(VIDEO) Care este diferența dintre sectorul bancar și cel nebancar? Cum se formează sistemul financiar

19 Nov. 2021, 13:30
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Nov. 2021, 13:30 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Cu scopul de a informa publicul larg, Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat un videografic în care explică diferența dintre sectorul bancar și cel nebancar.

În primul rând, sectorul bancar și cel nebancar sunt supravegheate de instituții diferite: 

Sectorul bancar este supravegheat de Banca Națională a Moldovei, iar sectorul nebancar de Comisia Națională a Pieței Financiare.

Sectorul bancar include băncile comerciale. În Republica Moldova activează 11 bănci licențiate:

Banca Comercială „EXIMBANK” S.A.

Banca Comercială „Moldindconbank” S.A.

Banca Comercială „ProCredit Bank” S.A.

Banca Comercială Română Chişinău S.A.

Banca Comercială „VICTORIABANK” S.A.

„Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.

Din sectorul nebancar fac parte societățile de investiții, companiile de asigurări, organizațiile de creditare nebancară, asociațiile de economii și împrumut și altele.

În sectorul bancar investițiile tale iau forma depozitelor, iar sumele de până la 50.000 de lei sunt garantate, ceea ce înseamnă că îți primești banii înapoi, indiferent de evoluțiile economice sau crizele bancare.

Banca Națională a Moldovei menționează că poți să investești și în sectorul nebancar, de exemplu în titluri financiare, iar agențiile de economii și împrumuturi, pot atrage depuneri de la locuitorii din zonă. De obicei, entitățile nebancare operează cu banii proprii.

Ambele sectoare (cel bancar și cel nebancar) formează sistemul financiar al țării, unde cei care au economii pot investi, iar cei care au nevoie de resurse financiare le pot atrage.

Vrei să poți lua decizii financiare corecte? Urmărește campania de Educație Financiară a Băncii Naționale a Moldovei. 

Realitatea Live

28 Nov. 2022, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2022, 18:05 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova este o preocupare specială pentru România și personal pentru președintele Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută de către șeful statului român, în timpul întrevederii cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la București, scrie realitatea.md.

”Moldova este o preocupare specială pentru noi, pentru mine. Noi nu începând din acest an îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic și de când Moldova s-a angajat ferm pe calea pro-europeană. Moldova are o președintă și o majoritate parlamentară pro-europeană, pro-reforme, noi suntem bucuroși să încurajăm această cale, noi facem un pic mai mult, îi ajutăm cu expertize, energie electrică, carburant, lemn, gaz, însă suntem conștienți că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate și de aceea discutăm cu toți aliații pentru a găsi și împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova”, a declarat președintele României.

Întrebat dacă Rusia, prin provocarea crizei energetice, economice și sociale poate schimba parcursul pro-european al Republicii Moldova, Iohannis a răspuns:

”Nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova, din potrivă oamenii au înțeles că este o perioadă complicată, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc. Pentru noi în România provocarea este mare, fiindcă în afară de reforme și sprijin este nevoie de realizarea unei infrastructuri, interconectare… Noi suntem pregătiți împreun să facem aceste lucruri”.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău