Politica bugetar-fiscală pentru 2023 a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului de astăzi. Astfel, pentru anul 2023 au fost operate unele modificări.
„Politica bugetar-fiscală pentru anul 2023 vine să fortifice capacitatea Guvernului pentru a face față crizelor multiple cu care se confruntă Republica Moldova, totodată să susțină cetățenii și businessul.” a declarat Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.
Potrivit ministrului de Finanțe, principalele măsuri în politica bugetar fiscală pentru 2023 sunt țintite pe 4 obiective:
- Crearea condițiilor favorabile pentru dezvoltarea afacerilor, inclusiv sporirea accesului businessului la lichidități;
- Consolidarea veniturilor bugetare necesare finanțării cheltuielilor publice, inclusiv pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru protecția populației, dezvoltării afacerilor și infrastructurii;
- Consolidarea veniturilor pentru autoritățile publice locale;
- Îmbunătățirea cadrului de reglementare a procesului de conformare, raportare și achitare a impozitelor prin simplificarea, clarificarea și modificarea normelor existente.
Printre modificările operate se numără: introducerea cotei zero la impozitul pe venit pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii; amortizarea accelerată a investițiilor pentru întreprinderile mari; majorarea plafoanelor valorice a tichetelor de masă; prelungirea termenului de desfășurare a activității de comerț în bază de patentă până la 1 iulie 2023, etc.
De asemenea, principalele prevederi ai acestui act este faptul că pensiile în anul 2023 vor fi indexate cu 14%. Totodată, mai este prevăzut că salariile la toți bugetarii vor crește cu 1300 de lei, în 2023.