VIDEO Un milion de lei, costul zilnic al unui parlamentar din Republica Moldova

18 Nov. 2021, 16:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Nov. 2021, 16:07 // Actual //  Lupu Eduard

După câteva ore de dezbateri, Parlamentul a aprobat într-un final proiectul de lege care prevede compensarea facturilor la gaz și căldură pentru cetățeni. Cele mai multe întrebări le-au avut deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor, care s-au arătat nemulțumiți de mărimea insuficientă a compensațiilor. În replică, de la tribuna Parlamentului, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a declarat că „se face mare tam-tam pe un proiect de lege care are menirea de a ajuta populația”

Atâtea minciuni a transmis în societate, săracul, microfonul de la tribună – trebuia să se ofilească. Trebuie să luăm decizii benefice pentru populație, dar noi facem populism în această instituție. Costul de întreținere a fiecărui deputat din Parlament costă cetățeanul un milion de lei”, a punctat Alaiba.

”Vreți cifre. Vă dau o cifră. Ați venit anterior cu o compensare de 200 de lei la electricitate. O compensare total inechitabilă, care venea de la milionar la sărac fără vreun calcul. Or, milionarii nu aveau nevoie de ajutor. Eram în prejma alegerilor și ca să arătați bine la televizoarele voastre trebuia să promovați acest ajutor”, le-a replicat Alaiba deputaților socialiști.

Deputații socialiști s-au arătat nemulțumiți de faptul că proiectul de lege nu prevede compensarea integrală a facturilor la gaz și căldură, în condițiile în care încasările la buget au crescut de pe seama TVA cu peste 700 de mil. de lei.

Proiectul de lege votat cu majoritatea voturilor deputaților prevede ajutorul pe timp de iarnă a familiilor cu venituri mici cărora le-au fost alocate 523 mil. de lei. De compensarea facturilor la gaz vor beneficia toți consumatorii și vor fi alocați 770 mil. de lei. Pentru un consum de până la 50 de metri cubi de gaz costul metrului cub va fi de 6,8 lei, iar pentru un consum de până la 150 metri cubi prețul metrului cub va fi de 7,9 lei.

Pentru compensarea tarifului la căldură au fost alocate 340 mil. de lei. Iar tariful va fi compensat cu 2/3 din factură sau 450 de lei pe lună.

 

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:37 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia rămâne fără reactivi pentru analize medicale, materiale pentru stomatologie și întreruperea medicală a sarcinilor nedorite. Aceste probleme în domeniul medical s-au abătut asupra rușilor din cauza sancțiunilor impuse de Occident după invazia Ucrainei.

Eșecul înlocuirii importurilor se simte serios în medicină. Peste 63% dintre angajații laboratoarelor medicale au raportat probleme cu aprovizionarea cu reactivi, echipamente și consumabile, potrivit unui sondaj realizat de compania Action Medicine.

Respondenții indică absența și întârzierea regulată a reactivilor și consumabilelor. 49,2% dintre respondenți au vorbit despre întreruperi în aprovizionare, 20% – despre oprirea lor completă. Doar 5,4% nu au văzut nicio schimbare în munca lor.

Fiecare al cincilea laborator din Rusia a rămas complet fără echipamente, reactivi sau consumabile.

Locuitorii Rusiei și ai capitalei se confruntă deja cu consecințele penuriei. Una dintre pacientele policlinicii din Moscova a declarat că nu a putut obține o trimitere de la medic pentru un test general de sânge din cauza lipsei de reactivi.

Probleme similare sunt observate în alte instituții medicale. De exemplu, pentru analize de sânge, majoritatea consumabilelor: ace, eprubete și reactivi erau achiziționate de laboratoare din străinătate.

După epuizarea aprovizionării cu materiale și instrumente de la furnizori, medicii stomatologi vor extrage dinții și vor pune obturații cu silicină și silydont și le-au transmis rușilor să uite de stomatologia estetică.

„Ace, mănuși, material de obturație, mase ceramice, material de amprentă, consumabile pentru endodonție – absolut totul este de import”, spune Vladimir Akhutin, directorul general al clinicii medicale Allegro.

În plus, la mijlocul lunii mai a devenit cunoscut faptul că în Rusia există o lipsă de medicamente pentru avortul medical în stadiile incipiente. Acest lucru se datorează dificultăților în furnizarea substanței active mifepristonă. Dacă problema nu se rezolvă în viitorul apropiat, femeile din Rusia vor fi obligate să recurgă la o procedură de chiuretaj pentru a întrerupe o de sarcină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău