Trump cedează în fața lui Putin! Ucraina în stare de șoc, Europa îngrijorată

17 Feb. 2025, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Feb. 2025, 11:39 // Actual //  Ursu Victor

Vladimir Putin se află într-o poziție favorabilă înaintea discuțiilor din Arabia Saudită, programate pentru marți, cu privire la încheierea războiului din Ucraina. Administrația lui Donald Trump a pus capăt izolării internaționale a președintelui rus, a distrus unitatea occidentală privind conflictul și a pus sub semnul întrebării cât de departe vor merge Statele Unite pentru a apăra Europa, semnalizând o schimbare dramatică în direcția Rusiei și o îndepărtare față de aliații tradiționali ai Americii, notează CNN.

Cu o serie de declarații contradictorii venite din partea colaboratorilor lui Trump, au fost alimentate temeri că președintele american ar putea accepta aproape orice acord cu Putin, chiar dacă acesta ar fi dezavantajos pentru Ucraina și pentru o Europă ale cărei granițe sunt din nou amenințate de expansionismul rus.

În ciuda cererii din partea Europei ca aceasta să participe activ la negocierile de pace, cu promisiuni de securitate și trupe ca parte din orice acord pentru a pune capăt războiului, Trump a semnalat că SUA ar putea exclude aliații europeni de la discuțiile pe tema Ucrainei. Franța a convocat luni o întâlnire de urgență cu liderii europeni pentru a discuta despre implicațiile acestui scenariu.

Președintele Trump a declarat duminică posibilitatea unei întâlniri „foarte curând” cu Putin și a subliniat eforturile pentru a ajunge la o pace între Rusia și Ucraina. De asemenea, a făcut o promisiune vagă că va fi implicat în discuțiile de pace, dar acest lucru a stârnit îngrijorări la Kiev, care a subliniat că nu va accepta niciun acord între SUA și Rusia fără a fi implicată direct în procesul de negociere.

Secretarul de stat Marco Rubio și alți oficiali americani au susținut că discuțiile din Arabia Saudită reprezintă doar un prim pas, iar în următoarele săptămâni se va stabili dacă negocierile sunt serioase. Însă, îngrijorările persistă, iar unele voci critice, precum ministrul polonez de externe Radek Sikorski, consideră că apelul telefonic al lui Trump cu Putin a „validat” liderul rus și a demoralizat Ucraina.

Strategia administrației Trump ar putea pune presiune pe liderii europeni pentru a crește cheltuielile pentru apărare și a juca un rol mai activ în cadrul NATO, un mesaj care a fost primit cu reticență de către unii. Totodată, Trump a atras atenția asupra unei posibile influențe crescute a Arabiei Saudite pe scena internațională, prin organizarea discuțiilor de pace, iar acest lucru ar putea schimba geopolitica Orientului Mijlociu.

În contextul acestor discuții, liderii europeni sunt îngrijorați de faptul că Trump ar putea încheia un acord cu Putin care să valideze invazia ilegală a Ucrainei și să impună acest acord Ucrainei. Dacă astfel de temeri se concretizează, ar putea avea consecințe serioase asupra credibilității Statelor Unite și asupra securității transatlantice pe termen lung.

Ministrul polonez Sikorski a subliniat că „credibilitatea Statelor Unite depinde de cum se va încheia acest război — nu doar administrația Trump, ci întreaga Americă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Feb. 2025, 12:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2025, 12:17 // Actual //  bani.md

Moldindconbank și-a consolidat poziția în sistemul bancar, pe parcursul anului 2024, cu o cotă de piață ce a depășit 21%. Rezultatele pentru anul trecut demonstrează că banca este cea mai eficientă instituție financiară din țară, conform indicatorilor de rentabilitate, lider pe segmentul carduri bancare și a extins notabil portofoliile de credite și depozite.

La data de 31 decembrie 2024, activele totale ale Moldindconbank au atins valoarea de 36,2 miliarde lei, majorându-se cu 16,5% sau cu 5,1 miliarde lei de la începutul anului 2024. Capitalul Băncii a constituit 6,0 miliarde lei, în creştere cu 6,6% sau cu 371 milioane lei.

Portofoliul de credite brut (suma de bază) a atins suma de 19,1 miliarde lei, înregistrând o creștere remarcabilă de la începutul anului 2024 de 36,7% sau cu 5,1 miliarde lei.

Depozitele (suma de bază) au înregistrat valoarea de 28,6 miliarde lei, cu o creștere semnificativă de 19,8% sau cu 4,7 miliarde lei de la începutul anului 2024.

Un segment bancar în care Moldindconbank se poziționează ca lider incontestabil este piața cardurilor bancare și a remiterilor de bani. Cu o cotă de piață de 40,3% din totalul cardurilor active emise și 33,6% din serviciile de remitere de bani, Moldindconbank demonstrează o puternică prezență în sectorul care joacă un rol crucial în procesele economice ale țării. Banca a emis 1,48 milioane de carduri, iar numărul cardurilor sociale a crescut cu 15% în 2024, consolidând astfel poziția sa de lider pe piață.

Practic fiecare al treilea moldovean care anul trecut a contractat credite ipotecare, a optat pentru oferta de la Moldindconbank. Pe parcursul anului 2024, au fost accesate 2623 împrumuturi de acest tip, soldul creditelor ipotecare la finele anului fiind de 5,9 miliarde lei, cu o cotă de piaţă de 31,8%, în creştere cu +1,1 puncte procentuale pe parcursul anului.

Și aplicaţia mobilă a Băncii este preferată de cei mai mulţi utilizatori a căror număr a depăşit 799 mii.

„Această expansiune subliniază angajamentul băncii de a oferi servicii financiare de calitate și de a sprijini dezvoltarea economică a țării. Este un rezultat care confirmă că Moldindconbank este axată pe necesitățile clienților și le oferă produsele care să contribuie la creșterea confortului, bunăstării și eficienței gestionării banilor. Le mulțumim clienților și partenerilor băncii pentru încrederea acordată”, a declarat Alexander Picker, președintele Comitetului de Conducere al Moldindconbank.

Alexander Picker a evidențiat și faptul că Moldindconbank este cea mai eficientă Bancă din Moldova, cu indicatori de rentabilitate ROA (rentabilitatea activelor) de 3,2%, ROE (rentabilitatea capitalului) – 20%, CIR (raportul costuri/venituri) – 47,3%.

Profitul net al Băncii a însumat 1,113 miliarde de lei la finele anului, fiind al doilea rezultat pe sistem. Pe parcursul anului trecut au fost achitate dividende acţionarilor Băncii în sumă de 741,8 milioane lei.

Moldindconbank este parte a Doverie United Holding din Bulgaria. Cota investitorului european în capitalul social al băncii este de 78,21%.

Moldindconbank – mereu alături!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală