UE poate falimenta Rusia la începutul anului 2023. Embargoul petrolului rusesc va afecta finanțele Moscovei

04 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană va introduce un embargo asupra petrolului din Rusia începând cu data de 5 decembrie. UE mai vrea să impună și restricții privind prețul maxim cu care va putea fi achiziționat petrolul.

Cu toate că Uniunea Europeană vrea să susțină Ucraina în fața Rusiei, nu poate face acest lucru până la capăt din cauza unor țări care nu vor să renunțe la petrolul sau gazele Moscovei. Unul dintre aceste state este Ungaria care prin vocea prim-ministrului Viktor Orban a susținut că toate probleme din Europa au fost cauzate de sancțiunile impuse împotriva Rusiei. De asemenea, șeful executivului ungar a mai adăugat că dacă politica lui externă nu ar fi existat, situația resurselor energetice ar fi fost mai grea.

Alte țări care pot fi trecute pe această listă sunt Grecia și Cipru. Cele două state au poziții diferite față de conducerea UE privind limitarea prețurilor petrolului pentru că au de câștigat din transportul resurselor energetice din Rusia. Așadar, nu este profitabil pentru cele două țări să oprească complet comerțul cu resurse rusești. În ciuda acestui fapt, UE a reușit să ajungă la un acord. Restricțiile prețului petrolului vor fi în continuare aplicate.

Ce restricții vor fi impuse împotriva petrolului rusesc

Prețul barilului de petrol rusesc s-a situat în jurul a 70 de dolari în ultimele săptămâni. UE are de gând să limiteze prețul la 60 de dolari. Restricția UE va funcționa în felul următor: pentru a obține asigurare pentru transportul petrolului de la companiile europene, este necesar ca prețul acestuia să nu depășească maximul stabilit. Majoritatea companiilor de asigurări sunt din UE, iar această restricție poate afecta cea mai mare parte a pieței.

Grupul McFaul-Yermak a precizat că o scădere a prețului petrolului pe lângă sancțiunile care au fost deja impuse va duce la pierderea veniturilor din petrol și gaze ale Rusiei. Pierderile pe care Moscova le-ar putea suferi ajung la valoarea de 125 de milioane de dolari în cazul în care va fi impus prețul limită de 60 de dolari. În același timp, este probabil că Rusia va putea în continuare să câștige aproximativ 225 de miliarde de dolari din aceste resurse.

Mai mult decât atât, dacă prețul barilului de petrol va fi limitat la valoarea de 35 de dolari, Rusia se va confrunta cu un deficit în balanța de plăți încă din primul trimestru al anului 2023. Totuși, UE asigură că acest lucru nu va afecta și economia mondială, informează Obozrevatel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:47 // Actual //  Lupu Eduard

Vestea despre un presupus balon spion chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea continentului american.

China a spus că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o „navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la înaltă altitudine”. Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au considerat amenințarea suficient de serioasă pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Mai recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului.

Aceste dispozitive aeriene zboară în general la o altitudine de peste 20 de kilometri, aceasta fiind de două ori mai mare decât altitudinea de croazieră a aeronavelor comerciale și dincolo de limita suveranității aeronautice a statelor. Aceste baloane arată ca niște dirijabile și sunt alimentate de baterii de lungă durată sau panouri solare. Acestea sunt capabile să poarte o sarcină utilă între 50 și 250 de kg.

Baloanele sunt încă o modalitate ieftină de a obține informații

„În viitor, vom avea baloane deasupra capului timp de mai multe luni, ceea ce ar putea duce la un cost mai mic decât în spațiu”, spune generalul Frédéric Parisot, adjunctul șefului forțelor aeriene franceze.

Experții militari spun că utilizarea baloanelor de mare altitudine reprezintă o modalitate de spionaj mai ieftină decât utilizarea sateliților. Ele se dirijează doar prin schimbarea altitudinii, folosind computere pentru a calcula puterea și direcția curenților de aer, în diferitele straturi ale atmosferei. Pe lângă supraveghere, dirijabilele pot transporta însă și bombe.

Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte. Au fost folosite pentru a monitoriza traficul de droguri și potențialele amenințări la adresa securității interne.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că „decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este „un gest de neacceptat și iresponsabil”. „Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez „nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău