Termen extins pentru actualizarea beneficiarilor! Toate entitățile trebuie să declare până pe 31 decembrie 2025

18 Dec. 2024, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Dec. 2024, 11:38 // Actual //  Ursu Victor

Agenția Servicii Publice (ASP) anunță prelungirea termenului pentru actualizarea informațiilor referitoare la beneficiarii efectivi ai persoanelor juridice, întreprinzătorilor individuali și organizațiilor necomerciale din Republica Moldova. Astfel, noul termen-limită pentru depunerea declarațiilor este 31 decembrie 2025. Modificările legale necesare vor fi adoptate de Parlament până la sfârșitul acestui an.

Beneficiarul efectiv este persoana fizică care deține sau controlează, direct sau indirect, o companie sau organizație. Declararea acestuia este esențială pentru prevenirea utilizării entităților juridice în scopuri ilegale. În plus, Republica Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele ale Uniunii Europene, pentru a permite monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul european.

Declararea beneficiarului efectiv va fi obligatorie doar pentru entitățile care au avut modificări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni. Unitățile comerciale și necomerciale înregistrate după 1 iulie 2023 au deja beneficiarii declarați și nu trebuie să depună o nouă declarație. De asemenea, cererile pot fi transmise electronic la adresa be@asp.gov.md, fără a fi necesară prezentarea fizică la sediile ASP.

Pentru a facilita procesul, se va permite depunerea unei singure declarații inițiale, iar actualizările vor fi necesare doar în cazul schimbării beneficiarilor, fondatorilor sau în cazul reorganizării ori radierii unităților din Registru. Parlamentul va extinde termenul pentru depunerea declarațiilor până la 31 decembrie 2025 și va amâna aplicarea amenzilor până la 1 ianuarie 2026, oferind mai mult timp pentru conformare. În plus, se lucrează la îmbunătățirea procesului de programare la ASP, pentru a reduce cozile și timpul de așteptare. Din aprilie 2025 va deveni operațională o platformă digitală care va permite efectuarea tuturor operațiunilor legate de unitățile de drept, inclusiv declararea beneficiarilor efectivi, fără a mai fi necesar să trimiteți informațiile prin email.

Tarifele pentru înregistrare nu au fost modificate din 2016. De exemplu, pentru întreprinzători individuali taxa este de 364 lei, iar pentru SRL-uri este de 1149 lei.
Pentru entitățile eligibile, acest proces este gratuit (ex. ONG-uri, fundații, sindicate).
Tarifele, inclusiv pentru declararea beneficiarilor efectivi, vor fi revizuite în perioada imediat următoare.
La ziua de azi, au depus declarații privind beneficiarii efectivi peste 80 de mii de persoane juridice din cele 165 362 înregistrate în Registrul de Stat.
Pentru informații suplimentare sau asistență tehnică, contactați Serviciul Suport Clienți ASP la 14909.

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un proiect de lege prin care lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei noi stații Bălți 400 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național.

Această decizie are drept scop accelerarea conectării Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană ENTSO-E, printr-o nouă linie de interconectare cu România. LEA Bălți–Suceava va avea o lungime de aproximativ 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, traversând 12 localități și necesitând instalarea a 157 de stâlpi electrici.

Pentru desfășurarea lucrărilor, Guvernul va identifica, prin Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, proprietarii terenurilor sau imobilelor care urmează să fie expropriați definitiv sau temporar. Despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Legea prevede și derogări de la anumite prevederi legale, pentru a permite eliberarea rapidă a actelor permisive și pentru a grăbi procesele administrative, având în vedere importanța strategică a proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 37 de milioane de euro, finanțată dint-un împrumut de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un împrumut similar de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant nerambursabil de 7,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2027, iar în luna mai 2025 urmează să fie lansată licitația internațională pentru selectarea companiei care va implementa lucrările. Această inițiativă reprezintă un pas major în consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova și alinierea la standardele infrastructurale europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi