Ungaria, în criză profundă. Măsurile lui Orban au prăbușit forintul. Statul permite acum plăți în euro sau dolari

01 Aug. 2022, 17:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Aug. 2022, 17:20 // Actual //  bani.md

Deprecierea monedei naționale a Ungariei îi face pe mulți unguri să aleagă moneda euro în locul celei locale, care a scăzut cu mai mult de 50% din valoarea înregistrată în 2010, atunci când Viktor Orban, actual premier al țării, a preluat puterea.

Ungaria, la fel ca alte state din Uniunea Europeană, precum Polonia, Cehia sau România, nu îndeplinește criteriile de adoptare a monedei unice europene. De altfel, premierul Viktor Orban a exclus ideea ca Ungaria să dorească să instituie moneda euro, văzută drept o chestiune de cedare a suveranităţii în materie de politică economică către blocul comunitar.

Totuși, forintul Ungariei a avut de suferit, fiind supus unor presiuni create de deficitele țării, mai ales din pricina restricţionării accesului la fondurile UE, stabilită de europeni din cauza nerespectării statului de drept din partea Ungariei.

Un sondaj demarat de Eurobarometru în luna aprilie 2022, ce a vizat cetățeni ai statelor care nu au adoptat încă moneda unică, a reiterat faptul că gradul de susținere pentru adoptarea acesteia a fost cel mai ridicat în rândul respondenților din statele Ungaria şi România, acolo unde plăţile în euro sunt deja, de multă vreme, o normă în ce privește vânzarea de maşini second-hand sau închirierea de locuințe.

Deși utilizarea monedei euro este limitată în economia mai largă, forintul a scăzut cu 8% faţă de euro în anul 2022, fiind și extrem de volativ, cu o mișcare de circa 4% în doar două zile la începutul lunii august 2022.

În ultimele trei-patru luni, serviciile din sectorul IT au trecut aproape în totalitate la contracte semnate în moneda euro, a transmis Laszlo Szucs, avocat la firma de avocatură Reti, Varszegi & Partners PwC Legal, care spune că tot mai multe firme de servicii financiare ori din sectorul de producţie l-au contactat, în vederea unor măsuri de compensare a lucrătorilor, dat fiind declinul forintului.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ