Tot ce trebuie să știi despre noul iPhone 14

12 Sept. 2022, 14:33
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
12 Sept. 2022, 14:33 // Au Bani //  MD Bani

Apple și-a dezvăluit noua gamă de iPhone pe data de 7 septembrie în cadrul unui eveniment de amploare, împreună cu alte produse ale companiei precum Apple Watch și Air Pods. După cum vă dați bine seama, noul iPhone 14 a fost cel mai așteptat produs.

Tot ce trebuie să știi despre noul iPhone 14

Cel mai recent dispozitiv include actualizări ale camerei, inclusiv performanțe mai bune în condiții de lumină scăzută și un instrument pentru a face videoclipurile mai stabile.

Noul iPhone 14 va avea, de asemenea, durata de viață îmbunătățită a bateriei și ecrane ceramice care sunt mai durabile.

iPhone 14 este de fapt același preț ca iPhone 13 la 799 USD (peste 800 EUR), în timp ce iPhone 14 este la 899 USD, mai ieftin decât iPhone 13 Pro la 999 USD, iar iPhone Pro Max 14 este același cu iPhone 13 Pro. Max la 1.099 USD (peste 1.100 EUR).

Un alt nou upgrade este că toate modelele de iPhone 14 din SUA nu vor mai avea o cartelă SIM fizică și vor fi înlocuite cu un eSIM despre care Apple spune că este mai bună pentru securitate și poate suporta mai multe numere de telefon.

Telefoanele vor avea, de asemenea, un serviciu numit Emergency SOS prin Satellite, care permite conectarea la serviciile de urgență dacă utilizatorul se află în afara zonei celulare sau Wi-Fi.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.