Transnistria, legată ombilical de Rusia! Separatistul Krasnoselski mulțumește Moscovei pentru sprijin

10 Feb. 2025, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 13:30 // Actual //  Ursu Victor

Astăzi este ultima zi a ajutorului umanitar de 10 zile destinat furnizării gazului european în regiunea transnistreană, a declarat liderul separatist Vadim Krasnoselski. Între 1 și 10 februarie, Transnistria a primit un total de 26,275 milioane de metri cubi de gaz, ca parte a unui ajutor european pentru susținerea alimentării cu energie a populației, precum și a micilor și mijlociilor afaceri. Krasnoselski a mulțumit oficialilor Uniunii Europene pentru sprijinul acordat, care a permis restabilirea sistemului energetic al regiunii.

„În continuare, Transnistria va fi aprovizionată cu gaz de o companie ungară, cu implicarea Moldovagaz. Nu pot să nu remarc decizia pozitivă a Comisiei pentru Situații Excepționale a Moldovei în această privință”, a spus liderul separatist.

El a adăugat că furnizarea gazului din Ungaria a devenit posibilă datorită sprijinului financiar și funcțional din partea Rusiei. „Mulțumim Ministerului Energiei al Federației Ruse pentru ajutorul oferit”, a declarat Krasnoselski.

Liderul de la Tiraspol a liniștit populația regiunii, asigurându-i că Transnistria va fi continuu aprovizionată cu gaz și că sistemul energetic al republicii va fi stabilizat.

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au refuzat ajutorul de 60 de milioane de euro propus de Uniunea Europeană pentru ieșirea din criza energetică. Tiraspolul a acceptat ajutorul din partea Federației Ruse în sumă de 50 de milioane de dolari pentru achizția de gaze. Chișinăul prin decizia CSE a acceptat ca MET compania maghiară să aducă metanul până la frontierea cu Republica Moldova, iar Moldovagaz să-l livreze în stânga Nistrului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Feb. 2025, 16:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 16:03 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat prima etapă a misiunii FSAP (Financial Sector Assessment Program – Programul de evaluare a sectorului financiar), desfășurată în colaborare cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM), la solicitarea instituției financiare naționale. Acest program reprezintă un pas important în evaluarea și întărirea sistemului financiar din Republica Moldova.

Programul FSAP, un instrument de evaluare aprofundată a sistemului financiar, vizează o analiză detaliată și obiectivă a reglementărilor și supravegherii sistemului bancar din țară. Printre activitățile incluse se numără realizarea unor teste de stres pentru băncile din Republica Moldova, evaluarea capacității de gestionare a crizelor economice, precum și analiza modului în care sistemul financiar sprijină accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și pentru sectoarele economice esențiale.

Prima etapă a programului se concentrează pe stabilirea domeniilor ce vor fi abordate pe parcursul evaluării. Ulterior, misiunile de evaluare vor examina mai detaliat situația sectorului financiar, iar un raport final va fi întocmit și supus aprobării consiliilor FMI și BM.

„Prin această evaluare, Banca Națională a Moldovei își propune să obțină o imagine clară și obiectivă asupra performanței sistemului financiar. Aceasta va permite identificarea oportunităților de reformare a sectorului, implementarea standardelor internaționale, cum ar fi principiile Basel III, și consolidarea capacității de reacție în fața provocărilor economice,” a declarat Tatiana Ivanicichina, viceguvernatoarea BNM.

Procesul FSAP va sprijini BNM în consolidarea capacității de a gestiona riscurile financiare și de a promova stabilitatea economică. În plus, sprijinul acordat de FMI și BM va facilita implementarea reformelor economice, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și crearea unui mediu favorabil dezvoltării economice durabile pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală