Ungurii de la MET încep, vineri, livrările de gaze naturale în Transnistria

13 Feb. 2025, 21:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Feb. 2025, 21:00 // Actual //  Ursu Victor

Compania maghiară MET Gas and Energy Marketing AG, cu sediul central în Elveția, a anunțat joi seară că va începe livrarea gazelor naturale în Transnistria începând de vineri, 14 februarie. Livrările vor avea loc în cadrul unui acord pe termen scurt, care vizează consolidarea securității energetice a Republicii Moldova.

Potrivit comunicatului oficial, realizarea acestui acord a fost posibilă datorită contribuției esențiale a operatorilor de sisteme de transport din Uniunea Europeană, Ucraina și Moldova. Premierul moldovean Dorin Recean a confirmat anterior că aceste livrări sunt destinate regiunii transnistrene, urmând să fie efectuate pe o perioadă limitată de 16 zile, până la sfârșitul lunii februarie.

BANI.MD a scris anterior că MET ar urma să livreze câte 3 milioane de metri cubi, pentru a reporni industria din stânga Nistrului. Gazul va fi achitat dintr-un ajutor de 50 de milioane de dolari.

Livrările de gaze în Transnistria au fost reluate temporar între 1 și 10 februarie, cu sprijinul unui fond european de 20 de milioane de euro. Această situație a apărut după ce, la 1 ianuarie, livrările de gaze rusești în regiune au fost oprite din cauza refuzului Ucrainei de a prelungi acordul de tranzit, dar și a disputelor legate de datoria de 709 milioane de dolari a „Moldovagaz” față de „Gazprom,” pe care autoritățile moldovenești nu o recunosc.

Premierul Recean a declarat că MET Gas and Energy Marketing AG poate livra până la 3 milioane de metri cubi de gaze pe zi în Transnistria. Dacă volumul livrărilor va depăși acest plafon, iar marile întreprinderi din regiune își vor relua activitatea, autoritățile vor introduce o taxă suplimentară pe aceste tranzacții. Consumul zilnic de gaze al regiunii înainte de 31 decembrie 2024 era de 5,7 milioane de metri cubi, dintre care aproximativ 2 milioane de metri cubi erau utilizați de Centrala de la Cuciurgan pentru producerea energiei electrice destinate malului drept al Moldovei.

Gazul va fi livrat până la granița cu Moldova de către MET Gas and Energy Marketing AG, iar costurile serviciilor vor fi acoperite de compania JNX General Trading L.L.C din Dubai, ambele entități fiind supuse unor verificări prealabile.

Liderul separatist, Vadim Krasnoselski, a afirmat că, după 10 februarie, gazul pentru Transnistria va fi achiziționat dintr-un credit acordat de Rusia.

Realitatea Live

13 Feb. 2025, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Feb. 2025, 13:12 // Actual //  Ursu Victor

Compania să adopte măsuri suplimentare pentru redresarea situației financiare și să identifice noi oportunități de dezvoltare, a declarat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

„Am transmis clar că Calea Ferată din Moldova trebuie să continue să ia măsuri pentru redresarea situației financiare și să identifice noi clienți. Este esențial ca activele neutilizate să fie valorificate corespunzător”, a spus Radu Marian.

DEputatul a afirmat depsre o nouă linie feroviară ce va fi dată în exploatare la frontiera cu România, care deschide posibilități suplimentare de transport marfă.

„Aceasta va oferi mai multe oportunități de transport marfă către portul din Constanța și va atrage noi clienți pentru Calea Ferată din Moldova”, a adăugat președintele Comisiei.

În același timp, Radu Marian a menționat că autoritățile analizează posibilitatea alocării unor fonduri pentru infrastructura feroviară în cadrul următoarei rectificări bugetare. „Există un angajament în lege aprobat anterior, iar aceste fonduri vor fi destinate întreținerii infrastructurii feroviare”, a precizat el. De asemenea, Marian a subliniat că Calea Ferată, împreună cu măsurile de optimizare a cheltuielilor, trebuie să contribuie la acest proces de redresare financiară.

Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova (FSF) a anunțat organizarea unor acțiuni de protest pe 14 februarie 2025, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală