnificativă față de dolarul SUA în luna martie. Valoarea medie a leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA a fost de 17,7064 USD/MDL, în scădere cu 0,8% față de valoarea din luna februarie. La finele lunii martie, leul s-a apreciat cu 1,0% față de dolarul SUA.

În ceea ce privește structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, moneda unică europeană a continuat să domine, cu o pondere de 68,1%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău