Ucraina obligă consumatorii industriali să importe 80% din energie. Prețuri speculative. Chișinăul spune stop Kievului

17 Iul. 2024, 14:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iul. 2024, 14:56 // Actual //  bani.md

Începând cu 1 iunie, Guvernul Ucrainei a majorat ponderea procentuală minimă a importurilor de energie necesară pentru consumatorii industriali de la 50% la 80%, pentru a le garanta alimentarea neîntreruptă cu electricitate. Anterior, această pondere fusese de 30% până în septembrie 2023 și a fost crescută la 50% în octombrie.

Măsura a fost adoptată ca urmare a distrugerilor provocate de agresiunea militară rusă, care au scos din funcțiune unități de generare de circa 9.000 MW, forțând autoritățile să raționalizeze curentul electric prin întreruperi programate. Scopul este de a minimiza întreruperile pentru populație și de a asigura alimentarea continuă pentru spitale și facilități militare.

Mari consumatori industriali, precum ArcelorMittal și Metinvest, au protestat împotriva deciziei, care le crește costurile de producție și a fost adoptată fără consultare prealabilă. GMK Center, un think-tank ucrainean, menționează că aceștia au cerut revenirea la ponderea de 50%, fără succes momentan. Interpipe Steel, pentru care energia reprezintă 25% din costurile totale, a avertizat că măsura ar putea duce la creșterea speculativă a prețurilor la energia importată.

Aceste schimbări afectează și piețele de energie din România și Republica Moldova. Energocom, principalul furnizor moldovenesc, a observat o cerere speculativă din partea companiilor ucrainene. Moldelectrica a suspendat transferul de energie către Ucraina pentru a proteja piața internă, citând creșterea consumului și temperaturile extreme drept cauze.

În luna iunie 2024, prețul mediu spot al energiei în Ucraina a fost de peste 112 euro/MWh, cel mai mare din Europa. România și Ungaria au furnizat aproape 60% din importurile de energie ale Ucrainei în această lună. Ucraina și-a dublat importurile de electricitate din mai în iunie, atingând un nivel record de 850 GWh. În plus, Ucraina negociază cu UE creșterea capacității de import de la 1.700 MW la 2.200 MW.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău