Ucraina obligă consumatorii industriali să importe 80% din energie. Prețuri speculative. Chișinăul spune stop Kievului

17 Iul. 2024, 14:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iul. 2024, 14:56 // Actual //  bani.md

Începând cu 1 iunie, Guvernul Ucrainei a majorat ponderea procentuală minimă a importurilor de energie necesară pentru consumatorii industriali de la 50% la 80%, pentru a le garanta alimentarea neîntreruptă cu electricitate. Anterior, această pondere fusese de 30% până în septembrie 2023 și a fost crescută la 50% în octombrie.

Măsura a fost adoptată ca urmare a distrugerilor provocate de agresiunea militară rusă, care au scos din funcțiune unități de generare de circa 9.000 MW, forțând autoritățile să raționalizeze curentul electric prin întreruperi programate. Scopul este de a minimiza întreruperile pentru populație și de a asigura alimentarea continuă pentru spitale și facilități militare.

Mari consumatori industriali, precum ArcelorMittal și Metinvest, au protestat împotriva deciziei, care le crește costurile de producție și a fost adoptată fără consultare prealabilă. GMK Center, un think-tank ucrainean, menționează că aceștia au cerut revenirea la ponderea de 50%, fără succes momentan. Interpipe Steel, pentru care energia reprezintă 25% din costurile totale, a avertizat că măsura ar putea duce la creșterea speculativă a prețurilor la energia importată.

Aceste schimbări afectează și piețele de energie din România și Republica Moldova. Energocom, principalul furnizor moldovenesc, a observat o cerere speculativă din partea companiilor ucrainene. Moldelectrica a suspendat transferul de energie către Ucraina pentru a proteja piața internă, citând creșterea consumului și temperaturile extreme drept cauze.

În luna iunie 2024, prețul mediu spot al energiei în Ucraina a fost de peste 112 euro/MWh, cel mai mare din Europa. România și Ungaria au furnizat aproape 60% din importurile de energie ale Ucrainei în această lună. Ucraina și-a dublat importurile de electricitate din mai în iunie, atingând un nivel record de 850 GWh. În plus, Ucraina negociază cu UE creșterea capacității de import de la 1.700 MW la 2.200 MW.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO