Un nou scandal pe firmamentul parlamentar. Vicedirectoarea ANSC, zburată din funcție, amenință Legislativul cu judecata

04 Feb. 2022, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Feb. 2022, 16:20 // Actual //  bani.md

Directoarea adjunctă a Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), Irina Gutnic, va ataca în judecată Parlamentul pentru că a demis-o din funcție.

Totodată, fosta directoare adjunctă a ANSC a anunțat că va sesiza Delegația Uniunii Europene la Chișinău despre metoda prin care Parlamentul a demis-o din funcție, notează realitatea.md.

Irina Gutnic a declarat că va solicita instanței de judecată să anuleze hotărârea Parlamentului și va cere restabilirea în funcție.

De asemenea, Gutnic a declarat că va crea o platformă de consultanță și monitorizare a activității inclusiv a ANSC. Aceasta negat toate învinuirile care i le-a adus Parlamentul de încălcare a atribuțiilor de serviciu.

Ieri, 3 februarie, deputații au demis-o pe directoarea adjunctă a Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Irina Gutnic. Motivul a fost că au depistat mai multe încălcări în activitatea sa.

 

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:18
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:18 // Uncategorized //  Ursu Victor

Germania analizează posibilitatea de a repatria cele 1.236 de tone de aur aflate în prezent în custodia Rezervei Federale din New York, potrivit unei investigații publicate de Politico. Valoarea metalului prețios este estimată la aproximativ 113 miliarde de euro.

Motivul? Tot mai mulți oficiali germani nu mai consideră Statele Unite un partener de încredere, în special în contextul unei posibile reveniri la putere a fostului președinte Donald Trump. Potrivit publicației, guvernul german este „șocat” de imprevizibilitatea politicii americane și de escaladarea discursurilor extremiste din jurul campaniei lui Trump.

Germania deține a doua cea mai mare rezervă de aur din lume, iar 37% din această rezervă este stocată în SUA, ca formă de garanție financiară în eventualitatea unor nevoi urgente de conversie în dolari sau alte valute forte. Însă în actualul context geopolitic, inclusiv în urma unei serii de declarații radicale ale unor apropiați ai lui Trump și a intervențiilor în alegerile din UE, acest aranjament pare din ce în ce mai riscant.

„Bineînțeles că întrebarea se pune din nou acum”, a declarat Marco Wanderwitz, deputat CDU aflat la final de mandat, care încă din 2012 solicita controale mai stricte asupra aurului depozitat în SUA și, eventual, repatrierea acestuia. La rândul său, europarlamentarul Markus Ferber a cerut mai multă transparență și inspecții clare privind rezervele.

Tema repatrierii aurului german nu este nouă, dar devine din nou actuală într-o lume în care „de neconceputul devine brusc gândibil”, remarcă Politico, referindu-se la noile incertitudini din relația transatlantică și la tentațiile autoritariste ale fostului lider american.

Această mișcare ar putea marca o schimbare profundă în încrederea Berlinului față de aliatul său tradițional și ar putea avea implicații majore în arhitectura financiară globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!