Un profesor din regiunea Cahul, premiat cu 2.000 de dolari pentru un proiect în domeniul Inteligenței Artificiale

19 Nov. 2021, 15:05
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
19 Nov. 2021, 15:05 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Dorin Sas este unicul profesor din Republica Moldova care a participat la competiția dedicată Inteligenței Artificiale „Intel AI Global Impact Festival”. Profesorul de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare, raionul Cahul a obținut acest succes în urma studierii cursului „Inteligența Artificială”, în cadrul programului de formare dedicat cadrelor didactice din regiunea de sud al „Tekwill în Fiecare Școală”, parte a inițiativei „EU4Moldova: Startup City Cahul”. În urma concursului, profesorul din regiunea Cahul s-a ales cu noi cunoștințe, dar și un premiu de 2.000 de dolari. Nu în ultimul rând, el s-a bucurat de apreciere internațională.

Dorin Sas a concurat în cadrul acestei renumite competiții cu 234 de profesori din 20 de țări ale lumii. Pentru a obține competențele apreciate la nivel internațional, profesorul a studiat intensiv timp de 2 luni Inteligența Artificială. Astfel, a reușit să creeze programe menite să faciliteze notarea obiectivă a elevilor.

Dorin Sas, profesor, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, s. Slobozia Mare, r. Cahul: „În cadrul concursului am utilizat un proiect în care, printr-o casetă de editare, introduc un text în limba engleză, apoi, prin apăsarea unui buton, îmi generează o notă finală. Astfel, am fost selectat pentru un interviu cu coordonatorii de la INTEL și, în final, am reușit să fiu finalist al competiției. Acest premiu este un impuls de a nu mă opri aici și de a-mi continua studiile.”

Pentru efortul depus la studierea cursului de Inteligență Artificială și pentru oportunitatea oferită elevilor de a învăța AI după curricula INTEL, Dorin Sas a primit  titlul de Profesor Inovator în regiunea de sud a țării.

Dorin Sas, profesor, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, s. Slobozia Mare, r. Cahul: „Predau Inteligența Artificială pentru 20 de elevi din clasa a XI-a. Cursul de Inteligență Artificială este proiectat pentru 2 ani. Încurajez tinerii să învețe acest curs de Inteligență Artificială, pentru că domeniul IT este foarte solicitat pe piața muncii și, cu ajutorul acestuia, pot să obțină mai ușor diferite job-uri.”

Din 1 septembrie 2021, profesorul Dorin Sas predă 4 discipline opționale: Inteligența Artificială, Programarea algoritmilor în C/CC+, Proiectare și Dezvoltare Web și Aplicații Mobile. Prin disciplinele predate, profesorul contribuie la dezvoltarea abilităților racordate la necesitățile actuale ale pieței muncii.  În urma parteneriatului dintre INTEL și „Tekwill în Fiecare Școală”, aproximativ 330 de elevi din Republica Moldova studiază cursul de Inteligență Artificială.

La un an de la lansare, disciplinele viitorului sunt predate în 38 de instituții de învățământ din Cahul, Leova, Taraclia și Cantemir, care sunt parte a programului „Tekwill în Fiecare Școală”. Angajamentul proiectului este educarea unei forțe de muncă pregătite pentru provocările viitorului.

Programul „Tekwill în Fiecare Școală” în regiunea de sud a țării este implementat de ATIC în cadrul inițiativei „EU4Moldova: Startup City Cahul”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie „EU4Innovation Center”, iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:53 // Actual //  Lupu Eduard

Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Moscovei, interzicând comerțul cu aluminiu, cupru și nichel rusesc la Bursele din Londra și Chicago.

Mișcarea americano-britanică îl face pe Putin să stea cu mâna întinsă la Shanghai, un oraș cu 24 de milioane de locuitori și să cerșească ajutorul Chinei, pentru a face comerț cu aceste metale, fiind singura bursă unde mai sunt acceptate astfel de produse din Rusia, potrivit IntelliNews.

Bursa de Metale din Londra (LME) și Bursa Mercantilă din Chicago (CME) au blocat comerțul cu aluminiu, cupru și nichel produse de Rusia, a anunțat guvernul Regatului Unit pe 12 aprilie 2024.

Mișcarea va conduce Rusia mai adânc în îmbrățișarea Chinei, deoarece în Shanghai există acum singura bursă majoră de mărfuri care încă acceptă și comercializează metale rusești.

Pentru a atenua riscul de instabilitate a pieței, guvernul a spus că noile măsuri vor scuti stocurile existente de metal rusesc pe cele două burse. Aceste acțiuni pot fi în continuare tranzacționate și retrase fără restricții, oferind continuitate participanților pe piață. Interdicția din Marea Britanie nu este de așteptat să afecteze prețurile pe termen scurt, deoarece există stocuri mari de metal rusesc în depozitele LME.

Această mișcare, parte a interdicțiilor existente, urmărește să intensifice restricțiile asupra exporturilor interzise de metale rusești, reducând astfel o „sursă crucială de venituri pentru Kremlin”, a spus Regatul Unit.

Principalele metale rusești ale grupului de titan sau platină au fost excluse de la interdicție, deoarece Rusia rămâne un furnizor important al ambelor metale greu de găsit pe piața mondială.

LME, într-un comunicat separat, și-a afirmat angajamentul de a se alinia la sancțiunile și tarifele relevante și a anunțat că va colabora cu LME Clear pentru a implementa sancțiuni atât pentru operațiunile sale, cât și pentru cele ale participanților săi pe piață.

Exporturile de metale din Rusia s-au prăbușit

Orientările publicate de LME au subliniat impactul legislației britanice și al licențelor comerciale asupra comerțului rusesc cu metale. Mai exact, ei au clarificat că, în temeiul pachetului de sancțiuni modificat, achiziția de mandate rusești emise înainte de 13 aprilie 2024 ar fi permisă. Cu toate acestea, metalul produs după această dată ar fi supus interdicției.

LME a anunțat o suspendare imediată a justificării metalului relevant produs la sau după 13 aprilie, asigurând respectarea sancțiunilor, facilitând în același timp participarea continuă la procesul zilnic de decontare.

LME a anunțat, de asemenea, o suspendare privind plasarea în mandat a metalului produs de anumite mărci afectate în depozitele listate de LME la nivel global, cu excepția cazului în care proprietarul metalului ar putea stabili cu dovezi documentare clare că metalul a fost produs înainte de 13 aprilie.

Metalele aduc cel mai mare venit din exporturi din Rusia, după energie, contribuind cu 15 miliarde de dolari în 2023. Valoarea exporturilor de metale ale Rusiei a scăzut de la invazia Ucrainei de acum doi ani, scăzând cu 10 miliarde de dolari în 2023, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, din cauza sancțiunilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat acțiunea vizată, subliniind rolul acesteia în reducerea câștigurilor Rusiei, protejând în același timp aliații de repercusiuni adverse.

Marea Britanie și-a anunțat pentru prima dată intenția de a interzice metalele rusești în mai 2023 și a continuat cu legislația introdusă în decembrie pentru a interzice direct importurile de metale rusești. De asemenea, SUA au impus taxe vamale asupra diferitelor importuri de metale din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău