Un profesor din regiunea Cahul, premiat cu 2.000 de dolari pentru un proiect în domeniul Inteligenței Artificiale

19 Nov. 2021, 15:05
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Nov. 2021, 15:05 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Dorin Sas este unicul profesor din Republica Moldova care a participat la competiția dedicată Inteligenței Artificiale „Intel AI Global Impact Festival”. Profesorul de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare, raionul Cahul a obținut acest succes în urma studierii cursului „Inteligența Artificială”, în cadrul programului de formare dedicat cadrelor didactice din regiunea de sud al „Tekwill în Fiecare Școală”, parte a inițiativei „EU4Moldova: Startup City Cahul”. În urma concursului, profesorul din regiunea Cahul s-a ales cu noi cunoștințe, dar și un premiu de 2.000 de dolari. Nu în ultimul rând, el s-a bucurat de apreciere internațională.

Dorin Sas a concurat în cadrul acestei renumite competiții cu 234 de profesori din 20 de țări ale lumii. Pentru a obține competențele apreciate la nivel internațional, profesorul a studiat intensiv timp de 2 luni Inteligența Artificială. Astfel, a reușit să creeze programe menite să faciliteze notarea obiectivă a elevilor.

Dorin Sas, profesor, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, s. Slobozia Mare, r. Cahul: „În cadrul concursului am utilizat un proiect în care, printr-o casetă de editare, introduc un text în limba engleză, apoi, prin apăsarea unui buton, îmi generează o notă finală. Astfel, am fost selectat pentru un interviu cu coordonatorii de la INTEL și, în final, am reușit să fiu finalist al competiției. Acest premiu este un impuls de a nu mă opri aici și de a-mi continua studiile.”

Pentru efortul depus la studierea cursului de Inteligență Artificială și pentru oportunitatea oferită elevilor de a învăța AI după curricula INTEL, Dorin Sas a primit  titlul de Profesor Inovator în regiunea de sud a țării.

Dorin Sas, profesor, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, s. Slobozia Mare, r. Cahul: „Predau Inteligența Artificială pentru 20 de elevi din clasa a XI-a. Cursul de Inteligență Artificială este proiectat pentru 2 ani. Încurajez tinerii să învețe acest curs de Inteligență Artificială, pentru că domeniul IT este foarte solicitat pe piața muncii și, cu ajutorul acestuia, pot să obțină mai ușor diferite job-uri.”

Din 1 septembrie 2021, profesorul Dorin Sas predă 4 discipline opționale: Inteligența Artificială, Programarea algoritmilor în C/CC+, Proiectare și Dezvoltare Web și Aplicații Mobile. Prin disciplinele predate, profesorul contribuie la dezvoltarea abilităților racordate la necesitățile actuale ale pieței muncii.  În urma parteneriatului dintre INTEL și „Tekwill în Fiecare Școală”, aproximativ 330 de elevi din Republica Moldova studiază cursul de Inteligență Artificială.

La un an de la lansare, disciplinele viitorului sunt predate în 38 de instituții de învățământ din Cahul, Leova, Taraclia și Cantemir, care sunt parte a programului „Tekwill în Fiecare Școală”. Angajamentul proiectului este educarea unei forțe de muncă pregătite pentru provocările viitorului.

Programul „Tekwill în Fiecare Școală” în regiunea de sud a țării este implementat de ATIC în cadrul inițiativei „EU4Moldova: Startup City Cahul”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie „EU4Innovation Center”, iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune.

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău