Ucraina poate întoarce războiul cu noua super armă a SUA

27 Aug. 2022, 08:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Aug. 2022, 08:40 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie 2022 a depășit durata de 6 luni, iar Rusia nu și-a îndeplinit obiectivele inițiale de a cuceri întregul teritoriu al țării vecine.

Acum, Statele Unite suplimentează cu șase sisteme de apărare aeriană tip NASAMS, care alături de cele 2 baterii IRIS-T din Germania, pot întoarce soarta războiului.

Ucraina primește noi sisteme de apărare aeriană NASAMS din Statele Unite, fiind astfel prima țară din lume care va opune această armă de top împotriva avioanelor Rusiei, potrivit 19fortyfive.

Acest lucru a fost posibil după ce Joe Biden a anunțat încă un ajutor militar al Statelor Unite în valoare de 2,98 de miliarde de dolari destinat Ucrainei pentru a face față agresiunii Rusiei.

NASAMS este un sistem de apărare aeriană produs de Norvegia și de firma americană Raytehon. Raza sa de acțiune este una medie, între 25 și 30 de kilometri și este conceput să contracareze dronele, elicopterele și toate tipurile de avioane de luptă.

În prezent, 9 țări operează acest sistem de apărare aeriană, printre care SUA, Spania, Norvegia, Țările de Jos, Finlanda, Lituania, Indonezia, Chile și Oman. El este dotat cu rachete antiaeriene, care pot zbura până la o altitudine de 21 de kilometri.

NASAM poate fi integrat pe vehicule militare (6×6 sau 4×4), care se por deplasa din loc în loc, fiind extrem de mobil, chiar și pe un teren dificil. Sistemul NASAMS funcționează cu un radar 3D în banda X MPQ-64.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău