Ruslan Flocea „zburat” de la șefia CNA

18 Nov. 2021, 18:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Nov. 2021, 18:14 // Actual //  Lupu Eduard

Ruslan Flocea, directorul Centrului Național Anticorupție a fost demis de la șefia instituțiței cu votul deputaților fracțiunii PAS după ce președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități din Parlament, Olesea Stamate, a prezentat un raport de activitate a CNA. Documentul constată o activitate nesatisfăcătoare a centrului în perioada anilor ianuarie 2016 – septembrie 2020.

„Din anul 2019 și până în prezent nu a fost înaintat niciun dosar la Procuratură pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani. Consatatăm o activitate inefientă a activității de combatere a corupției și a faptelor de comportament corupțional”, a menționat Stamate.

Vasile Bolea de la PSRM a spus că guvernarea de câteva luni face evaluări, dar asta nu e decât acapararea instituțiilor statului prin numirea în funcții a rudelor. „De la acestă tribună vreau să fac o mică evaluare a acestei guvernări. Este o guvernare dezastru. La Ministerul Sănătății cresc morții în fiecare zi. La Ministerul Muncii majorarea pensiei este un fake electoral. La Ministerul de Interne ați adus toți ortacii lui Plahotniuc. La Ministerul de Reintegrare, Kulmiski a părăsit titanicul vostru. La Ministerul Economiei ne-a fericit pe toți că inflația va fi de 15% în anul 2022. Ministerul Mediului s-a distanțat de catastrofa de pe Nistru”.

Directorul CNA, Ruslan Flocea urma să fie audiat astăzi în Parlament, dar nu s-a prezentat. „Nu voi da curs invitației de a participa în plenul Parlamentului la un exercițiu formal, din moment ce decizia de a mă demite a fost deja luată”.

La 24 august curent, majoritatea parlamentară a aprobat în lectură finală Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție.

Modificările înaintate de deputații PAS prevăd ca directorul Centrului va fi numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, cel puțin 51 de deputați, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Astfel, candidatul la funcţia de director al CNA nu va mai fi selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic, așa cum a fost până în prezent.

Ruslan Flocea a fost numit la șefia CNA prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 104 din 31 iulie 2019, în urma votului majorităţii deputaţilor aleşi.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău