VIDEO Un milion de lei, costul zilnic al unui parlamentar din Republica Moldova

18 Nov. 2021, 16:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Nov. 2021, 16:07 // Actual //  Lupu Eduard

După câteva ore de dezbateri, Parlamentul a aprobat într-un final proiectul de lege care prevede compensarea facturilor la gaz și căldură pentru cetățeni. Cele mai multe întrebări le-au avut deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor, care s-au arătat nemulțumiți de mărimea insuficientă a compensațiilor. În replică, de la tribuna Parlamentului, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a declarat că „se face mare tam-tam pe un proiect de lege care are menirea de a ajuta populația”

Atâtea minciuni a transmis în societate, săracul, microfonul de la tribună – trebuia să se ofilească. Trebuie să luăm decizii benefice pentru populație, dar noi facem populism în această instituție. Costul de întreținere a fiecărui deputat din Parlament costă cetățeanul un milion de lei”, a punctat Alaiba.

”Vreți cifre. Vă dau o cifră. Ați venit anterior cu o compensare de 200 de lei la electricitate. O compensare total inechitabilă, care venea de la milionar la sărac fără vreun calcul. Or, milionarii nu aveau nevoie de ajutor. Eram în prejma alegerilor și ca să arătați bine la televizoarele voastre trebuia să promovați acest ajutor”, le-a replicat Alaiba deputaților socialiști.

Deputații socialiști s-au arătat nemulțumiți de faptul că proiectul de lege nu prevede compensarea integrală a facturilor la gaz și căldură, în condițiile în care încasările la buget au crescut de pe seama TVA cu peste 700 de mil. de lei.

Proiectul de lege votat cu majoritatea voturilor deputaților prevede ajutorul pe timp de iarnă a familiilor cu venituri mici cărora le-au fost alocate 523 mil. de lei. De compensarea facturilor la gaz vor beneficia toți consumatorii și vor fi alocați 770 mil. de lei. Pentru un consum de până la 50 de metri cubi de gaz costul metrului cub va fi de 6,8 lei, iar pentru un consum de până la 150 metri cubi prețul metrului cub va fi de 7,9 lei.

Pentru compensarea tarifului la căldură au fost alocate 340 mil. de lei. Iar tariful va fi compensat cu 2/3 din factură sau 450 de lei pe lună.

 

Realitatea Live

28 Mai 2023, 20:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 20:17 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are un nou stat susținător. Cuba a anunțat că va accepta plata cu ruble rusești în magazinele și restaurantele din țară, în ciuda sancțiunilor colective impuse de țările occidentale.

Trei bănci rusești au decis să-și deschidă filiale locale în Cuba, iar cardurile MIR rusești au început din  să poată fi folosite la bancomatele cubaneze martie 2023. Printre serviciile bancare care au devenit posibile în țara din America Latină se numără retrageri de numerar în ruble, dar și convertirea acestora în peso, moneda locală, potrivit Rio Times Online.

Vestea vine în contextul intențiilor de relansare a relațiilor bilaterale dintre Moscova și Havana, cu posibilitatea deschiderii de legături maritime și portuare directe și oferta făcută de guvernul cubanez Rusiei de a folosi terenul din țară timp de 30 de ani pentru închiriere.

Sistemul de plată rusesc MIR rusesc, care utilizează carduri emise în Rusia, pot fi acceptate la plăți și în Vietnam, Coreea de Nord și în alte țări foste republici sovietice, precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Oseția de Sud și Abhazia.

Rubla nu este departe; de la începutul anului, a pierdut 16% din valoare față de dolar (80,16) și 13% față de euro (86,35). Comisia Economică pentru America Latină și Caraibe (CEPAL) estimează că economia cubaneză va crește cu 1,5% în 2023, dar rămâne în scădere de la 2,0% în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău