VIDEO Un milion de lei, costul zilnic al unui parlamentar din Republica Moldova

18 Nov. 2021, 16:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Nov. 2021, 16:07 // Actual //  Lupu Eduard

După câteva ore de dezbateri, Parlamentul a aprobat într-un final proiectul de lege care prevede compensarea facturilor la gaz și căldură pentru cetățeni. Cele mai multe întrebări le-au avut deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor, care s-au arătat nemulțumiți de mărimea insuficientă a compensațiilor. În replică, de la tribuna Parlamentului, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a declarat că „se face mare tam-tam pe un proiect de lege care are menirea de a ajuta populația”

Atâtea minciuni a transmis în societate, săracul, microfonul de la tribună – trebuia să se ofilească. Trebuie să luăm decizii benefice pentru populație, dar noi facem populism în această instituție. Costul de întreținere a fiecărui deputat din Parlament costă cetățeanul un milion de lei”, a punctat Alaiba.

”Vreți cifre. Vă dau o cifră. Ați venit anterior cu o compensare de 200 de lei la electricitate. O compensare total inechitabilă, care venea de la milionar la sărac fără vreun calcul. Or, milionarii nu aveau nevoie de ajutor. Eram în prejma alegerilor și ca să arătați bine la televizoarele voastre trebuia să promovați acest ajutor”, le-a replicat Alaiba deputaților socialiști.

Deputații socialiști s-au arătat nemulțumiți de faptul că proiectul de lege nu prevede compensarea integrală a facturilor la gaz și căldură, în condițiile în care încasările la buget au crescut de pe seama TVA cu peste 700 de mil. de lei.

Proiectul de lege votat cu majoritatea voturilor deputaților prevede ajutorul pe timp de iarnă a familiilor cu venituri mici cărora le-au fost alocate 523 mil. de lei. De compensarea facturilor la gaz vor beneficia toți consumatorii și vor fi alocați 770 mil. de lei. Pentru un consum de până la 50 de metri cubi de gaz costul metrului cub va fi de 6,8 lei, iar pentru un consum de până la 150 metri cubi prețul metrului cub va fi de 7,9 lei.

Pentru compensarea tarifului la căldură au fost alocate 340 mil. de lei. Iar tariful va fi compensat cu 2/3 din factură sau 450 de lei pe lună.

 

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău