UE încearcă să salveze Parteneratul Estic din strânsoarea Rusiei

15 Dec. 2021, 16:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Dec. 2021, 16:58 // Actual //  bani.md

Liderii Uniunii Europene (UE) încearcă miercuri să salveze Parteneriatul Estic, lansat în 2009, cu Ucraina, ameninţată de o invazie rusă, Georgia, zguduită de o criză politică, Republica Moldova tensionată economic, Armenia şi Azerbaidjanul care se află în răboi, cinci foste republici sovietice care se confruntă cu tentative de destabilizare ale Rusiei şi subminate de disensiuni.

Momentul acestui summit este foarte bine ales, pentru că aceste ţări traversează o perioadă complicată din cauza unor presiuni ale Rusiei şi unor lupte interne”, consideră un funcţionar euroepan de rang înalt.

Însă reuniunea, prevăzută să înceapă la ora 15.00 GMT (17.00, ora României), urmează să fie o sursă de frustrare, pentru că UE nu poate da curs cererilor de aderare ale Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova, relatează AFP, citat de news.ro

Nu putem face nimic. Unele state membre exercită presiuni în vederea acceptării Georgiei şi Ucrainei în UE, însă pentru altele acest lucru nu este posibil”, declară AFP un ministru european.

Discuţii au început încă de marţi seara, în cazul preşedintelui Consiliului European Charles Michel, care i-a primit pe liderii Armeniei şi Azerbaidjanului într-o încercare de a ”calma tesniunile” în continuare puternice, în urma scurtului dar sângerosului război din toamna lui 2020 în vederea preluării controlului asupra encalvei separatiste azere Nagorno Karabah, soldat cu 6.500 de morţi.

Parteneriatul Estic, lansat în 2009, se află în dificultate, în contextul în care Aleksandr Lukaşenko a suspendat participarea Belarusului la parteneriat în iunie 2021, Armenia şi Azerbaijanul se află în conflict, Georgia se confruntă cu o criză politică, Ucraina este ameninţată cu o nouă intervenţie militară rusă, iar Republica Moldova se confruntă cu tensiuni economice, din cauza scumpirii gazelor naturale ruseşti şi uneipolitici de susţinere de către Moscova a regiunii separatste moldovene Transnistria.

Destablizarea permanentă în numeroase regiuni ale Parteneriatului (Estic) este foarte îngrijorătoare, pentru că ea ameninţă pacea şi stabilitatea în regiune”, recunoaşte funcţionarul european de rang înalt.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ