Un ex-deputat PDM urmează a fi încătușat în dosarul „frauda bancară”. PG: Va fi dat în căutare internațională

01 Oct. 2021, 15:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Oct. 2021, 15:55 // Actual //  MD Bani

Fostul deputat al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Andronachi, soția acestuia, precum și juristul de încredere al familiei au fost puși oficial sub învinuire, scrie Realitatea.md.

Procuratura Anticorupție a reținut în acțiunile celor trei comiterea escrocheriei și spălării de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesul unui grup criminal organizat, anunță PG.

„Pe 23 septembrie 2021 Procuratura Anticorupție, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate au efectuat, mai multe percheziții într-un episod vizând dosarul ”frauda bancară”. În speță, procurorii au descoperit fapte de spălare de bani de către mai multe grupuri criminale organizate, fiind sustrase aproximativ 32 milioane de lei de la Banca de Economii, sub falsul pretext al unei pretinse investiții efectuate la respectiva instituție financiar-bancară. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală au fost ridicate suporturi electronice, documente, bani, precum și alte obiecte relevante pentru anchetă. Concomitent, Procuratura Anticorupție a aplicat sechestru pe bunurile persoanelor vizate. La demersul procurorilor, magistrații au eliberat pe numele fostului deputat un mandat de arestare în contumacie, cu anunțarea lui în căutare internațională. Soția și juristul acestuia sunt cercetați în libertate, având interdicția de părăsire a țării”, se mai arată în comunicat.

Potrivit probatoriului, acțiunile infracționale ale celor trei au culminat la etapa finală a Fraudei Bancare, adică în intervalul 24-27 noiembrie 2014.

Acțiunile de urmărire penală continuă, iar Procuratura va informa despre evoluțiile acestora.

Amintim că, săptămâna trecută, procurororii anticorupție au desfășurat percheziții la domiciliul fostului deputat PDM, Vladimir Andronachi.

Anterior, politicianul a anunțat că Procuratura a emis o ordonanță de învinuire pe dosarul fraudei bancare și că documentul a fost înmânat soției sale în timp acesta ce se afla peste hotarele țării în scopuri medicale, fapt despre care procuratura ar fi cunoscut.

„Chiar dacă este o absurditate, atrag atenția asupra faptului că acest dosar a fost intentat încă în 2014, ori de atunci până în prezent, nimeni și niciodată nu mi-a solicitat nicio informație, opinie, declarație sau explicație. Declar, în mod absolut asumat și responsabil că nu am fost implicat și nu am avut nicio atribuție la acțiunile care au dus la frauda bancară. De asemenea, declar că niciodată nu am fost cercetat penal și nici măcar administrativ, pentru că toate afacerile mele sunt legale și declarate în mod oficial, fapt care poate fi verificat ușor la fisc sau alte instituții de stat responsabile, se arată într-un document emis astăzi presei de către Vladimir Andronachi.

De asemenea, Andronachi și-a exprimat dezacordul cu faptul că a fost citat într-un moment în care lipsea din țara, fapt ce ar fi, în opinia sa, un abuz din partea organului de investigație.

Toate afacerile mele sunt legale și declarate oficial, a mai precizat Andronachi.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău