Un gigant energetic din Rusia începe să se prăbușească: Putin l-a dus la cel mai scăzut nivel din 2008

03 Aug. 2022, 09:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Aug. 2022, 09:14 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Vladimir Putin a invadat Ucraina, iar Statele Unite și Occidentul au instituit peste 11.000 de sancțiuni împotriva Rusiei, efectele acestora încep să se facă simțite în economia Moscovei. Astfel, gigantul energetic Gazprom și-a redus producția semnificativ în luna iulie 2022, ajungând la cel mai scăzut nivel din 2008 și până acum.

Valoarea producției Gazprom a fost în iulie de doar 774 de milioane de metri cubi pe zi, cu o scădere de 14% față de luna precedentă, potrivit Business Insider.

Scăderea producției giganticului energetic de stat din Rusia a survenit pe măsură ce Moscova a încetinit fluxurile de gaze naturale către Europa, invocând provocările generate de sancțiunile impuse din cauza războiului din Ucraina.

Producția de gaze a companiei Gazprom a ajuns în iulie la cifra de 774 de milioane de metri cubi pe zi, cu 14% mai mică față de iunie, cel mai mic nivel din 2008, conform calculelor Bloomberg. Producția din acest an este cu 12% mai scăzută decât în aceeași perioadă din 2021.

În general, exporturile Gazprom din iulie către țări din afara fostei Uniuni Sovietice au scăzut cu aproximativ un sfert față de iunie, chiar dacă aprovizionarea către China a crescut în mod constant.

Europa depinde de Rusia cu aproximativ 40% din necesarul său de gaze naturale. Trebuie menționat faptul că în prezent fluxurile de gaze rusești spre Europa prin Nord Stream 1 sunt de doar 20% din capacitate.

De când a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze către Europa au fost mai mult decât duble, față de media din ultimii ani, a anunțat Agenția Internațională pentru energie.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău