Un gigant petrolier rusesc cu afaceri în Moldova a cumpărat echipa din prima ligă Spartak Moscova

22 Aug. 2022, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Aug. 2022, 15:06 // Actual //  Lupu Eduard

Grupul petrolier rus Lukoil a anunţat luni achiziţionarea echipei din prima ligă Spartak Moscova, precum şi a stadionului din Moscova unde se joacă meciurile pe teren propriu, transmite Reuters.

În urma sancţiunilor impuse de statele occidentale după invadarea Ucrainei de către Rusia, Spartak s-a confruntat cu probleme financiare, Rusia fiind izolată din punct de vedere sportiv.

Lukoil, care a fost sponsorul general al Spartak mai mult de două decenii, a anunţat că în urma achiziţiei participaţiei de 100% în club preşedintele Leonid Fedun va renunţa la toate funcţiile de conducere.

În iunie, Fedun a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al Lukoil . Miliardarul a cumpărat clubul în 2004.

„Vreau să exprim sincera mea gratitudine către prietenii şi colegii mei de la Lukoil pentru că au acceptat să sprijine un proiect social atât de important cum e Spartak, în cea mai dificilă situaţie”, a declarat Fedun.

În mai, Nike a încheiat acordul de sponsorizare cu Spartak deoarece echipa rusă nu va lua parte la competiţiile din Europa în următorul sezon, din cauza sancţiunilor.

Lukoil Moldova este unul dintre principalii jucători de pe piața carburanților din Republica Moldova. Asigură 97,2% din cantitatea totală importată de benzină. Achiziția se face de la rafinăria Petrotel din România controlată de ruși.

Totodată, Lukoil Moldova împreună Rompetrol Moldova, asigură 75 % din toată cantitatea importată de motorină.

Realitatea Live

06 Iun. 2023, 09:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2023, 09:58 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia Europeană a transmis luni că a decis să nu prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei, adăugând că aceste măsuri au contribuit la calmarea pieţelor europene de energie electrică.

La sfârşitul anului 2022, Uniunea Europeană, formată din 27 de state, se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentate de invazia Ucrainei de către Rusia, statele membre investind apoi sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, alocaţii şi subvenţii pentru a face faţă crizei.

”Comisia confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, se arată într-un comunicat, reamintind că acestea includ măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul.

În ceea ce priveşte gazele, ţările Uniunii Europene au convenit la sfârşitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.

Comisia a adăugat că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 EUR/MWh, iar preţurile gazelor nu numai că au scăzut, ci şi s-au stabilizat, în măsura în care creşterile preţurilor energiei electrice observate pe parcursul anului 2022 sunt considerate „mai puţin probabil să apară iarna viitoare”.

Ţările UE au raportat că au respectat în linii mari obiectivul obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică cu 5% la orele de vârf – un pas important pentru reducerea presiunii asupra preţurilor.”

Comisia a mai spus că unele aspecte ale măsurilor de urgenţă au fost incluse în propunerile sale de ajustări structurale pe termen mai lung în proiectarea pieţei de energie electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău