Trucul folosit de infractorii cibernetici pentru a scăpa de pedepse. Ce spun experții

16 Aug. 2021, 16:28
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Aug. 2021, 16:28 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

În tărâmul cibernetic, lupta între criminali și autorități se dezlănțuie de ani de zile.

În ciuda naturii anonime a criptomonedelor, zeci de criminali cibernetici au fost prinși în ultimii doi ani datorită noilor tehnici capabile să-și urmărească fondurile în jurul blockchain-ului criptomonedelor.

Pe darknet a fost lansat un nou serviciu ce oferă infractorilor o modalitate de a verifica cât de „curate” sunt monedele lor digitale.

„Vedem că infractorii încep să lupte împotriva analizei blockchain și acest serviciu este o premieră”, a explicat dr. Tom Robinson, om de știință șef și fondator al furnizorului de analize Elliptic, care a descoperit site-ul web.

„Se numește Antinalysis, iar infractorii își pot verifica propriile portofele Bitcoin și pot vedea dacă vreo asociere cu activitate infracțională ar putea fi semnalată de autorități”, a spus dr. Robinson.

Elliptic spune că descoperirea arată cât de sofisticate sunt rețelele de criminalitate cibernetică și cât de îngrijorați sunt criminalii de a fi prinși.

“Este o tehnică foarte valoroasă. Dacă fondurile dvs. sunt afectate, puteți face mai multe spălări și puteți încerca să eliminați această asociere cu activitatea criminală până când aveți monede curate”, a spus el.

Dr. Robinson spune că este o nouă tendință care ar putea face munca lor și cea a forțelor de ordine mai dificile. Dar, din fericire, cercetătorii săi care l-au testat spun că serviciul nu funcționează foarte bine în acest moment.

“De fapt, nu a fost foarte bun în identificarea legăturilor către site-uri criminale. Cu toate acestea, inevitabil se va îmbunătăți în timp. Deci, cred că va fi o capacitate semnificativă pentru infractori și spălători de bani în viitor”.

Guvernele din întreaga lume, inclusiv în China, Emiratele Arabe Unite și Marea Britanie, încearcă să se lupte cu problema tot mai mare a spălării banilor prin criptomonede.

Au existat unele arestări de profil înalt datorită urmăririi criptomonedelor – cum ar fi adolescentul american Graham Ivan Clark, care se află în prezent în închisoare pentru că a creat unul dintre cei mai mari hacks din rețelele sociale.

Clark a găsit o modalitate de a prelua conturile de Twitter ale zeci de vedete, inclusiv Kim Kardashian, Elon Musk, Bill Gates și Joe Biden.

Clark și echipa sa de hackeri au postat apoi pe un anunț pentru o înșelătorie cu criptomonede, primind sute de transferuri de la public în speranța că vor încasa din falsul cadou.

În doar câteva ore, Clark a câștigat peste 100.000 de dolari și a început procesul de mutare a fondurilor pentru a-și ascunde urmele.

Nu a funcționat. În foaia de acuzație împotriva sa, Departamentul de Justiție al SUA a spus că ofițerii „au analizat cu succes blockchain-ul și tranzacțiile Bitcoin anonimizate, permițând identificarea” hackerilor.

Clark, acum în vârstă de 18 ani, a pledat vinovat și execută trei ani într-o închisoare din Florida.

O altă tendință care privește autoritățile este utilizarea sporită a așa-numitelor monede de confidențialitate. Acestea sunt criptomonede precum Monero care oferă mai mult anonimat decât monedele obișnuite precum Bitcoin.

În unele cazuri de extorcare, hackerii cer acum victimelor să plătească folosind aceste monede în schimbul unei reduceri.

Din nou, aceasta este o tendință care încă nu a decolat pe deplin și Kim Grauer, director de cercetare la firma de analiză a criptomonedelor Chainalysis, spune că această metodă are dezavantaje pentru infractori.

„Monedele de confidențialitate nu au fost adoptate în măsura în care ne putem aștepta. Motivul principal este că nu sunt la fel de lichide ca Bitcoin și alte criptomonede.

Criptomoneda este utilă numai dacă puteți cumpăra și vinde bunuri și servicii sau puteți încasa bani în mainstream, iar acest lucru este mult mai dificil cu monedele de confidențialitate.”

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 22:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Sept. 2021, 22:04 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Carlos Ghosn vrea să clarifice lucrurile în memoriile sale ce urmează să fi publicate săptămâna aceasta: nu mai este acţionar la constructorul auto japonez Nissan Motor Co. şi este nerăbdător să îşi vândă participaţia pe care o deţine la grupul auto francez Renault SA, transmite Bloomberg.

Fostul CEO al alianţei Renault-Nissan, un fugar urmărit de justiţia japoneză, a devenit mai pesimist cu privire la perspectivele alianţei în ultimele 11 luni care au trecut de la publicarea primei sale cărţi în limba franceză. Într-un capitol ce acoperă pachetul său salarial, Ghosn susţine că a dovedit loialitate şi încredere în companiile pe care le-a condus prin faptul că a păstrat acţiunile pe care le deţinea şi după arestarea sa în luna noiembrie 2018, scrie Agerpres.

“Nu mai sunt acţionar la Nissan, mulţumesc lui Dumnezeu”, a spus Ghosn într-un interviu realizat la Beirut, oraşul unde trăieşte după ce a fugit din Japonia la finele lui 2019 pentru a evita un proces în care este acuzat de diverse nereguli financiare.

Alianţa Renault-Nissan, înfiinţată în 1999 când Carlos Ghosn a fost trimis de Renault să salveze Nissan, care la acea dată era în pragul falimentului, este “condamnată” din cauza luptelor interne pentru putere, susţine fostul preşedinte director general.

Ghosn a precizat că mai are o participaţie la Renault via acţiunile pe care Guvernul francez le-a sechestrat în cadrul unei investigaţii în derulare privind rezidenţa fiscală.

“Nu fac acest lucru pentru că nu am încredere în echipa managerială. Este pentru că nu am altă alegere”, precizează Ghosn.

Valoarea de piaţă combinată a celor două companii a scăzut cu aproape 30 de miliarde de dolari după arestarea lui Carlos Ghosn. Nissan a înregistrat doi ani consecutivi de pierderi şi anul trecut a prezentat un plan de relansare care presupune închiderea unor linii de producţie şi sacrificarea cotei de piaţă pentru profitabilitate. La rândul său Renault a luat şi el măsuri drastice după plecarea lui Ghosn, eliminând mii de locuri de muncă şi reducând capacitatea de producţie după ce anul trecut a înregistrat pierderi record.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală